0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiMoški doživel šok, ko je v vrečki brokolija našel kačo

Moški doživel šok, ko je v vrečki brokolija našel kačo

MORDA VAS ZANIMA

Moški iz Stourbridgea v Angliji je doživel precejšen šok, ko je v vrečki brokolija, ki jo je kupil v lokalni podružnici priljubljene trgovske verige Aldi, našel kačo. Neville Linton, 63-letni industrijski čistilec, je vrečko z zelenjavo tri dni hranil v svojem hladilniku, preden je odkril nepovabljenega gosta.

- Oglas -

»Bilo je precej zastrašujoče. Nisem dober s kačami,« je priznal Neville. »Še sreča, da nisem pustil brokolija kar v kuhinji, sicer bi se kača lahko skrila v hiši. To bi bilo za nas veliko tveganje, saj tu živita dve ranljivi osebi.«

Neville je sprva zamenjal kačo za gosenico, zato je pomoč poiskal pri svoji sestri Ann-Marie Tenkanemin. Hitro je identificirala bitje kot kačo in par jo je varno prestavil v kad. Takoj se je vrnili v trgovino in jih obvestili o šokantnem odkritju.

»Najprej sem mislil, da gre za šalo, a sem se umaknil, ko sem videl, da se je kača začela premikati. Tudi tip v trgovini je bil precej prestrašen,« je pripovedoval Neville.

- Oglas -

Kačo so nato prepeljali v lokalni živalski vrt, kjer so jo strokovnjaki najprej identificirali kot mlado lestvičasto kačo. Vendar se herpetolog dr. Steven J R Allain s to oceno ne strinja. Po pregledu fotografije kače, najdene v brokoliju, je dr. Allain prepričan, da gre za vodno kačo (Natrix maura), neškodljivo ribojedo vrsto, ki jo običajno najdemo v jugozahodni Evropi in severni Afriki.

V vrečki brokolija našel kačo
Foto: Donovan Linton

Dr. Allain je pojasnil, da prisotnost kače iz sredozemske regije v zelenjavi, uvoženi v Združeno kraljestvo, ni presenetljiva. Teoretiziral je, da se je kača verjetno premikala po polju, ko jo je kmetijska mehanizacija nenamerno pograbila in je nato našla zatočišče v brokoliju.

Medtem ko je kača prestala dolgotrajno potovanje, je dr. Allain pojasnil, da lahko te vrste preživijo več mesecev brez hrane, hlajenje v Nevillovem domu ji je še dodatno zmanjšalo presnovo.

“Pomembno je omeniti, da so vodne kače neškodljive za ljudi,” je poudaril dr. Allain. »Ne grizejo ljudi kot obrambni mehanizem in veljajo za nestrupene. Razumem, da je bila to za Nevilla strašljiva izkušnja, zlasti glede na njegov strah pred kačami. Vendar pa bi bil odziv lahko bolj pozitiven ob primernem izobraževanju in razumevanjem in bi tako pomagal pri soočanju s tovrstnimi situacijami. Kača ni kriva, da je končala na napačnem mestu ob napačnem času.”

- Oglas -

Kljub temu, da je od Aldija prejel ponudbo za odškodnino, si Neville prizadeva za višjo odškodnino zaradi možnih tveganj za njegovega invalidnega sina in ranljivo taščo, ki živita v istem gospodinjstvu. Izrazil je nezadovoljstvo s ponujenim zneskom in dejal: »Preprosto ni dovolj visok. Posledice za nas, če bi kača pobegnila v hiši, so velike. Poleg tega imam fobijo pred kačami, tako da je tu tudi čustveni učinek.”

Tiskovni predstavnik Aldija se je odzval na incident in izjavil, da njihov dobavitelj ni nikoli prejel tovrstne pritožbe, in zagotovil, da imajo vzpostavljene robustne postopke za preprečevanje takšnih dogodkov. Priznali so osamljen incident in se g. Lintonu opravičili, ker niso izpolnjevali svojih običajnih visokih standardov. Veriga supermarketov zadevo trenutno še preiskuje.

.

NAJNOVEJŠE