0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravno loščilo za les in nasveti za nego lesenega pohištva

Naravno loščilo za les in nasveti za nego lesenega pohištva

MORDA VAS ZANIMA

Pri izbiri loščila za les je potrebna previdnost. Upoštevati morate, da ni pomemben samo kratkoročni vizualni učinek. Misliti morate namreč tudi na to, kakšen bo dolgoročni vpliv izdelka na pohištvo. Kupljena loščila za les v obliki aerosolnega pršila praviloma niso najboljša izbira. Tovrstni izdelki namreč na površini ustvarijo neprepustno svetlečo se plast, vendar lesa ne nahranijo in ne zaprejo manjših razpok. Tako ne prispevajo k obstojnosti in daljši življenjski dobi lesenega pohištva. Precej boljša izbira je naravno loščilo za les, ki poskrbi za čudovit videz pohištva, obenem pa je zelo koristno za zaščito lesa …

- Oglas -

Loščilo za les iz olivnega olja z vonjem limone

Potrebujete 1,5 skodelice olivnega olja in 1 skodelico limoninega soka. Namesto limoninega soka lahko po želji uporabite nekaj kapljic eteričnega olja limone. Sestavini dobro zmešajte, nato pa v mešanico pomočite čisto krpo in z njo nežno, s počasnimi krožnimi gibi zdrgnite les. Počakajte približno 5 minut, na koncu pa površino zbrišite še z mehko krpo iz mikrovlaken, da poudarite lesk pohištva. Loščilo, ki vam ostane, lahko prihranite za naslednjo uporabo. Shranjujte ga v zaprtem steklenem kozarcu.

Loščenje lesa s kokosovim oljem

Še preprostejša možnost je uporaba kokosovega olja. Gre za odlično naravno loščilo za les, ki bo izdatno »nahranilo« izsušen les in mu povrnilo nekdanji lesk, obenem pa bo les zaščitilo pred presežkom vlage. Površino najprej očistite z rahlo vlažno krpo in jo zbrišite do suhega. Kokosovo maščobo pustite na sobni temperaturi, da se malce zmehča. Nato vzemite približno 1 žlico kokosove maščobe in jo položite na čisto krpo, s katero zbrišite lesene površine v svojem domu.

Nasveti za zaščito lesenega pohištva

Leseno pohištvo je pogosto prava paša z oči, vendar se morate zavedati, da les zahteva ustrezno nego. Če lesenemu pohištvu ne boste posvečali pozornosti, ki si jo zasluži, bo to vplivalo tako na videz kot na obstojnost lesa. Tako je pomembno, da upoštevate osnovne nasvete za podaljševanje življenjske dobe lesenega pohištva.

- Oglas -

Izberite ustrezno mesto za leseno pohištvo

Priporočamo, da za leseno pohištvo izberete mesto, ki ni neposredno izpostavljeno sončni svetlobi. Močni sončni žarki lahko namreč poškodujejo pohištvo oziroma povzročijo hitro bledenje barve. Če je mogoče, je torej za leseno pohištvo bolje izbrati malce bolj senčno mesto oziroma mesto, ki ni v neposredni bližini okna z zelo močno svetlobo.

Skrbite za redno brisanje prahu in odstranjevanje umazanije

Kopičenje prahu ni problematično samo zaradi dejstva, da je prah alergen, ki lahko povzroči zelo neprijetno reakcijo. Z rednim odstranjevanjem prahu, predvsem pa z odstranjevanjem malce trdovratnejše umazanije boste poskrbeli za precej lepši videz lesenega pohištva in podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Ne pretiravajte s čistili

Pomembno je, da uporabljate izključno čistila, ki so namenjena lesenim površinam, obenem pa morate upoštevati, da je tudi pri tovrstnih čistilih potrebna previdnost pri količini. Zadostuje namreč že zelo majhna količina. S pretiravanjem s čistili zlahka poškodujete les.

Zmerno pri uporabi vode

Previdni bodite tudi pri količini vode, ki jo uporabljate pri čiščenju. Krpa naj bo rahlo vlažna, ne povsem mokra. Znano je namreč, da je čezmerna vlaga eden od dejavnikov, ki so za leseno pohištvo zelo neugodni. Smiselno je torej upoštevati načelo »manj je več«.

Za čiščenje izbirajte karseda mehke krpe

Za čiščenje lesenega pohištva ne smete nikoli uporabljati čistilnih pripomočkov z abrazivno površino. Priporočljiva je uporaba čim mehkejših krp za čiščenje, na primer krp iz mikrovlaken.

.

NAJNOVEJŠE