fbpx
Domov Zdravje & prehrana Kako ločiti kitajski česen od domačega?

Kako ločiti kitajski česen od domačega?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Česen je prava zakladnica zdravja, vsebuje namreč ogromno zdravilnih učinkovin. Najbolj znan je alicin, ki je antioksidant in naravni antibiotik. V česnu najdemo tudi velike količine vitamina C in vitaminov B, fosfor, selen, kalij, kalcij. Na trgovskih policah najdemo različne vrste česna, še vedno je zelo pogost kitajski česen, ki pa se seveda ne more primerjati s česnom, kot domač in ekološko pridelan česen.

Česen

Kitajski česen ima sumljivo kakovost

Kitajci pridelajo kar 80 odstotkov vsega česna na svetu, a je ta znan po slabši kakovosti. Kitajski česen je lahko namreč obdelan s škodljivimi kemikalijami ali celo radioaktivno obsevan. Tako naj bi kitajski pridelovalci česna preprečili razvoj glivic in plesni. Da ima lepo belo barvo in tako izgleda bolj privlačen za potrošnike, je lahko kitajski česen celo pobeljen s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Takšen česen je veliko cenejši od lokalno pridelanega česna.

Prednosti lokalno pridelanega česna

Lokalno in ekološko pridelan česen je za vaše telo veliko bolj primeren. Ker ni obdelan s kemikalijami, ni škodljiv zdravju. Zaradi krajše potovalne verige do vaše kuhinje pa ima večjo aromatičnost in bolj pristen ter intenziven okus. Pomembna je njegova svežina, zaradi katere vsebuje večje količine zdravilnih učinkovin in hranljivih snovi.

Kako lahko ločimo lokalno pridelan česen od uvoženega?

Da gre za kitajski česen lahko najlažje preverite tako, da v trgovini preverite njegov izvor. Če kupujete na tržnici ali v trgovinah, kjer izvor ni jasno zabeležen, pa si lahko pomagate s tem, da je kitajski česen običajno večji od domačega, v sredini pa ima zeleni del. Lokalno pridelan česen ima običajno vidne korenine, medtem ko jih kitajski česen nima. Kitajski česen je po navadi tudi lažji od domačega.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×