Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaKako ločiti kitajski česen od domačega?

Kako ločiti kitajski česen od domačega?

MORDA VAS ZANIMA

Česen je prava zakladnica zdravja, vsebuje namreč ogromno zdravilnih učinkovin. Najbolj znan je alicin, ki je antioksidant in naravni antibiotik. V česnu najdemo tudi velike količine vitamina C in vitaminov B, fosfor, selen, kalij, kalcij. Na trgovskih policah najdemo različne vrste česna, še vedno je zelo pogost kitajski česen, ki pa se seveda ne more primerjati s česnom, kot domač in ekološko pridelan česen.

- Oglas -

Česen

Kitajski česen ima sumljivo kakovost

Kitajci pridelajo kar 80 odstotkov vsega česna na svetu, a je ta znan po slabši kakovosti. Kitajski česen je lahko namreč obdelan s škodljivimi kemikalijami ali celo radioaktivno obsevan. Tako naj bi kitajski pridelovalci česna preprečili razvoj glivic in plesni. Da ima lepo belo barvo in tako izgleda bolj privlačen za potrošnike, je lahko kitajski česen celo pobeljen s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Takšen česen je veliko cenejši od lokalno pridelanega česna.

Prednosti lokalno pridelanega česna

Lokalno in ekološko pridelan česen je za vaše telo veliko bolj primeren. Ker ni obdelan s kemikalijami, ni škodljiv zdravju. Zaradi krajše potovalne verige do vaše kuhinje pa ima večjo aromatičnost in bolj pristen ter intenziven okus. Pomembna je njegova svežina, zaradi katere vsebuje večje količine zdravilnih učinkovin in hranljivih snovi.

Kako lahko ločimo lokalno pridelan česen od uvoženega?

Da gre za kitajski česen lahko najlažje preverite tako, da v trgovini preverite njegov izvor. Če kupujete na tržnici ali v trgovinah, kjer izvor ni jasno zabeležen, pa si lahko pomagate s tem, da je kitajski česen običajno večji od domačega, v sredini pa ima zeleni del. Lokalno pridelan česen ima običajno vidne korenine, medtem ko jih kitajski česen nima. Kitajski česen je po navadi tudi lažji od domačega.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×