0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaInfrardeča odeja: savna, v katero se lahko ovijete

Infrardeča odeja: savna, v katero se lahko ovijete

MORDA VAS ZANIMA

Infrardeče odeje za »savnanje« postajajo vse bolj priljubljene. Nanje prisegajo tudi številni zvezdniki. Če ste morda že slišali za tovrstne odeje, vendar niste povsem prepričani, kako delujejo in kakšni so njihovi učinki, smo za vas zbrali najpomembnejše informacije o lastnostih in koristih uporabe infrardečih odej.

- Oglas -

Posebnosti infrardeče toplote

Učinek infrardeče odeje je v osnovi podoben učinku infrardeče savne. Gre za podvrsto savne, ki se od tradicionalnih savn razlikuje po tem, da se telo tu ne ogreva posredno, prek zraka. Infrardeča svetloba namreč poskrbi za neposredno ogrevanje teles. Tako vas doseže prijetna toplota, ki spodbudi znojenje, medtem ko je temperatura zraka nižja kot v tradicionalni (finski) savni. Infrardeča toplote lahko prodre globlje od segretega zraka in poskrbi za izrazitejši dvig telesne temperature. To pripomore k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa.

Pomoč pri težavah s spanjem

Zaradi vse bolj stresnega življenja so težave s spanjem dandanes zelo pogoste. Številni ljudje tako zaradi nespečnosti posegajo po uspavalih, ki sicer poskrbijo za začasno olajšanje, vendar pa nemalokrat prinesejo nove težave, saj se lahko zelo hitro razvije odvisnost. Če se spopadate s težavami s spanjem, je vsekakor pametno, da najprej preizkusite naravne možnosti. Ena od njih je infrardeča odeja. Infrardeča toplota lahko namreč pomaga pri uravnavanju ravni kortizola, ključnega stresnega hormona.

Boljše razpoloženje

Ko se količina kortizola v telesu zmanjša, se lahko sprosti več serotonina, pa tudi endorfinov. Tako lahko pričakujete, da boste po uporabi infrardeče odeje za »savnanje« bolj sproščeni in optimistični. Za razpoloženje je koristen tako fiziološki učinek infrardeče toplote kot sam ritual uporabe odeje, ki je za večino zelo sproščujoč. Uporaba infrardeče odeje je tako odlična metoda za sprostitev po napornem dnevu.

- Oglas -

Lepša koža

Intenzivnejše znojenje je lahko zelo koristno za kožo. Telo se tako lažje znebi strupenih snovi, uporaba infrardeče odeje pa obenem spodbuja odstranjevanje presežka maščob in drugih snovi, ki mašijo pore. Ni naključje, da si z infrardečo svetlobo pogosto pomagajo tudi dermatologi, na primer pri zdravljenju aken in pri lajšanju simptomov luskavice.

Pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem

Infrardeča toplota poskrbi za rahlo pospešitev srčnega utripa. Žile se razširijo, posledično pa se izboljša prekrvavitev. Infrardeča odeja je lahko koristna tudi za uravnavanje krvnega tlaka, podobno kot infrardeča savna. Na začetku lahko sicer opazite rahlo povišanje krvnega tlaka, toda če boste infrardečo odejo uporabljali redno, se bo povprečni krvni tlak najverjetneje rahlo znižal. Uporaba infrardeče odeje je lahko tako koristna za srce in ožilje.

Ublažitev bolečin v mišicah in sklepih

Kot omenjeno, lahko infrardeča toplota prodre globoko v tkiva. Tako gre za vrsto toplote, ki lahko poskrbi za posebno izrazit protibolečinski učinek. Uporaba infrardeče odeje pomaga pri blaženju bolečin v mišicah in sklepih. Pripomoček zato pogosto uporabljajo tudi profesionalni športniki. Seveda pa je lahko infrardeča odeja koristna tudi za ublažitev morebitne bolečine oziroma napetosti po rekreativni vadbi oziroma za lajšanje bolečine, povezane z drugimi vzroki.  

Praktična in cenovno ugodna rešitev

Drži, da lahko naštete koristi užijete tudi z rednim obiskovanjem infrardeče savne, vendar ta možnost za številne ljudi ni najbolj praktična. Če v bližini nimate možnosti za obisk infrardeče savne, je infrardeča odeja nedvomno odlična alternativa, saj jo boste lahko uporabljali kar v udobju svojega doma ter tako prihranili čas in gorivo. Strošek nakupa infrardeče odeje je sicer višji od stroškov, ki jih zahteva posamezni obisk savne, vendar se investicija hitro povrne. Ena od prednosti infrardeče odeje za »savnanje« pa je tudi to, da za shranjevanje ne potrebujete veliko prostora. Tako gre tudi za zanimivo alternativno rešitev za vse, ki ste morda razmišljali o nakupu lastne savne, vendar ste nato ugotovili, da prostor, ki ga imate na voljo, ne zadošča.

.

NAJNOVEJŠE