Kaj vse lahko vsebuje živalske sestavine?

  Če mislite, da s tem, ko postanete vegetarijanec naredite vse, da bi zmanjšali grozote, ki se dogajajo živalim na velikih farmah, si preberite, kje vse se uporabljajo sestavine živalskega izvora in kako se jih lahko izognemo.

  Plastične vrečke

  Veliko plastike, vključno z plastičnimi vrečkami vsebujejo sredstva za glajenje, ki zmanjšajo trenje materiala. In iz česa so ta sredstva narejena? Iz živalske maščobe seveda. Poskusite čim bolj zmanjšati ali povsem opustiti uporabo plastičnih vrečk.

  Plastične vrečke

  Pnevmatike

  Če hrana vsebuje ‘prikrite’ živalske snovi, jih vseeno lahko najdemo napisane med sestavinami, pri pnevmatikah pa tega podatka ne dobimo. Tako se morate pozanimate pri proizvajalcu ali prodajalcu, če vsebujejo stearinsko kislino, ki se dodaja gumi pri izdelovanju pnevmatik.

  Pnevmatike

  Lepilo za les

  Živalska lepila so narejena iz živalskega tkiva in kosti so očitno zelo popularna pri izdelovanju glasbenih inštrumentov, kot na primer pri izdelavi violin in klavirjev.

  Violina

  Biogorivo

  Za biogorivo so na žačetku uporabljali sladkorni trs in koruzo, vse bolj pa se začenja uveljavljati biogorivo ki bazira na živalskih maščobah. Ker pa ta goriva še niso zelo razširjena lahko vseeno nekaj storimo, da tovrstnih biogoriv ne začnemo uporabljati.

  Biogorivo

  Pirotehnika

  No, da so ognjemeti in ostali pirotehnični izdelki škodljivi za okolje nam verjetno ni treba posebej poudarjati, vendar ali ste vedeli, da lahko vsebujejo živalske sestavine? V proizvodnji se uporablja enaka sestavina kot pri izdelavi pnevmatik, to je stearinska kislina, ki v tem primeru preprečuje oksidacijo aluminija in železa, ki jih vsebujejo pirotehnični izdelki.

  Ognjemet

  Mehčalec

  Nekaj časa nazaj je v javnost prišla novica, da nekateri mehčalci perila vsebujejo živalski loj dimetilni amonijev klorid, ki prihaja iz predelovalne industrije govega, ovac in konjev.

  PREBERITE TUDI:  Ti simptomi vam povedo, da imate težave s ščitnico

  Mehčalec

  Šampon in utrjevalec za lase

  Po podatkih organizacije PETA, lahko šampon vsebuje tudi do 20 komponent, ki so živalskega izvora. Stvar je precej zapletena, ker ko na embalaži vidite napis na primer pantenol, amino kisline, vitamin B … so lahko le-ti rastlinskega ali živalskega izvora, ker so proizvajalci umaknili napise izvora, da se nebi zaradi tega zmanjšala prodaja.

  Šampon

  Zobna pasta

  Glicerin lahko najdemo v živalskih in rastlinskih maščobah, uporablja pa se v veliko proizvodih, vključno s šamponi in  zobnimi pastami. Obstaja pa že veliko podjetij, ki uporabljajo izključno rastlinske maščobe v svojih izdelkih. Zobno pasto pa lahko naredite tudi sami.

  Zobna pasta

  Povejte svoje mnenje - kometirajte