Končno, dopust! Bolj kot kdajkoli prej nas izčrpava umsko delo, zato si želimo fizično aktivnih počitnic. Bolj pogosto se bomo odpravili v naravo, za nekaj dni taborili, morda na kraju, kjer ni elektrike …
Poleti so temperature prijetne, oblačila bolj lahka in zračna, takšnega podnebja pa se veselijo tudi mikroorganizmi, ki živijo v naši hrani.
Katera živila vzamemo s seboj na dopust?
Ko izbiramo živila, ki jih bomo nesli s seboj na počitnice, vsaj za prva dva dneva izberemo ekološko ali, še bolje, biodinamično pridelano sadje in zelenjavo. Ne le da ta živila vsebujejo mnogo več nutrientov, tudi ne pokvarijo se tako hitro. Množica živih encimov jih vsaj nekaj časa varuje pred patogenimi bakterijami, ko pa jih zaužijemo, varujejo tudi nas.
Smotrno je s seboj vzeti čim več zelenjave, ki je ni treba kuhati. Potrebujemo le dober nož in lupilec za krompir. Preverimo, če je na želeni destinaciji možna uporaba elektrike. V tem primeru nam bo mešalec ali blender zelo prav prišel. Z nožem in lupilcem na tanko narežemo korenček, bučke, kumarice, zelje, rdečo peso, gomolj zelene, nadzemno kolerabo, paradižnik … Uporabimo vsaj tri od naštetih sestavin in ne skoparimo s svežimi začimbami, ki so v tistem času na voljo.
Pripravimo bogato poletno solato in jo začinimo s prelivom.
Solatni preliv
Sestavine:
- 50 g mandljev
- 1 dcl vode
- sok polovice limone
- 1 zrel avokado (ali eno manjše jabolko)
- 30 ml olivnega ali bučnega olja
- po želji 2 stroka česna
- 1 čajna žlička soli
- šopek svežega drobnjaka ali koprca (ali peteršilja, zelene, origana, majarona …)
V mešalec najprej damo namočene in olupljene mandlje. Zalijemo jih z vodo in mešamo toliko časa, da nastane gladka krema. Nato dodamo vse preostale sestavine razen drobnjaka. Dobro premešamo in preliv je pripravljen. Primešamo ga k narezani zelenjavi in potresemo s svežimi začimbami.

Bogat zajtrk z malo truda
Dopustniško jutro radi začnemo z bogatim zajtrkom. Najbolj varno je s seboj vzeti rastlinsko mleko, riževo, ovseno ali mandljevo, saj je tudi brez hladilnika uporabno dva dneva. Trajni kruhki, drožen kruh ali riževi krekerji so razmeroma varna izbira, za namaz pa uporabimo majhne kozarčke domače marmelade. Mesne paštete hitro postanejo gojišče patogenih bakterij, zato se jim izogibamo.
Doma si naredimo ali pa kupimo namaze iz semen. Namaza iz sončničnih ali bučnih semen sta izjemno okusna, namaz iz črnega sezama pa je prava eksotična poslastica. Ker ti namazi ne vsebujejo vode, so obstojni tudi na zunanjih poletnih temperaturah.
Pozorni smo, da vanje ne namakamo koščkov kruha in ne segamo z žličko ali nožem, ki smo ga obliznili. Zraven ponudimo svežo papriko, belo redkev, paradižnik, kumarice, kivi ali vložene olive, kapre …
Namazi iz semen so bogati z minerali in beljakovinami, vsebujejo žlahtna olja, so pa tudi lahko prebavljivi. Dodatno jih lahko obogatimo z dodatkom oluščenih konopljinih semen.
Namaz iz bučnih semen
Sestavine:
- 250 g bučnih semen
- 80 ml bučnega olja
- 120 ml stopljene palmove maščobe
- 5 g soli
- ščep rožmarina
Bučna semena rahlo prepražimo in damo v mešalnik. Dodamo vse olje in začimbe. Meljemo, dokler ne nastane homogena krema, ki jo takoj prelijemo v dobro pomite kozarčke. Napolnimo in takoj zapremo pokrovčke.
Preliv se laže melje, če so vse sestavine tople. Po potrebi lahko dodamo za eno jušno žlico sojine omake.
Enako pripravimo namaz iz sončničnih semen ali iz mešanice bučnih in konopljinih semen.
Na počitnicah si tako prihranimo veliko časa in denarja.
Takšni slani namazi so uporabni kot preliv za testenine ali dodatek k jedem z žara.
Iz jedrc ali sončničnih semen naredimo čudovite sladke namaze. Namesto sladkorja uporabimo med, ki je odličen naravni konzervans. Te namaze pripravimo že doma. Ni jih treba hraniti v hladilniku.

