0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastImpulzivne odločitve vam uničujejo življenje … a na srečo obstajajo rešitve!

Impulzivne odločitve vam uničujejo življenje … a na srečo obstajajo rešitve!

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste se pri odločanju že kdaj prenaglili – nato pa ste morali z negativnimi posledicami impulzivne odločitve živeti še zelo dolgo. Če upoštevamo, da moramo vsak dan sprejeti kar približno 35.000 odloločitev, bi bilo nerealistično pričakovati, da bodo vse odločitve dobro premišljeno. Toda pri pomembnejših odločitvah, ki lahko usodno zaznamujejo vaše življenje, je vsekakor pametno, da v sebi zatrete impulzivne vzgibe in poskušate k dilemi pristopiti karseda racionalno. Pri tem si lahko pomagate s koristnimi strategijami, ki zmanjšujejo tveganje za impulzivno odločanje …

- Oglas -

1. Ozavestite svoje predsodke

Vsi imamo predsodke, zaradi katerih smo pri odločanju pogosto pristranski. Tako na primer beremo in poslušamo samo vsebine, ki potrjujejo naša predhodna prepričanja. Predsodki so lahko povezani tudi s prvim vtisom – če nekdo naredi slab prvi vtis, negativno dojemamo tudi druga dejanja te osebe, čeprava sama na sebi morda niso zares negativna. Velja pa tudi obratno: zaradi dobrega prvega vtisa nato lažje sprejmemo problematično obnašanje. Ta učinek ni opazen samo pri dojemanju oseb, ampak tudi pri obdelavi informacij. Dokazano je, da informacije, ki smo jim pri spoznavanju neke teme/področja izpostavljeni na začetku, močno zaznamujejo naše dojemanje vseh drugih informacij, povezanih s to temo. Dobro je, da ozavestite tovrstne predsodke oziroma pristranskost. Verjetnost za impulzivno odločanje bo tako precej manjša.

2. Upoštevajte negativen vpliv telesnega neugodja

Lakota, žeja, utrujenost, bolečina in sorodni dejavniki lahko močno zaznamujejo našo sposobnost racionalnega odločanja. Tako je vsekakor priporočljivo, da pomembnih odločitev ne sprejemate takrat, ko se telesno ne počutite najbolje. Najprej poskrbite za svoje primarne, torej telesne potrebe, nato pa se vrnite k odločitvi, ki vas čaka.

3. Za mnenje prosite osebo, ki ji zaupate

Pri pomembnih odločitvah je lahko zunanja perspektiva zelo koristna. Izberite osebo, ki jih zaupate in ki ni neposredno vpletena v dogajanje, ter jo prosite za mnenje. To sicer ne pomeni nujno, da morate narediti tisto, kar bi v podobni situaciji naredila ta oseba. Včasih nam lahko zunanja perspektiva pomaga najti vmesno pot. Ne pomaga nam torej nujno neposredno, ampak posredno.

- Oglas -

4. Analizirajte svoje napake iz preteklosti

Razmislite o tem, česa se lahko naučite iz preteklih napak. Čeprav lahko impulzivne odločitve povzročijo ogromno škode, imajo tudi pozitivno plat. Naučijo nas lahko namreč pomembnih lekcij – če si seveda vzamemo čas, da jih natančno analiziramo in ugotovimo, zakaj smo ravnali tako, kot smo ravnali.

5. Zastavite si štiri ključna vprašanja

Če morate sprejeti pomembno odločitev, vam svetujemo, da poskušate poiskati odgovor na naslednja vprašanja:

  • Katere so pozitivne plati odločitve za spremembo?
  • Katere so pozitivne plati tega, da vse ostane enako?
  • Katere so negativne plati spremembe?
  • Katere so negativne plati tega, da vse ostane enako?

Vaši odgovori na ta vprašanja naj bodo karseda natančni. Ko boste imeli prednosti in slabosti različnih možnosti zapisane črno na belem, bodo vaše misli precej jasnejše – pot do odločitve, ki bo resnično najboljša za vas, pa ne bo več dolga.

6. Pomagajte si z metodo 10/10/10

Impulzivnim odločitvam se lahko izognete tudi s pomočjo metode 10/10/10. Predstavljajte si, da ste se odločili za eno od možnosti. Nato poskušajte oceniti, kako se boste zaradi te odločitve počutili čez 10 minut, čez 10 mesecev in čez 10 let. S pomočjo te metode boste najverjetneje ugotovili, da pri svojem odločanju prepogosto upoštevate zgolj neposredni učinek, namesto da bi izbrali tisto, kar vam lahko koristi dolgoročno.

.

NAJNOVEJŠE