Zdravje & prehranaKaj moramo vedeti o razstrupljanju telesa

Kaj moramo vedeti o razstrupljanju telesa

MORDA VAS ZANIMA

Ste že razmišljali o razstrupitvi telesa, vendar niste bili prepričani, kaj to pomeni? Ali pa ste predvidevali, da bi to za vas predstavljalo prevelik strošek?

- Oglas -

Obstaja nekaj res dobrih razlogov, zaradi katerih se vam splača razmisliti o razstrupitvi oz. detoksikaciji telesa. Najprej je dobro vedeti, kaj razstrupljanje sploh je in kako to vpliva na vaše zdravje.

Kaj lahko pričakujemo od razstrupljanja telesa?

V telesu se odvija nekaj osupljivih in zapletenih procesov, ti nam pomagajo opraviti s strupenimi snovmi, ki smo jim bili izpostavljeni. V naši hrani je namreč ogromno kemikalij, hormonov, pesticidov itd., ki se v našem telesu akumulirajo. Zaužita hrana se razgradi in preide v kri, ta pa se filtrira skozi jetra. V jetrih se strupene snovi nalagajo, od tam pa preko žolča potujejo v črevesje, da jih naposled izločimo.

razstrupljanje

Kakšni so naši cilji?

Dober program razstrupljanja oz. detoksikacije ima več ciljev. Zmanjšati želimo breme, ki ga nosijo naša jetra in prebavni sistem. Proces razstrupljanja moramo podpreti s pravilnim in nujno potrebnim vnosom vitaminov in mineralov, nenazadnje pa želimo ohraniti zdrav in funkcionalen prebavni trakt, saj lahko strupe le na tak način uspešno izločimo iz telesa.

Kako razstrupljanje običajno poteka?

- Oglas -

Priporočljivo je, da program načrtujete s pomočjo prehranskega strokovnjaka, skupaj morata najti način, ki bo za vas najbolj primeren. Razstrupljanje telesa lahko traja od nekaj dni do enega meseca, odvisno od posameznika in njegovega zdravja. Navadno se začne z zmanjševanjem količine zaužite hrane, s tem zmanjšamo breme prebave in imunskega sistema. Prvih nekaj dni je potrebno v telo vnašati manjšo količino polnovrednih in kakovostnih živil, v katerih morajo biti vsa potrebna hranila.

Tako rekoč vsi programi priporočajo izogibanje določenim živilom, npr. pšenici, mleku in mlečnim izdelkom, koruzi, soji, pa tudi sladkorju, kofeinu in alkoholu. Nadaljevanje je odvisno od ciljev in želja posameznika, na splošno pa velja, da se je treba odpovedati predelani hrani in se posluževati samo sveže in v čim večji meri ekološko pridelano hrano. Program lahko vključuje tudi posebne dodatke za podporo pri razstrupljanju telesa, pegasti badelj je npr. dober podpornik delovanja jeter, korenina regrata, artičoke in rdeča pesa pa vsebujejo hranilne snovi, ki pripomorejo k boljšemu rezultatu. Izjemno pomembna je tudi dobra hidracija, ki je pogoj za uspešno detoksikacijo, ob njej pa je seveda obvezno tudi vsakodnevno klistiranje, saj s tem preprečimo nalaganje strupenih snovi na stene našega črevesja.

Kaj lahko doživite med procesom razstrupljanja telesa?

Prvih nekaj dni bo verjetno prisotna želja po hrani, zlasti po sladkorjih in drugih ogljikovih hidratih. Ti lahko povzročijo zasvojenost, ob odtujitvi se tako pojavi odtegnitveni sindrom. Morda bo sprva prisotna tudi utrujenost, ki pa bo v nekaj dneh minila. Po opravljeni detoksikaciji se boste počutili znatno bolje. Lahko da boste opazili povečanje energije, zmanjšanje bolečin v sklepih, tudi utrujeni boste manj, poleg tega se vam bo izboljšalo splošno razpoloženje, ponoči pa boste bolje spali.

Kako naprej?

Po končani detoksikaciji je priporočljivo postopno privajanje nazaj na hrano. Podobno kot pred začetkom je dobro uživati polnovredna, po možnosti ekološka živila, in sicer v manjših količinah, eno vrsto hrane naenkrat. Na tak način jejte vsaj prva dva, tri dni, preden se vrnete k svojim starim prehranjevalnim navadam.

Program, ki nam ustreza, lahko načeloma izvedemo večkrat letno, detoksikacija je priporočljiva zlasti v toplih mesecih, ko telo ne potrebuje toliko energije, in je odlična popotnica za polnejše življenje.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×