- Oglas -
Priljubljeni velikonočni kruh z rozinami lahko pripravimo tudi v brezglutenski različici.
Sestavine (Za 3 majhne hlebčke:):
- 40 g kvasa
- 1 vanilijev sladkor
- 750 g brezglutenske moke
- 250 ml mleka
- 120 g sladkorja
- ščepec soli
- 1 čajna žlička naribane limonine lupine
- 4 rumenjaki
- 90 g olupljenih sesekljanih mandljev
- 80 g rozin + 5 žlic ruma
- 150 g masla
- 1 jajce za premaz
Priprava:
- V skledo nadrobite kocko svežega kvasa in dodajte vaniljev sladkor. Vzemite žlico moke in jo posujte čez kvas. Mleko segrejte do mlačnega in ga polovico prelijte čez kvas. Vse skupaj zmešajte v gladko kašo. Kvas pustite na toplem mestu, da vzhaja, to traja približno 10 minut.
- V moko vmešajte sladkor, ščepec soli in naribano limonino lupinico. Nato dodajte rumenjake in 60 g mandljev ter ponovno premešajte. Na koncu dodajte še vzhajani kvas in testo delno pregnetite.
- Raztopite maslo in ga vmešajte v testo. Pustite ga na toplem mestu, da vzhaja približno 60 minut. Med tem časom ga dvakrat rahlo pregnetite.
- Testo razdelite na tri dele. V vsakega vmešajte tretjino rozin. Zgnetite 3 hlebčke, jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustite vzhajati 30 minut. Nato na sredini hlebčkov vrežite križ, premažite z razžvrkljanim jajcem, posujte s preostalimi mandlji in pustite vzhajati še 10 minut.
- 10 minut pecite v pečici, ogreti na 180 °C. Nato temperaturo znižajte na 160 °C in pecite še 20 minut.
- oglas -