5 prehranskih mitov, ki vam jemljejo energijo

Prvi korak za povečanje energije in prvi korak k boljšemu počutju je opustitev starih in nezdravih navad. Kateri prehranski miti dejansko zmanjšujejo stopnjo energije in oslabijo vaše počutje?

Miti živila

  1. ENERGIJSKE PIJAČE

Za te je znano, da se oglašujejo kot hitra, nizkokalorična in varna metoda za povečanje energije. Vaše telo je ustvarjeno tako, da organske sestavine, ki jih dobi z vašo prehrano, predela v naravno gorivo, ne pa da se to goriva dodaja telesu umetno, z energijskimi pijačami. Če take pijače pijete prepogosto, lahko telo navadite na zunanji vir energije, namesto, da jo vaše telo samo proizvaja.

  1. NIZKOKALORIČNA ŽIVILA

Nizkokalorična živila se oglašujejo kot živila, ki vas ne obtežijo, so lahka in ne pokvarijo vašega počutja. Kako zelo smo se motili. Živila, ki imajo malo kalorij, jim je vzeta naravna maščoba, ki navadno daje okus, nadomestijo pa jo z dodatki za ojačevanje okusov, podaljšanje roka uporabnosti in sladkorjem. Čeprav gre za živila z malo kalorijami, so te kalorije slabe in kemično obdelane, ki upočasnjujejo vaše telo in nižajo raven energije. Kalorije so tudi pomembne za delovanje telesa, pomembno je le, da so kakovostne.

  1. ŽIVILA BREZ SLADKORJA

Zadnje čase se je razpasel trend z živili brez sladkorja. Tudi tukaj je potrebno biti previden, kajti možgani za delovanje potrebujejo glukozo. To ne pomeni, da lahko posežete po gumijastih medvedkih, marveč da se poslužujete sadja, vendar v zmernih količinah.

  1. SADJE SE LAHKO JE CEL DAN

V prejšnji točki smo zapisali, da naše telo potrebuje sladkor, ampak če boste cel dan jedli sadje, boste prav tako brez energije, saj je v preveč sadja tudi preveč sladkorja, ki pa upočasni vaše telesno delovanje. Starejši kot postajamo, težje prebavimo fruktozo,ki jo vnesemo z vsem sadjem. Tako ta ostane v vašem telesu in hkrati upočasnjuje njegovo delovanje.

  1. JOGURT JE ODLIČEN VIR BELJAKOVIN

Ta mrzla »pijača« je velikokrat polna raznih sladkorjev, nezdravih maščob,ogljikovih hidratov, ki vašemu telesu prav nič dobro ne denejo, niti vas ne oskrbijo s potrebno energijo, marveč le nižajo raven vaše energije in slabšajo vaše počutje.