Le komu, tudi tistim, ki niso vegani ali vegetarijanci, ne zadiši občasno tudi okusna zelenjavna juha? Tokrat nam je Lidija pripravila recept za juho iz belega fižola in kvinoje.

juha iz belega fižola in kvinojeSestavine:
1 korenje
1/3 pora
2 stroka česna
2 lovorjeva lista
1/5 skodelice kuhane kvinoje iz eko pridelave (dobi se v zdravih trgovinah)
olje
4 žlice paradižnikove omake
*2 žlici moke (ni nujno, v kolikor nočete ali ne marate moke)
sol
bazilika

Priprava:
Kvinojo skuhamo v osoljenem kropu, da se zmehča. Por narežemo, korenje očistimo, olupimo in prav tako narežemo na kolobarje. Na dveh žlicah olja popražimo korenje in por, dodamo *2 žlici moke, popražimo, nato dodamo paradižnikovo mezgo, malo popražimo, dodamo fižol in zalijemo z vodo. Nato dodamo še stroke česna, lovorjeve liste, solimo in dodamo baziliko. V juho stresemo kuhano kvinojo in kuhljamo še kakih 10 – 15 min. Postrežemo s kruhom.

kvinoja
Kvinoja/Quinoa, pridelana na ekološki način.
kuhana kvinoja
Kvinojo najprej skuhamo.
Por in korenje
Narežemo por in korenje
Beli fižol
Beli fižol.
sestavine juhe popražimo
Popražimo na olju dodamo moko za (prežganje) …
juha in paradižnikova mezga
Dodamo paradižnikovo mezgo …
fizolova juha
Dodamo fižol, zalijemo z vodo, dodamo še kvinojo, začimbe …
juha iz belega fizola in kvinoje
Kuhamo in juho mešamo, da se sestavine ne primejo na dnu posode.

Avtor in foto: Lidija Dornik