DomovZdravje & prehranaKaj je najbolje jesti poleti in kaj vzeti s seboj na dopust?

Kaj je najbolje jesti poleti in kaj vzeti s seboj na dopust?

Konฤno, dopust! Bolj kot kdajkoli prej nas izฤrpava umsko delo, zato si ลพelimo fiziฤno aktivnih poฤitnic. Bolj pogosto se bomo odpravili v naravo, za nekaj dni taborili, morda na kraju, kjer ni elektrike โ€ฆ

Poleti so temperature prijetne, oblaฤila bolj lahka in zraฤna, takลกnega podnebja pa se veselijo tudi mikroorganizmi, ki ลพivijo v naลกi hrani.

Katera ลพivila vzamemo s seboj na dopust?

Ko izbiramo ลพivila, ki jih bomo nesli s seboj na poฤitnice, vsaj za prva dva dneva izberemo ekoloลกko ali, ลกe bolje, biodinamiฤno pridelano sadje in zelenjavo. Ne le da ta ลพivila vsebujejo mnogo veฤ nutrientov, tudi ne pokvarijo se tako hitro. Mnoลพica ลพivih encimov jih vsaj nekaj ฤasa varuje pred patogenimi bakterijami, ko pa jih zauลพijemo, varujejo tudi nas.

Smotrno je s seboj vzeti ฤim veฤ zelenjave, ki je ni treba kuhati. Potrebujemo le dober noลพ in lupilec za krompir. Preverimo, ฤe je na ลพeleni destinaciji moลพna uporaba elektrike. V tem primeru nam bo meลกalec ali blender zelo prav priลกel. Z noลพem in lupilcem na tanko nareลพemo korenฤek, buฤke, kumarice, zelje, rdeฤo peso, gomolj zelene, nadzemno kolerabo, paradiลพnik โ€ฆ Uporabimo vsaj tri od naลกtetih sestavin in ne skoparimo s sveลพimi zaฤimbami, ki so v tistem ฤasu na voljo.

Pripravimo bogato poletno solato in jo zaฤinimo s prelivom.

Solatni preliv

Sestavine:

  • 50 g mandljev
  • 1 dcl vode
  • sok polovice limone
  • 1 zrel avokado (ali eno manjลกe jabolko)
  • 30 ml olivnega ali buฤnega olja
  • po ลพelji 2 stroka ฤesna
  • 1 ฤajna ลพliฤka soli
  • ลกopek sveลพega drobnjaka ali koprca (ali peterลกilja, zelene, origana, majarona โ€ฆ)

V meลกalec najprej damo namoฤene in olupljene mandlje. Zalijemo jih z vodo in meลกamo toliko ฤasa, da nastane gladka krema. Nato dodamo vse preostale sestavine razen drobnjaka. Dobro premeลกamo in preliv je pripravljen. Primeลกamo ga k narezani zelenjavi in potresemo s sveลพimi zaฤimbami.

Zdravi namazi

Bogat zajtrk z malo truda

Dopustniลกko jutro radi zaฤnemo z bogatim zajtrkom. Najbolj varno je s seboj vzeti rastlinsko mleko, riลพevo, ovseno ali mandljevo, saj je tudi brez hladilnika uporabno dva dneva. Trajni kruhki, droลพen kruh ali riลพevi krekerji so razmeroma varna izbira, za namaz pa uporabimo majhne kozarฤke domaฤe marmelade. Mesne paลกtete hitro postanejo gojiลกฤe patogenih bakterij, zato se jim izogibamo.

Doma si naredimo ali pa kupimo namaze iz semen. Namaza iz sonฤniฤnih ali buฤnih semen sta izjemno okusna, namaz iz ฤrnega sezama pa je prava eksotiฤna poslastica. Ker ti namazi ne vsebujejo vode, so obstojni tudi na zunanjih poletnih temperaturah.

Pozorni smo, da vanje ne namakamo koลกฤkov kruha in ne segamo z ลพliฤko ali noลพem, ki smo ga obliznili. Zraven ponudimo sveลพo papriko, belo redkev, paradiลพnik, kumarice, kivi ali vloลพene olive, kapre โ€ฆ

Namazi iz semen so bogati z minerali in beljakovinami, vsebujejo ลพlahtna olja, so pa tudi lahko prebavljivi. Dodatno jih lahko obogatimo z dodatkom oluลกฤenih konopljinih semen.

