Losos je poln beljakovin in ena izmed najbolj zdravih rib, saj ne vsebuje živega srebra, ker ne je rib, ampak rastline. Poln je tudi omega-3 maščobnih kislin, zaradi poudarjanja le teh pa so številne druge nemalokrat spregledane.
Pri lososu pazimo, da ni gojen, ker jih v ribogojnicah pogosto hranijo z živili, ki temeljijo na soji in koruzi, kar lahko zmanjša vsebnost omega-3 maščobnih kislin, saj sta soja in koruza močno gensko spremenjeni rastlini. Na »farmah lososov« so ribe zaradi takega hranjenja pogosto blede, zato jih na rdeče pobarvajo kar z barvilom kantaksantin.
Pripravite si hitre in okusne polpete. Hrena je le toliko, da so polpeti malce pikantni, okus lososa pa še vedno prevladuje.
Lososove polpete za 4 osebe:
- 500 g dimljenega lososa,
- 3 drobno sesekljane mlade čebule,
- 3 žlice sesekljanega peteršilja,
- 100g drobtin,
- 2 žlički drobno sesekljanih kaper,
- 1 stepeno jajce,
- žlica limoninega soka,
- žlica hrenove omake s smetano,
- limona za okras,
- olje ali maslo.
Sestavine združimo ter oblikujemo polpete. Ponev naoljimo ter polpete pečemo 5 minut na vsaki strani, tako da popolnoma porumenijo. Zraven ponudimo skledo zelene ali krompirjeve solate ter rezino limone.