0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaImate pogosto mrzle dlani in stopala? Krivo je lahko nepravilno dihanje!

Imate pogosto mrzle dlani in stopala? Krivo je lahko nepravilno dihanje!

MORDA VAS ZANIMA

Mrzle dlani in stopala so pri nekaterih ljudeh zelo izraziti. Pojavljajo se lahko v vseh letnih časih, skorajda povsem neodvisno od zunanje temperature oziroma temperature prostora, čeprav so v zimskih mesecih seveda še posebej izrazite. Vzroki za stalno mrzle dlani in stopala so lahko različni. Eden od njih je lahko celo vaše dihanje. Težava naj bi bila namreč nadpovprečno razširjena med ljudmi, ki pogosto dihajo zelo hitro in hlastno …

- Oglas -

Pospešeno dihanje – zožene žili in otežena pot kisika do celic

Znano je, da je pravilno dihanje zelo pomembno za občutek umirjenosti oziroma za blaženje tesnobe in da ima lahko še številne druge pozitivne vplive. Med pozitivnimi učinki se sicer zelo redko omenja pomoč pri stalno mrzlih dlaneh in stopalih, toda če imate tudi sami podobne težave, je vsekakor smiselno, da ste še posebej pozorni na svoje dihanje. Kadar dihamo pospešeno in zelo hlastno, se naše žile skrčijo, posledično pa je pot kisika do celic močno otežena.

Umirjeno dihanje omogoča sproščanje dušikovega oksida in s tem boljšo prekrvavitev

Po drugi strani se takrat, ko dihamo počasi in umirjeno, skozi nos, sprošča dušikov oksid, ki je zelo pomemben za normalno prekrvavitev, s tem pa za dovajanje kisika do posameznih celic. V povezavi z mrzlimi dlanmi in stopali se sicer pogosto omenja »slaba cirkulacija«, vendar običajno ni pojasnjeno, da je krvni obtok močno odvisen tudi od našega dihanja.

Problematične so lahko tudi prenizke ravni ogljikovega dioksida

Problematična je lahko tudi prenizka količina ogljikovega dioksida, ki je še ena od posledic pospešenega dihanja. Ko dihamo zelo hitro, je namreč zelo hitro tudi izločanje ogljikovega dioksida. Čeprav so lahko presežki ogljikovega dioksida seveda zelo nevarni, prav tako ni dobro, če vrednosti tega plina padejo prenizko, saj je ogljikov dioksid med drugim pomemben za regulacijo pH-ja naše krvi. Če je izločanja ogljikovega dioksida prehitro, se pH-krvi poviša, posledično pa se hemoglobin, katerega glavna naloga je prenašanje kisika po našem telesu, težko odpove kisiku. To je tako še eden od načinov, kako lahko prehitro oziroma zelo hlastno dihanje prispeva k slabši oskrbi celic s kisikom, kar lahko privede do ponavljajočih se težav z mrzlimi dlanmi in stopali.

- Oglas -

Za stalne težave z mrzlimi dlanmi in stopali so seveda lahko krivi tudi drugi vzroki

Nepravilno dihanje seveda ni edini možni razlog za stalno mrzle dlani in stopala. Težava je lahko na primer povezana tudi z neravnovesjem ščitničnih hormonov v telesu, predvsem s premalo delujočo ščitnico oziroma s t. i. hipotirodizmom. Kriva je lahko tudi neustrezna prehrana, predvsem pomanjkanje železa. Še eden od možnih razlogov pa je tudi motnja prekrvavitve, imenovana Raynaudova bolezen. V ozadju je lahko torej kar nekaj različnih razlogov, toda vsekakor je pomembno, da pri raziskovanju vzrokov za to težavo ne zanemarite svojega dihanja. Mnogokrat so namreč odgovori preprostejši, kot se zdi na prvi pogled.

Naučite se obvladovati in umirjati svoje dihanje

Pospešeno dihanje je še posebej pogosto takrat, ko vdihujemo skozi usta. Tako je pomembno, da postanete bolj pozorni na svoje dihanje in da poskušate vdihovati skozi nos. To bo poskrbelo za boljšo oskrbo celic s kisikom, posledično pa bo nevarnost za hladne dlani in stopala precej manjša. Svoje dihanje pa lahko seveda poskušate umiriti in uravnati tudi z dihalnimi vajami. Eno roko lahko na primer položite na prsni koš, drugo pa tik nad popek, nato pa začnite počasi vdihovati in izdihovati. Tako boste dobili boljši nadzor nad svojim dihom, kar vam bo pomagalo tudi takrat, ko se ne boste zavestno osredotočali na dihanje.

NAJNOVEJŠE