Namaz iz buฤnih semen

Sestavine:

  • 250 g buฤnih semen
  • 80 ml buฤnega olja
  • 120 ml stopljene palmove maลกฤobe
  • 5 g soli
  • ลกฤep roลพmarina

Buฤna semena rahlo prepraลพimo in damo v meลกalnik. Dodamo vse olje in zaฤimbe. Meljemo, dokler ne nastane homogena krema, ki jo takoj prelijemo v dobro pomite kozarฤke. Napolnimo in takoj zapremo pokrovฤke.

Preliv se laลพe melje, ฤe so vse sestavine tople. Po potrebi lahko dodamo za eno juลกno ลพlico sojine omake.

Enako pripravimo namaz iz sonฤniฤnih semen ali iz meลกanice buฤnih in konopljinih semen.

Na poฤitnicah si tako prihranimo veliko ฤasa in denarja.

Takลกni slani namazi so uporabni kot preliv za testenine ali dodatek k jedem z ลพara.

Iz jedrc ali sonฤniฤnih semen naredimo ฤudovite sladke namaze. Namesto sladkorja uporabimo med, ki je odliฤen naravni konzervans. Te namaze pripravimo ลพe doma. Ni jih treba hraniti v hladilniku.

Leลกnikov namaz z roลพiฤi

Leลกnikov namaz z roลพiฤi

Sestavine:

  • 150 g leลกnikovih jedrc (lahko so praลพena)
  • 80 g cvetliฤnega medu
  • 50 g fino mlete roลพiฤeve moke v prahu ali kakava
  • 50 ml stopljenega kokosovega ali kakavovega olja
  • 50 ml pomaranฤnega ali kakลกnega drugega 100-odstotnega soka
  • 1 ฤajna ลพliฤka cimeta
  • ยผ ฤajne ลพliฤke vanilje v prahu
  • ลกฤep soli

V hitrem meลกalcu najprej zmeลกamo leลกnike in sok, nato dodajamo med, maลกฤobo, roลพiฤevo moko in na koncu zaฤimbe. ฤŒe je namaz pregost, dodamo ลกe malo tekoฤine โ€“ soka in kokosovega olja.

Namaz shranimo v majhnih, dobro zaprtih steklenih lonฤkih.

Na taborjenju imamo vฤasih moลพnost uporabe kuhalnika. V tem primeru lahko zajtrk pripravimo ลพe zveฤer. Skuhamo proseno kaลกo, ki bo odigrala vlogo podlage za namaz ali pa za bogato sadno solato.

prosena kaลกa

Recept: prosena kaลกa

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 250 g prosene kaลกe
  • 0,8 l 100-odstotnega ananasovega soka
  • 2 ลพlici kokosove maลกฤobe ali kakลกnega dobrega olja
  • 2 naribani jabolki (ali sok 1 pomaranฤe)
  • ลกฤep burbonske vanilje

Kaลกo dobro speremo v cedilu pod tekoฤo vodo. Nato jo 10 minut kuhamo v ananasovem soku. Na koncu kuhanja dodamo naribani jabolki, maลกฤobo in vaniljo. Dobro premeลกamo in predevamo v plitvo posodo, da se ohladi. Lahko jo tudi pustimo v posodi, kjer se je kuhala, moramo pa jo pokriti.

Zjutraj kaลกo razreลพemo na rezine in ponudimo s sladkim namazom ali s sadjem.

ล e vroฤo kaลกo lahko predevamo v modelฤke za mafine in ji v plasteh dodajamo sveลพe sadje, na vrhu pa jo okrasimo z roลพiฤevo ali ฤokoladno kremo.

Pohodniki, kolesarji, hribolazci

Telesni napori zahtevajo vztrajnost in lahek nahrbtnik. Vanj ลพelimo stlaฤiti ฤim veฤ koristnih reฤi, a tako, da ne bo teลพak. Poleg vode ali izotoniฤnega napitka vzamemo s seboj hrano, ki nam da energijo in nas ne utruja.

