0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Domače razkužilo za roke z eteričnimi olji

Domače razkužilo za roke z eteričnimi olji

MORDA VAS ZANIMA

Včasih nimamo možnosti za redno umivanje rok, na primer med potovanji. Razkužilo za roke je v tovrstnih okoliščinah nedvomno zelo dragoceno. Toda prepogosta uporaba razkužil, ki vsebujejo zelo visok odstotek alkohola, kožo pretirano izsuši. Poleg tega pa lahko na dolgi rok oslabi naš imunski sistem. V določenih okoljih je uporaba močnih razkužil za roke seveda neizbežna, na primer v bolnišnicah, kjer je nujno zagotoviti karseda sterilno okolje, vendar pa pogosto zadošča tudi nekoliko manj agresivno razkužilo, ki vsebuje manj alkohola. Odlična alternativa kupljenim razkužilom za roke je lahko doma izdelano razkužilo z dodatkom eteričnih olj …

- Oglas -

Sestavine

  • približno 25 kapljic eteričnega olja čajevca
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
  • 10 kapljic eteričnega olja nageljnovih žbic
  • 1 žlica hidrolata virginskega nepozebnika
  • 240 mililitrov gela aloe vere

Navodila za izdelavo

V skledo nakapljajte eterična olja čajevca, sivke in nageljnovih žbic. Premešajte, nato pa dodajte gel aloe vere in virginski nepozebnik. Ponovno premešajte. Razkužilo nato prelijte v manjšo posodico s pokrovčkom. Shranjujte na temnem, hladnem mestu. Pazite, da razkužilo ne bo neposredno izpostavljeno sončni svetlobi.

Razkužilo, izdelano v skladu z zgornjimi navodili, vsebuje precej manj alkohola od kupljenih razkužil za roke. Prav zato je rok uporabnosti precej krajši. Razkužilo praviloma zdrži približno mesec dni. Če veste, da ga ne boste porabili tako hitro, količino sestavin ustrezno prilagodite.

Preden se lotite izdelave naravnega razkužila za roke, je dobro narediti preprost test, da preverite, ali vaša koža prenaša eterična olja, uporabljena v receptu. Zmešajte osnovno olje, na primer olivno, in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Mešanico nato nanesite na komolčni zgib in počakajte približno 24 ur. Postopek nato ponovite še z eteričnim oljem sivke in eteričnim oljem nageljnovih žbic. Če ne zaznate negativne kožne reakcije, se lahko lotite izdelave razkužila.

- Oglas -

Razlogi za uporabo posameznih sestavin

Sestavine za izdelavo naravnega razkužila za roke seveda niso bile izbrane naključje. Vsaka od njih opravlja pomembno funkcijo, ki pripomore k učinkovitosti razkužila.

ETERIČNO OLJE SIVKE: Pripravki iz sivke so se v preteklosti pogosto uporabljali za razkuževanje ran. Sodobna znanost je potrdila, da lahko sivka resnično uniči določene vrste bakterij, še posebej učinkovita pa je pri preprečevanju glivičnih okužb. Zelo uspešna je denimo pri zaviranju razmnoževanja proti meticilinu odporne bakterije Staphylococcus aureus.

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA: Gre za eterično olje, ki se pogosto omenja kot ena od najboljših naravnih možnosti v boju z glivičnimi okužbami. Poleg tega pa lahko eterično olje čajevca uniči tudi bakterije in viruse. Najpomembnejše zasluge za protimikrobno delovanje čajevca si lasti snov, imenovana terpinen-4-ol. Eterično olje čajevca lahko med drugim uniči stafilokoke in bakterijo E.coli.

ETERIČNO OLJE NAGELJNOVIH ŽBIC: Nageljnove žbice, znane tudi kot klinčki, se pogosto uporabljajo kot naravna pomoč pri zobobolu. Evgenol – snov, ki je zaslužna za protibolečinsko delovanje nageljnovih žbic – je zelo uspešna tudi pri uničevanju mikrobov.

- Oglas -

HIDROLAT VIRGINSKEGA NEPOZEBNIKA: Ta sestavina poskrbi za antiseptične učinke razkužila za roke, in sicer predvsem zaradi alkohola. Koncentracija alkohola je tu precej manjša od koncentracije v razkužilih, ki so na voljo v trgovinah in lekarnah. Slednja namreč običajno vsebujejo približno 70 odstotkov alkohola. Hidrolat virginskega nepozebnika pripomore k učinkovitosti razkužila, ne da bi pri tem pretirano izsušil kožo, toda po želji ga lahko tudi izpustite in se zanesete predvsem na eterična olja.

GEL ALOE VERE: Tudi aloe vera je znana po protibakterijskih in protiglivičnih učinkih, vendar to ni edini razlog za uporabo te sestavine. Dodatek gela aloe vere bo namreč obenem poskrbel za izdatno navlažitev kože. Posledično pa bo koža po uporabi razkužila precej manj izsušena kot po uporabi klasičnih razkužil za roke. Seveda pa je uporaba gela aloe vere pomembna tudi zato, ker s pomočjo te sestavine razredčimo eterična olja.

.

NAJNOVEJŠE