Zdravje & prehranaKaj vse je na naši hrani?

Kaj vse je na naši hrani?

MORDA VAS ZANIMA

Ugotovite, katera hrana je čista in katera ne!

Vsi smo že slišali marsikatero opozorilo o ostankih pesticidov na hrani, še posebej sadju, kajti po pranju in propravi za transport proizvajalci svoje pridelke pogosto ponovno poškropijo z raznimi sredstvi proti žuželkam in drugim napadalcem.

- Oglas -

O teh pesticidih vemo navadni ljudje več ali manj le to, da jih je odobrila vlada in da obstajajo določeni standardi, koliko ostankov pesticidov je lahko prisotnih na hrani, da je še dovoljena na prodajnih policah.

Od sedaj pa lahko tudi sami preverite, kaj ste oziroma boste pojedli skupaj z vašim najljubšim sadežem. Action Network je izdelal spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča, da sami iz seznama izberejo določen izdelek, in preverijo katere pesticide so po mnogih testih odkrili na njem.

Imate radi mandeljne? Na njih so odkrili kar 11 različnih pesticidov, vključno z dvema, ki sta znana kancerogena, šest od teh domnevno vpliva na ravnovesje hormonov v telesu, trije pa so v večjih količinah nevro toksini in lahko resno poškodujejo živčni sistem. Vse to so testirali in našli tudi v predhodnih uradnih testih, preden so jim dali zeleno luč za prodajo. Torej koliko lahko zaupate trgovcem?

Vam je všeč okus dinje? Potem vas bo verjetno zanimalo, da ste lahko z enim okusnim sadežem pojedli tudi do 27 različnih vrst pesticidov. Pet od teh so domnevni ali potrjeni kancerogeni, 15 od njih lahko vpliva na ravnovesje hormonov, 11 je nevro toksinov in štirje razvojni ter reproduktivni toksini.

- Oglas -

Ste svojemu otroku ravno spasirali okusno rdeče jabolko? Jabolka so pravi rekorder, saj lahko vsebujejo tudi do 28 različnih pesticidov.

Pesticidi so tudi v majhnih količinah lahko nevarni za zdravje, sicer trgovci trdijo nasprotno, ampak komu boste zaupali? Trgovcem, ki hočejo na vsak način zaslužiti ali testom neodvisne oranizacije? Res je v današnjih časih težko dobiti popolnoma neškropljene izdelke, vendar glede na podatke, ki smo vam jih predstavili, je pametno, da naslednjič v trgovini malo bolj podrobno pogledate, kaj imate na razpolago na policah in mogoče ne kupite največjih in najbolj rdečih jabolk. Ne pozabite, da se sami odločamo, kaj jemo in kaj bomo kupili in lahko vplivamo na trgovce, od koga bodo naročili naslednjo pošiljko sadja.

Se pa vse bolj razvija naravno kmetijstvo tudi v Sloveniji, tako da boste z ne preveč truda pri nas našli tudi takšne izdelke, samo malo je potrebno povprašati sosedo ali pobrskati po spletu.

Na https://www.whatsonmyfood.org/ lahko preverite kaj vse se nahaja na vaši priljubljeni hrani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×