0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkrepite svoj živčni sistem: 5 naravnih metod za »boljše živce«

Okrepite svoj živčni sistem: 5 naravnih metod za »boljše živce«

MORDA VAS ZANIMA

Ob vsakem dražljaju se morajo aktivirati najrazličnejše celice v našem telesu in poskrbeti za ustrezen odziv. Ta odziv koordinira naš živčni sistem, ki ima podobno vlogo kot matična plošča pri računalniku – le da je živčni sistem seveda še precej kompleksnejši. Sestavlja ga kompleksna mreža avtonomnih, motoričnih in senzoričnih živcev, ki so vpleteni v praktično vsak proces oziroma telesni odziv. Živčni sistem reagira tako na zunanje kot na notranje spremembe, nato pa s pomočjo električnih in kemičnih signalov poskrbi za prenos informacij do možganov. Učinkovito delovanje živčnega sistema je med drugim ključno za dihanje, prebavo, premikanje in uravnavanje telesne temperature.

- Oglas -

Ukrepi za krepitev živčnega sistema so zato zelo priporočljivi, posebno če opažate simptome »oslabljenih živcev«, kot so pogosta zadihanost, glavoboli, čezmerno znojenje, občutek šibkosti v mišicah, težave s spominom, težave s koncentracijo, trzanje mišic, bolečina ter pogosta omrtvičenost dlani in/ali stopal.

Če gre za zelo moteče simptome, je vsekakor smiselno obiskati zdravnika, da se izključijo morebitne resnejše nevrološke okvare oziroma bolezni. Pri blažjih oblikah težav pa so lahko zelo učinkoviti naslednji naravni ukrepi …

1. Bosonoga hoja

Med bosonogo hojo naj bi prihajalo do izmenjave elektronov med stopali in negativno nabito zemeljsko površino. Ta izmenjava je lahko zelo koristna za naše telo, predvsem za živčni sistem. Bosonoga hoja naj bi med drugim pomagala pri uravnavanju kortizola in srčnega utripa, pa tudi avtonomnega živčevja nasploh. Tako smo manj dovzetni za stres. Poleg tega lahko bosonoga hoja pripomore k blaženju kroničnih vnetij v telesu in k boljšemu spancu. Posebno koristna naj bi bila jutranja bosonoga hoja.

- Oglas -

2. Kopel z grenko soljo

Pripravite se na popolno sprostitev, ki bo obenem poskrbela za dolgoročne pozitivne učinke. Kopel z grenko soljo je zelo preprosta, obenem pa izjemno učinkovita metoda za krepitev živčnega sistema. Grenka sol je namreč izjemno bogata z magnezijem – mineralom, ki je med drugim zelo pomemben tudi za naš živčni sistem. Magnezij, ki se med kopeljo absorbira skozi kožo, lahko spodbudi izločanje serotonina, hormona in nevrotransmitorja, ki je, kot najverjetneje že veste, izjemno pomemben za dobro počutje. Za pripravo kopeli potrebujete 1 skodelico grenke soli, ki jo vmešajte v toplo vodo, s katero ste napolnili kopalno kad. Dobro premešajte in po želji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Kopel naj traja približno 20 minut. Če je mogoče, si jo privoščite najmanj enkrat tedensko. Obenem pa je priporočljivo, da pogosteje uživate živila, ki vsebujejo veliko magnezija (špinača, bučna semena, rjavi riž, stročnice, mandlji ipd.).

3. Sončni žarki

Pomanjkanje vitamina D povečuje tveganje za težave, povezane s centralnim živčnim sistemom, vključno s shizofrenijo in multiplo sklerozo. Kot je znano, lahko sončni žarki spodbudijo tvorbo vitamina D. Sončni žarki so lahko zato odlična naravna metoda za krepitev živčnega sistema, pri čemer pa morate seveda paziti, da se sončnim žarkom brez zaščite ne boste izpostavljali predolgo, saj lahko to poveča tveganje za kožnega raka. Včasih je zato boljša izbira kakovostno prehransko dopolnilo z vitaminom D (oziroma vitaminom D3, saj je ta različica posebno koristna).

4. Alge

Alge so odličen vir dveh vrst omega-3-maščobnih kislin, ki sta posebno pomembni za optimalno delovanje živčnega sistema, in sicer eikozapentaenojske (EPK) in dokozaheksaenojske kisline (DHK). Pomanjkanje teh dveh maščobnih kislin negativno vpliva na delovanje nevronov in na prenos živčnih signalov. Ena od posledica pomanjkanja je tudi povečano tveganje za nevrodegenerativne bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo.

5. Joga

Združitev telesnih vaj (»asane«), pravilnega dihanja (»pranajama«) in meditacije je tisto, kar dela jogo drugačno od drugih vrst vadbe, ki so običajno osredotočeno izključno na telesni vidik. Zaradi te posebnosti je joga posebno primerna za preprečevanje in blaženje težav, povezanih z živčnim sistemom.

.

NAJNOVEJŠE