Lešnikov namaz z rožiči
Sestavine:
- 150 g lešnikovih jedrc (lahko so pražena)
- 80 g cvetličnega medu
- 50 g fino mlete rožičeve moke v prahu ali kakava
- 50 ml stopljenega kokosovega ali kakavovega olja
- 50 ml pomarančnega ali kakšnega drugega 100-odstotnega soka
- 1 čajna žlička cimeta
- ¼ čajne žličke vanilje v prahu
- ščep soli
V hitrem mešalcu najprej zmešamo lešnike in sok, nato dodajamo med, maščobo, rožičevo moko in na koncu začimbe. Če je namaz pregost, dodamo še malo tekočine – soka in kokosovega olja.
Namaz shranimo v majhnih, dobro zaprtih steklenih lončkih.
Na taborjenju imamo včasih možnost uporabe kuhalnika. V tem primeru lahko zajtrk pripravimo že zvečer. Skuhamo proseno kašo, ki bo odigrala vlogo podlage za namaz ali pa za bogato sadno solato.

Recept: prosena kaša
Za 4 osebe potrebujemo:
- 250 g prosene kaše
- 0,8 l 100-odstotnega ananasovega soka
- 2 žlici kokosove maščobe ali kakšnega dobrega olja
- 2 naribani jabolki (ali sok 1 pomaranče)
- ščep burbonske vanilje
Kašo dobro speremo v cedilu pod tekočo vodo. Nato jo 10 minut kuhamo v ananasovem soku. Na koncu kuhanja dodamo naribani jabolki, maščobo in vaniljo. Dobro premešamo in predevamo v plitvo posodo, da se ohladi. Lahko jo tudi pustimo v posodi, kjer se je kuhala, moramo pa jo pokriti.
Zjutraj kašo razrežemo na rezine in ponudimo s sladkim namazom ali s sadjem.
Še vročo kašo lahko predevamo v modelčke za mafine in ji v plasteh dodajamo sveže sadje, na vrhu pa jo okrasimo z rožičevo ali čokoladno kremo.
Pohodniki, kolesarji, hribolazci
Telesni napori zahtevajo vztrajnost in lahek nahrbtnik. Vanj želimo stlačiti čim več koristnih reči, a tako, da ne bo težak. Poleg vode ali izotoničnega napitka vzamemo s seboj hrano, ki nam da energijo in nas ne utruja.
Ob naporni hoji v hrib ali poganjanju kolesa izgubljamo tekočino in minerale, zato jih je treba nadomestiti. Preprost in učinkovit izotonični napitek lahko pripravimo doma:
- 0,75 l vode
- sok 1 limone
- 1 čajna žlička prahu camu camu
- 10 g solnega cveta slovenskih solin (ali himalajske soli)
Pri naporni hoji ali vadbi se v mišicah proizvaja mlečna kislina, ki jo čutimo kot bolečino. Naravni vitamin C v obliki limoninega soka in camu camuja se hitro presnavlja in tvori bazične presnovke, ki nevtralizirajo mlečno kislino. Solni cvet prepreči prekomerno izgubo mineralov. S takšnim napitkom si hitreje povrnemo moči in smo na koncu dneva manj utrujeni.
Malica, ki jo vzamemo s seboj, dodatno okrepi telo in prepreči poškodbe. Primerno je uživati suho sadje in jedrca, lahko pa si pripravimo energijske kroglice, ki pokrijejo vse naše potrebe po hrani.
Pohodniške kroglice
Sestavine:
- 50 g suhih fig
- 50 g suhih sliv brez koščic
- 50 g datljev brez koščic
- 100 g rozin
- 200 g oluščenih konopljinih semen
- 30 g konopljinih proteinov
- 1 dcl pomarančnega soka
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička mletega ingverja
- 1/2 čajne žličke mletega kardamoma
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- lupinica 1/2 limone
- ščep soli
Suho sadje operemo in figam odrežemo peclje. Namočimo v pomarančnem soku. Sadje nato zmeljemo v mešalniku ali mlinčku, po potrebi fige malo narežemo, da se laže zmeljejo. Dodamo konopljina semena, proteine in vse začimbe. Dobro premešamo in oblikujemo za oreh velike kroglice. Povaljamo jih v kokosovi moki ali kakavu. Najlepše so, če naredimo več različnih.
Tegale posladka nam vročina ne bo pokvarila. Uživajmo ga počasi, dobro prežvečimo in občutimo, kako nam vrača moči.
Ko pripravljamo prtljago za na počitnice, ne pozabimo na začimbe. Ne le da bomo z njimi obogatili svojo hrano, prav nam bodo prišle tudi drugače. Začimbe so najboljši konzervans in preprečijo zasluzenost, zato jih dodajamo v mleko (kardamom v prahu, ingver).
Včasih je težko preprečiti mravljam in drugim žuželkam, da se sprehodijo po naši zalogi ali po mizi. Klinčki in cimet jim ne dišijo in se jim raje izogibajo. Mešanica kurkume, mlete kumine in mletega koriandra bo nepogrešljiva pri testeninah, rižu ali krompirju, ne le zaradi odličnega okusa, ampak tudi zaradi boljše prebavljivosti.
Limonine ali pomarančne lupine pa ne zavrzimo takoj. Če jo pustimo na krožniku v bližini mesta, kjer sedimo ali ležimo, bo naš kotiček manj privlačen za komarje.
Na počitnicah si želimo, da je življenje bolj preprosto, vsakdanja opravila pa ne smejo vzeti preveč časa. Zato si privoščimo več sproščanja, pranajame in z vsemi čutili opazujmo naravo. Za to ni treba nesti s seboj nobene dodatne prtljage.