DomovZdravi ReceptiBrez glutenaBrezglutenski velikonočni kruh

Brezglutenski velikonočni kruh

- Oglas -

Priljubljeni velikonočni kruh z rozinami lahko pripravimo tudi v brezglutenski različici.

Sestavine (Za 3 majhne hlebčke:):

  • 40 g kvasa
  • 1 vanilijev sladkor
  • 750 g brezglutenske moke
  • 250 ml mleka
  • 120 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupine
  • 4 rumenjaki
  • 90 g olupljenih sesekljanih mandljev
  • 80 g rozin + 5 žlic ruma
  • 150 g masla
  • 1 jajce za premaz

Priprava:

  1. V skledo nadrobite kocko svežega kvasa in dodajte vaniljev sladkor. Vzemite žlico moke in jo posujte čez kvas. Mleko segrejte do mlačnega in ga polovico prelijte čez kvas. Vse skupaj zmešajte v gladko kašo. Kvas pustite na toplem mestu, da vzhaja, to traja približno 10 minut.
  2. V moko vmešajte sladkor, ščepec soli in naribano limonino lupinico. Nato dodajte rumenjake in 60 g mandljev ter ponovno premešajte. Na koncu dodajte še vzhajani kvas in testo delno pregnetite.
  3. Raztopite maslo in ga vmešajte v testo. Pustite ga na toplem mestu, da vzhaja približno 60 minut. Med tem časom ga dvakrat rahlo pregnetite.
  4. Testo razdelite na tri dele. V vsakega vmešajte tretjino rozin. Zgnetite 3 hlebčke, jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustite vzhajati 30 minut. Nato na sredini hlebčkov vrežite križ, premažite z razžvrkljanim jajcem, posujte s preostalimi mandlji in pustite vzhajati še 10 minut.
  5. 10 minut pecite v pečici, ogreti na 180 °C. Nato temperaturo znižajte na 160 °C in pecite še 20 minut.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI