0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaJe vaša sobna rastlina odmrla ali zgolj potonila v zimski spanec?

Je vaša sobna rastlina odmrla ali zgolj potonila v zimski spanec?

MORDA VAS ZANIMA

Pozimi se vsi nekoliko polenimo. Kratki dnevi in nizke temperature nas pahnejo v nekakšno hibernacijo. Tudi če ste večino leta precej aktivni, imate v zimskih mesecih najverjetneje precej manj energije kot sicer, brezdelno poležavanje na kavču pa se zdi nadpovprečno vabljivo. Morda vas bo to presenetilo, toda vaše sobne rastline so vam najverjetneje precej podobne! Tudi zanje je zima obdobje varčevanja z energijo in »čakanja na boljše čase«. Tako imate lahko občutek, da je določena rastlina odmrla oziroma da zanjo ni več upanja, toda povsem mogoče je, da gre zgolj za začasno fazo. Ko bo imela na voljo več naravne svetlobe, bo ponovno zablestela v vsem svojem sijaju. Toda kako vedeti, ali gre resnično zgolj za »zimsko hibernacijo«? V nadaljevanju opisujemo tri metode, s pomočjo katerih lahko ugotovite, kaj natančno se dogaja …

- Oglas -

Metoda 1: upogibanje dela stebla

Preprost test, ki vam pomaga ugotoviti, ali še obstaja upanje za vašo sobno rastlino, ki je trenutno morda v precej klavrnem stanju, vključuje upogibanje stebla. Ta metoda pride v poštev predvsem pri rastlinah z nekoliko daljšimi stebli. Najprej odmerite dolžino enega svinčnika, nato pa ta del stebla zapognite navzdol. Če je rastlina še vedno »živa«, pri upogibanju ne boste imeli večjih težav. Steblo se bo zlahka upognilo in razprlo, v notranjosti pa boste zagledali vlažno snov. Po drugi strani pa se bo steblo rastline, ki je odmrla, takoj prelomilo, tudi če bo pritisk zelo šibek. Poleg tega pa bo notranjost stebla vidno izsušena.

Metoda 2: preverjanje korenin

Ta metoda je nekoliko bolj »umazana«, saj zahteva odstranjevanje rastline iz zemlje, toda če po testu s steblom niste povsem prepričani, ali je vaša sobna rastlina še med živimi, je vsekakor smiselno uporabiti tudi to metodo. Korenine lahko namreč razkrijejo ogromno o zdravju rastline. Eden od znakov, da je s koreninami nekaj narobe, je sicer lahko že vonj, ki se širi okoli zemlje. Če je vonj zelo neprijeten, je to lahko znak, da so se korenine znašle v težavah. Neposredno preverjanje je v tem primeru še posebej priporočljivo, saj boste tako dobili najbolj zanesljive informacije o stanju korenin. Najprej ustrezno zaščitite tla, nato pa rastlino počasi in previdno vzemite iz lonca. Prav tako počasi in nežno odstranite prst okoli korenin, da si jih boste lahko pobliže pogledali. Zdrave korenine so svetle barve, na otip pa močne in čvrste. Po drugi strani pa zdrizasta tekstura korenin nakazuje, da najverjetneje ne gre samo za zimsko spanje. Manj naravne sončne svetlobe v zimskem oziroma jesensko-zimskem času lahko sicer upočasni proces fotosinteze, kar se pogosto odrazi na listih, vendar sezonske spremembe ne bi smele bistveno vplivati na korenine.

Metoda 3: »lupljenje« stebla

Kot je mogoče razbrati iz opisa prve metode, je za ustrezno diagnostiko zelo koristno preverjanje notranjosti stebla. Namesto za upogibanje se lahko odločite za lupljenje oziroma praskanje stebla. Pomagate si lahko torej kar z nohti, če želite, pa lahko seveda uporabite tudi nož. Z nohtom ali nožem nežno odstranite zunanjo plast stebla. Če zagledate zeleno barvo, je vaša rastlina najverjetneje še vedno pri močeh, zgolj nekoliko lenobna. Po drugi strani rjava barva ni najboljši znak; če zagledate rjavo notranjost, se počasi pomikajte proti steblu navzdol. Če proti dnu naletite na zeleno notranjost stebla, najverjetneje še obstaja upanje za vašo sobno rastlino. Seveda pa je pametno, da v zimskem času posvetite še posebej veliko pozornosti negi. Tako bo čakanje na pomlad za rastlino precej manj stresno.

- Oglas -

Preberite še: Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

.

NAJNOVEJŠE