0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamini in minerali kot pomoč pri ADHD

Vitamini in minerali kot pomoč pri ADHD

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila konec aprila objavljena v reviji Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, je postregla z zanimivimi ugotovitvami, povezanimi z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Pri otrocih, ki so osem tednov uporabljali prehransko dopolnilo z najpomembnejšimi vitamini in minerali, so raziskovalci zaznali občutno izboljšanje simptomov. Dodajanje vitaminov in mineralov je pripomoglo k izboljšani zbranosti. Otroci pa so imeli tudi manj težav s t. i. emocionalno disregulacijo, torej nezmožnostjo obvladovanja svojih čustev.

- Oglas -

Uporabljen odmerek, ki je bil nekoliko višji od siceršnjega priporočenega vnosa

Prehransko dopolnilo, ki je bilo uporabljeno, je vsebovalo vse najpomembnejše vitamine in esencialne minerale. Uporabljen je bil odmerek, ki je bil višji od priporočenega dnevnega odmerka, vendar nižji od zgornje tolerančne meje. Šlo je za t. i. trojno slepo randomizirano klinično študijo, v katero je bilo vključenih 135 otrok in njihovih staršev. Nihče od otrok ni pred začetkom študije uporabljal zdravil, namenjenih lajšanju simptomov motnje pozornosti s hiperaktivnostjo.

Zdravniki in starši niso vedeli, kateri otroci prejemajo dopolnilo in kateri placebo

Otroci so bili naključno razdeljeni v dve skupini. Prva skupina je prejemala mešanico mikrohranil, tj. vitaminov in mineralov, druga skupina pa placebo. Niti zdravniki niti starši otrok niso vedeli, kateri otroci prejemajo vitamine in minerale in kateri placebo. Informacij o tem pa seveda niso imeli niti otroci sami. Študija je potekala brez zapletov. Pri otrocih, ki so dobivali vitamine in minerale, ni bilo mogoče opaziti posebnih nezaželenih stranskih učinkov. Analizirani so bili tudi vzorci urina in krvi. Analiza ni razkrila nikakršnih posebnosti oziroma problematičnih odstopanj.

Vitamini in minerali so pozitivno vplivali tudi na rast otrok

Kot je bilo omenjeno že uvodoma, je bilo mogoče pri skupini, ki je prejemala »pravo prehransko dopolnilo«, torej raznolik nabor vitaminov in mineralov, opaziti zmanjšanje izrazitosti simptomov. Otroci so imeli tako manj težav s koncentracijo in s čustveno regulacijo. Zanimivo pa je, da so otroci, ki so bili del testne skupine, v povprečju zrastli za 6 milimetrov več kot otroci, ki so bili uvrščeni v kontrolno skupino. Ta podatek je še posebej pomemben zaradi dejstva, da je lahko eden od nezaželenih stranskih učinkov zdravil, ki se običajno uporabljajo pri zdravljenju oseb z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo, nekoliko upočasnjena rast.

- Oglas -

Manjša odstopanja med opažanji zdravnikov in opažanji staršev

Večji napredek skupine, ki je prejemala vitamine in minerale, v primerjavi s kontrolno skupino so zaznali zdravniki, in sicer na podlagi objektivnih kriterijev, ki se uporabljajo za ocenjevanje resnosti motnje. Zanimivo je, da se ocene staršev, ki so bile seveda precej bolj subjektivne, ne ujemajo povsem s to ugotovitvijo. Tako starši otrok iz prve kot starši otrok iz druge skupine so namreč poročali o zmanjšanju težav pri otrocih. Med ocenami staršev otrok, ki so bili del testne skupine, in tistih, ki so bili del kontrolne, ni bilo mogoče zaznati bistvenih odstopanj. To priča o tem, da subjektivne ocene pogosto ne zadoščajo za pravilno oceno dejanskega napredka.

Kaj natančno je zaslužno za pozitiven vpliv?

Opaženi pozitivni učinki so nedvomno razlog za veselje, še posebej ker gre za zelo varno terapevtsko možnost. Raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, pa že razmišljajo o novih izzivih, ki jih čakajo. Ena od najpomembnejših nalog je natančnejša preučitev razlogov za pozitiven vpliv vitaminov in mineralov. Raziskovalci želijo razumeti, zakaj natančno lahko dodajanje vitaminov in mineralov privede do izboljšanja in ali je učinek morda odvisen od specifičnih okoliščin. Med drugim želijo preučiti obstoj morebitne povezave s spremembami v črevesnem mikrobiomu. Ena od hipotez pa je tudi ta, da je pozitiven vpliv vitaminov in mineralov povezan z ublažitvijo vnetij v telesu.

NAJNOVEJŠE