V Sloveniji se po podatkih statističnega urada količina zavržene hrane zmanjšuje, zato čez praznike poskrbimo, da bo tako tudi ostalo.
Skoraj že lahko slišimo božične zvončke, novo leto pa je pred vrati. To je družinski čas, za katerega so značilne bolj ali manj obilne pojedine, ki za sabo pustijo več odpadkov kot sicer. Slovenci na leto zavržemo približno 150 tisoč ton hrane. Vsak prebivalec v povprečju na leto zavrže 72 kg hrane. Leta 2005 so bile številke mnogo višje, saj smo od takrat uspeli zmanjšati delež odpadne hrane za več kot 60 odstotkov.
Čiščenje hladilnika
Preden se boste odpravili v trgovino, si boste verjetno morali v hladilniku narediti prostor za živila, ki jih boste pripravljali za božično in novoletno večerjo. Velikokrat se zgodi, da takrat zavržemo večjo količino hrane, predvsem mlečnih izdelkov, malo dotrajanega sadja in zelenjave, namazov in podobno. Preden se boste lotili praznjenja hladilnika, se spomnite, da ste vse, kar boste vrgli v koš, morali kupiti in plačati. Ne mečite denarja stran in že pred prazniki prilagodite nakupe, da boste uporabili hrano in naredili prostor za ostala živila.
V trgovino pojdite pripravljeni
Če se organizirate, še preden se odpravite v trgovino, boste poskrbeli, da v nakupovalni gneči ne boste izgubili živcev in da vaša košarica ne bo vsebovala artiklov, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujete. Nakup boste verjetno opravili prej, saj ne boste zapravljali časa z razmišljanjem, ali ste kaj pozabili. V miru si torej naredite nakupovalni seznam in o njem dobro razmislite.
Načrtujte
Če na kosilu ali večerji pričakujete večje številno ljudi in ne veste točno, kolikšno količino hrane uporabiti za pripravo, nikar ne pretiravajte. Raje preverite, kolikšna je normalna količina hrane, ki jo pripravljate, na osebo. Držite se predvidene količine, tako boste naredili uslugo tudi vašemu počutju in postavi, saj so med prazniki dostikrat bolj lačne oči kot želodec.
Ostanke kreativno uporabite naslednji dan
Čeprav se to marsikomu zdi samoumevno, še vedno preveč ljudi ostanke hrane zavrže. Nekateri zato, ker ne želijo jesti enake hrane več dni zapored. Obstaja veliko kreativnih načinov, kako uporabiti ostanke hrane za novo jed. Če nimate idej, pobrskajte po spletu, veliko znanih kuharjev ima mnogo dobrih nasvetov za vas. Ne pozabite, da lahko določeno hrano tudi zamrznete.
Kompostirajte in ločujte odpadke
Nikar ne pozabite na okolje in skrbno ločite odpadke, ki ste jih pridelali med prazniki. Okolje namreč za razliko od nas ni nikoli na počitnicah.