0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako ločiti kitajski česen od domačega?

Kako ločiti kitajski česen od domačega?

MORDA VAS ZANIMA

Česen je prava zakladnica zdravja, vsebuje namreč ogromno zdravilnih učinkovin. Najbolj znan je alicin, ki je antioksidant in naravni antibiotik. V česnu najdemo tudi velike količine vitamina C in vitaminov B, fosfor, selen, kalij, kalcij. Na trgovskih policah najdemo različne vrste česna, še vedno je zelo pogost kitajski česen, ki pa se seveda ne more primerjati s česnom, kot domač in ekološko pridelan česen.

- Oglas -

Kitajski česen ima sumljivo kakovost

Kitajci pridelajo kar 80 odstotkov vsega česna na svetu, a je ta znan po slabši kakovosti. Kitajski česen je lahko namreč obdelan s škodljivimi kemikalijami ali celo radioaktivno obsevan. Tako naj bi kitajski pridelovalci česna preprečili razvoj glivic in plesni. Da ima lepo belo barvo in tako izgleda bolj privlačen za potrošnike, je lahko kitajski česen celo pobeljen s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Takšen česen je veliko cenejši od lokalno pridelanega česna.

Prednosti lokalno pridelanega česna

Lokalno in ekološko pridelan česen je za vaše telo veliko bolj primeren. Ker ni obdelan s kemikalijami, ni škodljiv zdravju. Zaradi krajše potovalne verige do vaše kuhinje pa ima večjo aromatičnost in bolj pristen ter intenziven okus. Pomembna je njegova svežina, zaradi katere vsebuje večje količine zdravilnih učinkovin in hranljivih snovi.

Kako lahko ločimo lokalno pridelan česen od uvoženega?

Da gre za kitajski česen lahko najlažje preverite tako, da v trgovini preverite njegov izvor. Če kupujete na tržnici ali v trgovinah, kjer izvor ni jasno zabeležen, pa si lahko pomagate s tem, da je kitajski česen običajno večji od domačega, v sredini pa ima zeleni del. Lokalno pridelan česen ima običajno vidne korenine, medtem ko jih kitajski česen nima. Kitajski česen je po navadi tudi lažji od domačega.

.

NAJNOVEJŠE