0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineIz babičine zakladnice: zeliščna pomoč pri zdravstvenih težavah

Iz babičine zakladnice: zeliščna pomoč pri zdravstvenih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Tradicionalni zeliščni pripravki, s katerimi so si pogosto pomagali naši predniki, so lahko zelo koristni za lajšanje najrazličnejših zdravstvenih tegob. Zaradi vedno večje ozaveščenosti o nevarnostih, povezanih s prepogosto uporabo zdravil, kot so antibiotiki, se ponovno povečuje zanimanje za preproste zeliščne pripravke, ki v sebi skrivajo ogromno blagodejnih snovi. Nekatera zelišča so lahko zaradi raznolikih možnosti uporabe in/ali zelo izrazitih pozitivnih učinkov posebno dragocena …

- Oglas -

1. Timijan

Timijan je zelišče, ki ga je mogoče najti v večini kuhinj. Običajno je to sušeni timijan, ki se uporablja kot začimba za popestritev okusa različnih jedi. Pa ste vedeli, da je lahko timijan tudi izjemno koristen za zdravje? Pred izumom antibiotikov so se pripravki iz timijana pogosto uporabljali kot naravna pomoč pri premagovanju bakterijskih okužb, saj gre za rastlino z zelo močnimi protibakterijskimi učinki. Timijan pa obenem odlikuje tudi protivirusno in antiseptično delovanje. Timijanov čaj je denimo zelo koristen za hitrejše premagovanje prehlada in gripe oziroma za lajšanje simptomov, kot je kašelj.

2. Ameriški slamnik

Ena od najkoristnejših rastlin za podporo imunskemu sistemu je nedvomno ameriški slamnik. Pripravki, ki vsebujejo izvlečke iz te rastline, so tako skorajda obvezen dodatek za vsako »zeliščno lekarno«. Z njimi lahko uspešno zmanjšate tveganje za virusna obolenja, koristni pa so tudi za hitrejše premagovanje okužb. Močnejši ko je vaš imunski sistem, lažje se bo namreč vaše telo znebilo patogenih organizmov in premagalo bolezen.

3. Grozdnata svetilka

Rastlina je najbolj znana kot naravna pomoč pri lajšanju težav, ki se pojavljajo ob koncu rodne dobe oziroma ob prehodu v menopavzo, vendar si lahko z grozdnato svetilko pomagate tudi pri drugih težavah, na primer pri artritisu. Pri tem upoštevajte, da se pripravki z grozdnato svetilko ne smejo uporabljati med nosečnostjo in med dojenjem.

- Oglas -

4. Koprive

S pripravki iz kopriv si lahko uspešno pomagate pri lajšanju simptomov sezonskih alergij. Koristni so tudi kot pomoč pri premagovanju okužb sečil, saj so koprive znane kot naravni diuretik. S pomočjo pripravkov iz kopriv lahko obenem poskrbite za učinkovitejše razstrupljanje telesa. Koprive pa so ne nazadnje koristne tudi za lase in lasišče. Šamponi in drugi izdelki za nego las, ki vsebujejo koprive, lahko med drugim pomagajo zajeziti čezmerno izpadanje las.

5. Ginseng

Ginseng, ki je znan tudi kot ženšen, uvrščamo med adaptogene rastline. Pripravki, ki vsebujejo izvlečke iz ginsenga, so zato odlična naravna pomoč pri spopadanju s stresom oziroma pomoč pri ublažitvi negativnih učinkov stresa.

6. Repinec

Z repincem si lahko pomagate pri težavah, povezanih s sečili, za kar so zaslužni diuretični učinki te rastline. Repinec pa obenem vsebuje tudi snovi, ki so lahko zelo koristne za kožo, jetra in uravnavanje krvnega sladkorja.

7. Meta

Meta je odlična izbira za pomiritev razdraženega želodca. Z njo si lahko pomagate tudi pri povišani telesni temperaturi in pri glavobolih. Poleg tega pa so pripravki iz mete zelo uporabni za lajšanje napetosti in kot pomoč pri nespečnosti.

- Oglas -

8. Lubje bele vrbe

V tem primeru sicer ne gre za zelišče v ožjem pomenu besede, vendar si lubje bele vrbe nedvomno zasluži omembo na tem seznamu, saj se je v preteklosti zelo pogosto uporabljalo v naravnih protibolečinskih pripravkih in v pripravkih za zniževanje telesne temperature. O lubju bele vrbe se pogosto govori kot o »naravnem aspirinu«, saj vsebuje snovi, ki so sorodne snovem, iz katerih je izdelan aspirin.

9. Ognjič

Ognjičevi pripravki so posebno koristni za nego razdražene oziroma poškodovane kože. Kožo uspešno pomirijo, obenem pa spodbudijo njeno celjenje in zmanjšajo tveganje za okužbe. Ognjič je namreč znan po antiseptičnem delovanju.

.

NAJNOVEJŠE