0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija5 nasvetov za osvežitev doma

5 nasvetov za osvežitev doma

MORDA VAS ZANIMA

Prostori, kjer se veliko zadržujemo, imajo izjemno velik vpliv na našo energijo oziroma počutje. Če so prostori, kjer preživite veliko časa, zelo monotoni, lahko to blokira vašo kreativno energijo in povzroči, da imate občutek utesnjenosti oziroma ujetosti. Z določenimi spremembami prostora lahko tako omogočite, da v vaše življenje vstopi sveža energija, ki bo poskrbela za več zagona in optimizma.

- Oglas -

1. Sprostite čim več prostora

Ob besedni zvezi »osvežitev doma« ste najverjetneje najprej pomislili na tisto, kar bi bilo smiselno dodati. Toda v resnici je precej pametneje začeti nekje drugje. Namesto da se osredotočate na to, kaj vse še lahko prinesete v svoj dom, se najprej lotite razmisleka o tem, česa se lahko znebite. Prenatrpani prostori namreč pogosto prispevajo k tesnobnosti, nemiru, težavam z zbranostjo, razdražljivosti in k podobnim težavam. Bolj ko boste kopičili različne predmete, intenzivnejše bodo postajale tovrstne težave. Odstranjevanje odvečne krame je lahko tako odličen način za zbistritev misli in za boljše počutje nasploh.

2. Prostore prečistite s pomočjo soli

Strokovnjaki za feng šuj – starodavno kitajsko veščino urejanje prostorov, katere cilj je harmonično razmerje med različnimi elementi – so prepričani, da je izredno pomembno tudi energetsko prečiščevanje. Eden od najboljših pripomočkov za odstranjevanje negativne, »postane« energije, ki se zadržuje v stanovanju, naj bi bila sol. Potrebujete nekaj manjših skodelic, ki jih napolnite z morsko soljo. Te skodelice nato razporedite po različnih območjih v svojem domu. Še posebej pomembno je, da jih postavite tja, kjer začutite neprijetno energijo. Sledite torej svojemu občutku – tudi pri določanju, koliko časa je smiselno počakati, preden sol odstranite.

3. Poskrbite za bolj premišljeno organizacijo omar in predalov

Za to, da se v svojem stanovanju trenutno ne počutite najbolje, je lahko kriva tudi slaba organiziranost predmetov, ki si jih lastite. Če morate nenehno nekaj iskati, vam to seveda vzame ogromno časa in energije, zato ni nenavadno, da ste začeli svoj dom povezovati z negativnimi občutki. Zelo preprost, obenem pa zelo učinkovit način za osvežitev doma je tako lahko organizacija predalov, omar in omaric ter različnih »skritih kotičkov«, kjer morda shranjujete določene predmete. Potrebovali boste nekaj osnovnih pripomočkov – na primer organizatorje za predale, viseče poličke za začimbe in škatlice za nakit. Če imate vsaj osnovne ročne spretnosti, lahko vsaj določene pripomočke izdelate kar sami.

- Oglas -

4. Uredite kotiček, ki bo namenjen sproščanju in skrbi zase

Stanovanje, v katerem imate na voljo poseben kotiček, ki je namenjen samo vam in vaši popolni sprostitvi, postane v trenutku bistveno bolj prijetno in domačno. Ni nujno, da gre za povsem ločeno sobo. Pomagate si lahko z zavesami ali z razdelilnimi stenami. Priskrbite si udoben naslonjač, pripomočke za aromaterapijo, osnovne masažne pripomočke, blazino za jogo in podobne dodatke, ki poskrbijo za sproščeno atmosfero. Dodajte še nekaj knjig, ki bi jih radi prebrali, nekaj dekorativnih predmetov, povezanih s prijetnimi spomini, ter mini prenosni zvočnik, ki bo omogočal predvajanje vaše najljubše glasbe brez uporabe elektronskih naprav – in vaš sprostitveni kotiček bo popoln!

5. Poskrbite za prijeten delovni prostor

Tudi če ne delate od doma, morate najverjetneje vsaj občasno kaj postoriti doma – ali pa se morda v prostem času posvečate projektu, ki zahteva več zbranosti in miru. Podobno kot je pametno, da imate doma na voljo prostor, ki omogoča popolno sprostitev, je dobro tudi, da si uredite poseben kotiček, ki bo namenjen samo delu. Tako boste lahko ohranjali ločnico med delom in sprostitvijo, kar je zelo pomembno za vaše duševno blagostanje. Kotiček zasnujte tako, da boste lahko med delom čim bolj zbrani in da bo kar klical po kreativnosti. Pri tem je pametno slediti načelu »manj je več«. Namesto poplave dekorativnih predmetov, ki se prej ali slej spremenijo v lovilce prahu, si raje omislite nekaj sobnih rastlin, ki dokazano pripomorejo k produktivnosti, zbranosti in kreativnosti.

NAJNOVEJŠE