0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri aftah: 7 odličnih naravnih pripravkov

Naravna pomoč pri aftah: 7 odličnih naravnih pripravkov

MORDA VAS ZANIMA

Afte sicer praviloma niso nevarne, vendar so običajno zelo neprijetne ali celo boleče. Gre za drobne razjede ustne sluznice, s katerimi se vsaj enkrat v življenju spopade večina ljudi. Za pojav aft so lahko krivi geni, zato so tovrstne težave pri nekaterih ljudeh nadpovprečno pogoste. Afte pa so lahko povezane tudi z drugimi vzroki (grizenje notranje strani ust/lic, oslabljen imunski sistem, pomanjkanje esencialnih hranilnih snovi, stres, kajenje itn.). Zaradi aft imate lahko težave pri žvečenju hrane in govorjenju. Se sprašujete, kako se čim prej znebiti te neprijetne nadloge? Potem vsekakor berite dalje …

- Oglas -

1. Čajna vrečica (kamilica)

Kamilica se ponaša s protivnetnim in antiseptičnim delovanjem. Za to je zaslužna snov, imenovana bisabolol oziroma alfabisabolol, ki je znana tudi kot levomenol. Zaradi antiseptičnih in protivnetnih učinkov je lahko kamilica zelo učinkovita naravna pomoč pri spopadanju z aftami. Poskrbi za ublažitev bolečine, obenem pa spodbudi proces celjenja ustne sluznice. Potrebujete vrečico za pripravo kamiličnega čaja, ki jo za približno eno minuto pomočite v vodo. Vrečico nato rahlo ožemite in jo položite neposredno na območje, kjer so se pojavile afte, ter počakajte približno 10 minut. Ponavljajte po potrebi.

2. Žvrkljanje kokosovega olja

Žvrkljanje olja je starodavna ajurvedska praksa, ki naj bi bila koristna za preprečevanje in lajšanje najrazličnejših težav, povezanih z zdravjem. Med drugim lahko pomaga tudi pri odpravi aft. Posebno priporočljiva je uporaba kokosovega olja, saj gre za olje, ki slovi po močnih protivnetnih in protimikrobnih učinkih.

3. Klinčki (nageljnove žbice)

Žvečenje klinčkov je priljubljena naravna metoda za premagovanje zobobola, s katero si lahko pomagate tudi pri aftah. Klinčki vsebujejo snov, imenovano evgenol, ki se lahko pohvali z izrazitimi protibolečinskimi učinki. Uporabite lahko tudi eterično olje klinčkov, vendar ga morate pred tem razredčiti z rastlinskim oljem, na primer z olivnim. Za 50 mililitrov rastlinskega olja zadostuje že ena kapljica eteričnega olja klinčkov, sicer bo mešanica premočna. V pripravljeno mešanico pomočite vrh vatirane palčke, s katero se nato nežno dotaknite prizadetega območja. Počakajte nekaj sekund. Postopek bo rahlo omrtvičil območje in tako ublažil bolečino.

- Oglas -

4. Voda s kajenskim poprom

Za podoben učinek kot eterično olje klinčkov lahko poskrbi tudi kajenski poper, saj vsebuje kapsaicin, ki lahko blokira snov, ki je ključna za prenos signala za bolečino. Seveda morate tudi pri kajenskem popru paziti, da koncentracija ne bo previsoka, sicer lahko povzročite več škode kot koristi. Priporočamo, da v kozarec vode stresete ščepec kajenskega popra in dobro premešate. Nato si prav tako pomagajte z vatirano palčko. Za hitro ublažitev bolečine pa lahko uporabite tudi mazilo, pripravljeno iz kokosovega olja in ščepca kajenskega popra.

5. Aloe vera

Odlična naravna izbira za pomiritev razdraženega območja je tudi gel aloe vere. Gre za gel, ki se najpogosteje uporablja za nego kože, ki jo je opeklo sonce, vendar koristi aloe vere nikakor niso omejene samo na tovrstno rabo. Z gelom, ki se skriva v listih te rastline, si lahko zelo uspešno pomagate tudi pri aftah. Preprosto nanesite manjšo količino gela na prizadeto območje in malce počakajte.

6. Žvrkljanje tople slane vode

Za ublažitev otekline, ki običajno spremlja afte, je najboljša izbira topla slana voda. Z žvrkljanjem slane vode boste iz prizadetega območja »potegnili« presežek tekočine, posledično pa bo oteklina uplahnila. Sol pa obenem učinkuje antiseptično.

7. Žajbljev čaj

Žajbljev čaj ni koristen samo pri spopadanju z bolečinami v žrelu, ampak si lahko z njim pomagate tudi pri težavah z aftami. Skuhajte malce močnejši žajbljev čaj, ki ga nato uporabite za izpiranje ustne votline, pri čemer bodite pozorni na to, da bo čaj čim dlje v stiku z območjem, na katerem so se pojavile afte.

.

NAJNOVEJŠE