Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.
Zdravje & prehranaKako možgani vidijo hrano ponoči?

Kako možgani vidijo hrano ponoči?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se ponoči pogosto znajdete pri odprtem hladilniku in pojeste več hrane kot bi je sicer podnevi? Sta vam znana nočna lakota in nato prenajedanje? Znanstveniki imajo razlago, zakaj imamo hrano raje ponoči kot podnevi.

- Oglas -

Študija Univerze Birgham Young v Utahu, objavljena v reviji Brain imaging and behaviour, je pokazala, da se naši možgani ponoči na hrano odzivajo drugače kot podnevi. Ljudem, ki so bili udeleženi v študiji, so kazali slike tako nizko- kot visokokalorične hrane, in to v različnih delih dneva. Sodelujoči so pregledali 360 fotografij, prvič so jih gledali v jutranjih urah, drugič v večernih (med obema gledanjema je pretekel en teden). Raziskovalci so opazovali, kako se možgani na različne podobe hrane odzivajo v različnih delih dneva.

možgani ponoči hrana

Sistem za nagrajevanje je ponoči manj aktiven

Med podobami nizkokalorične hrane so ljudje opazovali zelenjavo, sadje, ribe in žitarice. Na fotografijah z visokokalorično hrano so si ogledovali podobe sladkarij, peciva, hitre hrane in sladoleda. Raziskovalci so pri tem odkrili pomembno razliko: ob nočnem ogledovanju fotografij je bil sistem za nagrajevanje v možganih manj aktiven kot podnevi. Z drugimi besedami – v nočnem času so podobe visokokalorične hrane možgane manj zadovoljile kot v dnevnem. Znanstveniki domnevajo, da zaradi tega ponoči pojemo več hrane (tudi visokokalorične) kot bi je sicer. Se je že tudi vam kdaj zgodilo, da ste ponoči »zmazali« kar cel paket piškotov? Potem veste, o čem govorimo.

Ponoči smo bolj obsedeni s hrano

Raziskovalci, udeleženi v študiji, menijo, da iz teh ugotovitev o delovanju možganov verjetno izhaja tudi dejstvo, da proti koncu dneva pojemo več kot med dnevom. Študija je pokazala še, da so bili v njej udeleženi ponoči bolj obsedeni s hrano, in to kljub temu, da so bili enako siti kot podnevi. Možno je torej, da se ponoči prenajedamo zato, ker nas hrana takrat (vsaj vizualno) ne zadovolji toliko kot podnevi – in je moramo zato pojesti več. Študija je zgolj preliminarna in potrebuje nadaljnje raziskave, dodajajo raziskovalci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×