0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPMS in menstrualni krči: ublažite simptome s pomočjo posebnega napitka …

PMS in menstrualni krči: ublažite simptome s pomočjo posebnega napitka …

MORDA VAS ZANIMA

Za blaženje menstrualnih bolečin oziroma krčev se pogosto uporabljajo protibolečinska zdravila, ki so na voljo v lekarnah. Uporaba tovrstnih zdravil je sicer v nekaterih primerih skorajda neizogibna, saj so bolečine prehude, toda vsekakor je pametno, da po njih ne posegate prepogosto oziroma brez prave potrebe, saj so možni zelo neprijetni stranski učinki, poleg tega pa se lahko razvije toleranca.

- Oglas -

Tako boste postopoma potrebovali vedno večji odmerek. Smiselno je torej, na preizkusite tudi malce bolj naravne pristope, ki so pogosto presenetljivo učinkoviti. V nadaljevanju vam ponujamo recept za napitek, ki lahko uspešno ublaži menstrualne krče in z njimi povezane bolečine. Koristen pa je lahko tudi za lajšanje simptomov, ki so tipični za predmenstrualni sindrom (PMS), na primer kot pomoč pri napihnjenosti in nihanju razpoloženja.

Sestavine za pripravo čajne mešanice

  • ¼ skodelice koprivnih listov
  • ¼ skodelice listov lucerne (rastlina je znana tudi kot alfalfa)
  • ½ skodelice navadne plahtice
  • ½ skodelice listov maline
  • ¾ skodelice melise

Priprava napitka

Rastline najprej narežite na manjše koščke in jih posušite. Nato jih stresite v večji steklen kozarec, ki ga zaprite. Dobro pretresite. Kozarec shranjujte na temnem, hladnem mestu.

Če vas presenetijo menstrualni krči ali če se spopadate s posebno neprijetno obliko predmenstrualnega sindroma, vzemite 1 žlico čajne mešanice in jo prelijte s približno 240 mililitri vrele vode. Počakajte približno 5 minut, nato pa mešanico precedite in napitek popijte.

- Oglas -

Koristi posameznih sestavin

Koprive so koristne za učvrstitev maternice, prispevajo pa lahko tudi k učvrstitvi ledvic. Gre za odličen vir klorofila, ki je med drugim koristen za preprečevanje slabokrvnosti in kot pomoč pri utrujenosti. Koprive obenem vsebujejo precej železa, ki je prav tako izjemno pomembno za preprečevanje slabokrvnosti. Podobno kot v drugih zelenolistni zelenjavi lahko tudi v koprivah najdemo precej magnezija, ki je posebno koristen za preprečevanje nezaželenih mišičnih krčev. Posledično lahko koprive uspešno ublažijo bolečino, za katero so krivi menstrualni krči. Ker gre za blag naravni diuretik, pa si lahko s koprivami pomagate tudi pri napihnjenosti, ki je eden od najbolj tipičnih simptomov predmenstrualnega sindroma.

Tudi lucerna (alfalfa) vsebuje ogromno koristnih mineralov, vključno z magnezijem. Obenem poveča količino vitamina K in hemoglobina v telesu. Lucerna je zato prav tako zelo koristna za preprečevanje anemije, ki se lahko pojavi zaradi zelo močnih menstrualnih krvavitev, in kot pomoč pri menstrualnih krčih.

Navadna plahtica iz telesa oziroma iz organov odstrani presežek tekočine. S tem ublaži vnetje, posledično pa tudi bolečine. Pripravki iz navadne plahtice niso koristni samo med in pred menstruacijo, ampak se priporočajo tudi med nosečnostjo, saj lahko olajšajo porod, pa tudi po porodu in v obdobju prehoda v menopavzo.

Čaj iz malinovih listov velja za enega od najboljših naravnih pripravkov za blaženje menstrualnih krčev. Med menstruacijo je dragocen tudi zaradi dejstva, da vsebuje precej železa. Pripravki iz malinovih listov pa so obenem zelo koristni tudi kot del priprav na nosečnost in po porodu, podobno kot pripravki iz navadne plahtice. Malinovi listi namreč vsebujejo snovi, ki lahko ublažijo porodne bolečine in skrajšajo čas poroda.

- Oglas -

Za piko na i poskrbi melisa. Ta sicer ne pomaga neposredno pri menstrualnih krčih, ampak je koristna predvsem zaradi pozitivnega vpliva na razpoloženje. Po zaslugi melise napitek učinkuje izjemno pomirjajoče. Tako lahko pomaga pri spopadanju s tesnobo in nemirom, ki se pogosto pojavita v dneh pred menstruacijo in med samo menstruacijo. Melisa pa je obenem tudi odlična naravna izbira za blaženje težav s spanjem.

.

NAJNOVEJŠE