Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaKako ločiti kitajski česen od domačega?

Kako ločiti kitajski česen od domačega?

MORDA VAS ZANIMA

Česen je prava zakladnica zdravja, vsebuje namreč ogromno zdravilnih učinkovin. Najbolj znan je alicin, ki je antioksidant in naravni antibiotik. V česnu najdemo tudi velike količine vitamina C in vitaminov B, fosfor, selen, kalij, kalcij. Na trgovskih policah najdemo različne vrste česna, še vedno je zelo pogost kitajski česen, ki pa se seveda ne more primerjati s česnom, kot domač in ekološko pridelan česen.

- Oglas -

Česen

Kitajski česen ima sumljivo kakovost

Kitajci pridelajo kar 80 odstotkov vsega česna na svetu, a je ta znan po slabši kakovosti. Kitajski česen je lahko namreč obdelan s škodljivimi kemikalijami ali celo radioaktivno obsevan. Tako naj bi kitajski pridelovalci česna preprečili razvoj glivic in plesni. Da ima lepo belo barvo in tako izgleda bolj privlačen za potrošnike, je lahko kitajski česen celo pobeljen s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Takšen česen je veliko cenejši od lokalno pridelanega česna.

Prednosti lokalno pridelanega česna

Lokalno in ekološko pridelan česen je za vaše telo veliko bolj primeren. Ker ni obdelan s kemikalijami, ni škodljiv zdravju. Zaradi krajše potovalne verige do vaše kuhinje pa ima večjo aromatičnost in bolj pristen ter intenziven okus. Pomembna je njegova svežina, zaradi katere vsebuje večje količine zdravilnih učinkovin in hranljivih snovi.

Kako lahko ločimo lokalno pridelan česen od uvoženega?

Da gre za kitajski česen lahko najlažje preverite tako, da v trgovini preverite njegov izvor. Če kupujete na tržnici ali v trgovinah, kjer izvor ni jasno zabeležen, pa si lahko pomagate s tem, da je kitajski česen običajno večji od domačega, v sredini pa ima zeleni del. Lokalno pridelan česen ima običajno vidne korenine, medtem ko jih kitajski česen nima. Kitajski česen je po navadi tudi lažji od domačega.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×