[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKako negovati občutljivo otroško kožo?

Kako negovati občutljivo otroško kožo?

MORDA VAS ZANIMA

Otroška koža je bistveno bolj občutljiva kot koža odraslega človeka, saj je precej tanjša. To pomeni, da se tudi na vplive okolja odziva bolj občutljivo. Zahteva posebno nego in zaščito.

- Oglas -
Občutljiva otroška koža

Zunanja plast je namreč še zelo tanka, celice pa se ne držijo tako skupaj, kot pri koži odrasle osebe. Vsebuje malo melanina. Vse to pomeni, da koža še nima zaščitne plasti za obrambo pred zunanjimi vplivi in bakterijami. Samozaščitni mehanizmi na mladi koži namreč še niso tako razviti kot pri odraslih. Čeprav ima dojenčkova koža enako število plasti kot koža odraslih, pa je posamezna plat občutno tanjša. Otroška oz. dojenčkova koža je tako bistveno manj odporna in je posebej občutljiva na fizikalne, mikrobne in kemične snovi iz okolja, ki se v tanko kožo zlahka vpijejo in prodrejo v globje plasti.

Otroška koža ima malo maščob in veliko vode, zaradi česar imajo otroci pogosto suho kožo. Dojenčkova koža je bolj občutljiva za ultravijolične žarke, nagnjena je k izsušitvi. Ključna je ustrezna nega in zaščita pred soncem, mrazom in vetrom. Nizke temperature namreč pri nežni otroški koži hitro povzročijo rdečico in pekoč občutek. V hladnih obdobjih lahko pri otrocih, ki imajo suho in občutljivo kožo, nastane ekcem. Imenuje se zimski ekcem, ki se kasneje izsuši, koža pa postane luskasta in srbeča.

Otroško in dojenčkovo kožo negujmo s čim manj agresivnimi sestavinami

Za nego občutljive otroške kože je ključna ustrezna nega. Izbirajte neagresivne izdelke. Agresivni in pretirano odišavljeni izdelki namreč dražijo kožo. Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni le negi otroške kože; do tretjega leta starosti strokovnjaki namreč odsvetujejo uporabo kozmetičnih izdelkov za odrasle. Treba je uporabljati primerne, blage in nevtralne izdelke. Med sestavinami izdelkov naj ne bo alkoholov, konzervansov, emulgatorjev in drugih dodatkov.

Otroško olje za kožo

Poskrbimo tudi za zaščito pred zunanjimi dejavniki

Ko so otroci zunaj, potrebujejo ustrezno UV-zaščito, lahka oblačila in posebno nego. Otroci naj ne bodo zunaj, izpostavljeni najmočnejšim sončnim žarkom med 10. in 16. uro. Ko se otrok kopa, naj se ne kopa z vročo vodo. Če ima suho in občutljivo kožo, naj kopanje ne traja predolgo.

- Oglas -

Olje iz lanenega semena

Za nego občutljive otroške kože se priporočajo tudi nekatera naravna olja. Eno izmed takih je olje iz lanenega semena, ki na kožo dobro deluje. Lan je rastlina, razširjena po vsem svetu. Kot del prehrane in kot zdravilo so jo poznali že v starih časih. Danes rastlino gojijo zaradi olja in vlaken.

Laneno seme pripomore k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni, zvišuje raven koristnega holesterola in niža raven slabega holesterola. Laneno seme vsebuje tudi esencialne maščobne kisline omega-3, vitamine in minerale. Uživamo lahko lanena semena (cela ali drobljena) ter laneno olje.

Slednje je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebuje jih skoraj 60 odstotkov. Vsebuje tudi 15 odstotkov omega-6 maščobnih kislin, kar pomeni, da ima idealno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Z uživanjem lanenega olja v telo vnesemo tudi maščobni kislini, ki ju človeško telo ni sposobno proizvesti samo: linolno (omega 6) in linolensko kislino (omega 3). Laneno olje vsebuje od 50 do 60 odstotkov linolenske (omega 3) in približno 17 odstotkov linolne kisline (omega 6).

Laneno olje ugodno vpliva na zdravje telesa:

 • Gladi kožo;
 • uravnava hormone;
 • poveča se imunska odpornost;
 • hitrejše celjenje ran;
 • več življenjske energije;
 • pospešuje presnovo.
Kako negovati otroško kožo

Laneno olje in koža

Laneno olje kožo nahrani od znotraj in na zunaj. Če laneno olje nanesemo na kožo, bo imelo to nanjo dober vpliv.

 • Koža bo sveža in sijoča;
 • ima protivnetno delovanje;
 • blaži razdraženost kože;
 • kožo nahrani;
 • blaži vnetja;
 • kožo vlaži;
 • kožo ščiti pred izsušitvijo;
 • upočasni staranje kože;
 • deluje proti izpuščajem.

Laneno olje pomaga tudi pri celjenju opeklin, vnetij, ekcemov, odrgnin in manjših poškodb. Maščobne kisline v lanenem semenu preprečujejo mašenje por, s tem pa zmanjšajo število aken.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa in izpuščajev z lanenim oljem

Otroci se v otroštvu lahko soočajo z nekaterimi kožnimi obolenji in boleznimi. Atopijski dermatitis je ena najpogostejših kožnih bolezni v otroštvu. Bolezen poteka v dveh fazah. V obdobju brez simptomov je koža suha, luskasta in razdražljiva, v obdobju izbruha pa je nujno zdravljenje s topičnimi zdravili. Pri otrocih se hitro zgodi, da je koža razdražena, še posebno na pregibih in pod plenicami. Zaradi nošenja plenic, ki povzročijo kemično in mehansko draženje, se koža hitro vname. Taka koža je dovzetnejša za okužbe, zato lahko nastanejo izpuščaji. Laneno olje lajša simptome atopijskega dermatitisa in izpuščajev, zato je dobra izbira za nego kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×