Ob naporni hoji v hrib ali poganjanju kolesa izgubljamo tekoฤino in minerale, zato jih je treba nadomestiti. Preprost in uฤinkovit izotoniฤni napitek lahko pripravimo doma:

  • 0,75 l vode
  • sok 1 limone
  • 1 ฤajna ลพliฤka prahu camu camu
  • 10 g solnega cveta slovenskih solin (ali himalajske soli)

Pri naporni hoji ali vadbi se v miลกicah proizvaja mleฤna kislina, ki jo ฤutimo kot boleฤino. Naravni vitamin C v obliki limoninega soka in camu camuja se hitro presnavlja in tvori baziฤne presnovke, ki nevtralizirajo mleฤno kislino. Solni cvet prepreฤi prekomerno izgubo mineralov. S takลกnim napitkom si hitreje povrnemo moฤi in smo na koncu dneva manj utrujeni.

Malica, ki jo vzamemo s seboj, dodatno okrepi telo in prepreฤi poลกkodbe. Primerno je uลพivati suho sadje in jedrca, lahko pa si pripravimo energijske kroglice, ki pokrijejo vse naลกe potrebe po hrani.

Pohodniลกke kroglice

Sestavine:

  • 50 g suhih fig
  • 50 g suhih sliv brez koลกฤic
  • 50 g datljev brez koลกฤic
  • 100 g rozin
  • 200 g oluลกฤenih konopljinih semen
  • 30 g konopljinih proteinov
  • 1 dcl pomaranฤnega soka
  • 1 ฤajna ลพliฤka cimeta
  • 1 ฤajna ลพliฤka mletega ingverja
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke mletega kardamoma
  • 1/4 ฤajne ลพliฤke mletega muลกkatnega oreลกฤka
  • lupinica 1/2 limone
  • ลกฤep soli

Suho sadje operemo in figam odreลพemo peclje. Namoฤimo v pomaranฤnem soku. Sadje nato zmeljemo v meลกalniku ali mlinฤku, po potrebi fige malo nareลพemo, da se laลพe zmeljejo. Dodamo konopljina semena, proteine in vse zaฤimbe. Dobro premeลกamo in oblikujemo za oreh velike kroglice. Povaljamo jih v kokosovi moki ali kakavu. Najlepลกe so, ฤe naredimo veฤ razliฤnih.

Tegale posladka nam vroฤina ne bo pokvarila. Uลพivajmo ga poฤasi, dobro preลพveฤimo in obฤutimo, kako nam vraฤa moฤi.

Ko pripravljamo prtljago za na poฤitnice, ne pozabimo na zaฤimbe. Ne le da bomo z njimi obogatili svojo hrano, prav nam bodo priลกle tudi drugaฤe. Zaฤimbe so najboljลกi konzervans in prepreฤijo zasluzenost, zato jih dodajamo v mleko (kardamom v prahu, ingver).

Vฤasih je teลพko prepreฤiti mravljam in drugim ลพuลพelkam, da se sprehodijo po naลกi zalogi ali po mizi. Klinฤki in cimet jim ne diลกijo in se jim raje izogibajo. Meลกanica kurkume, mlete kumine in mletega koriandra bo nepogreลกljiva pri testeninah, riลพu ali krompirju, ne le zaradi odliฤnega okusa, ampak tudi zaradi boljลกe prebavljivosti.

Limonine ali pomaranฤne lupine pa ne zavrzimo takoj. ฤŒe jo pustimo na kroลพniku v bliลพini mesta, kjer sedimo ali leลพimo, bo naลก kotiฤek manj privlaฤen za komarje.

Na poฤitnicah si ลพelimo, da je ลพivljenje bolj preprosto, vsakdanja opravila pa ne smejo vzeti preveฤ ฤasa. Zato si privoลกฤimo veฤ sproลกฤanja, pranajame in z vsemi ฤutili opazujmo naravo. Za to ni treba nesti s seboj nobene dodatne prtljage.

Marija Koฤevar
Marija Koฤevar
Marija Koฤevar pravi: "Vse, kar vnaลกamo v svoje telo (in nanj) je pomembno". Njen spekter znanja izredno ลกirok, svoj vodnjak modrosti pa zdaj deli tudi z naลกimi bralci. Je avtorica in soavtorica ลกtevilnih knjig o zaฤimbah in zdravilnih rastlinah ter priljubljena predavateljica.

NAJNOVEJล E