0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

MORDA VAS ZANIMA

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod. Raziskovalci s kalifornijske univerze v San Diegu so na primer pred nedavnim predstavili mobilno aplikacijo, ki lahko na podlagi meritev zenic pomaga pri zgodnjem odkrivanju različnih nevroloških motenj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Za osnovno prepoznavanje potencialnih težav pa pogosto niti ni potrebna posebna tehnologija. Zadošča že opazovanje. Tako je smiselno, da redno preverjate, v kakšnem stanju so vaše oči. Zgodnje odkrivanje morebitnih opozorilnih znakov lahko skrajša pot do diagnoze, s čimer se poveča verjetnost za uspešnost zdravljenja …

- Oglas -

Velikost in odzivnost zenic

Subtilnejše spremembe zenic so zaznavne samo s pomočjo tehnologije. Po drugi strani pa lahko ekstremna odstopanja zlahka opazimo tudi sami – tako pri sebi kot pri svojih bližnjih. Močno razširjene zenice so lahko povezane z uporabo različnih drog, predvsem t. i. stimulativnih drog, na primer kokaina ali amfetaminov. Po drugi strani pa so močno zožene zenice bolj značilne za uporabnike heroina. Kot je bilo nakazano že uvodoma, je lahko spremljanje velikosti zenic pomembno tudi pri diagnosticiranju Alzheimerjeve bolezni in sorodnih obolenj. Pri tem je pomembna tudi odzivnost zenic. Če ste zdravi, bi se morale zenice nemudoma odzvati na spremembe svetlobe. Izpostavitev močni svetlobi povzroči, da se zenice zožijo, v temnejših prostorih pa se zenice praviloma povečajo.

Obroček okoli roženice

Okoli roženice se lahko pojavi tanek obroček, ki je običajno belkaste ali sive barve. Težava je še posebej pogosta pri starejših ljudeh. Gre za pojav, znan kot arcus senilis. Pojav obročka je običajno povezan s povišanimi vrednostmi škodljivega holesterola (LDL) in s povečanim tveganjem za bolezni srca. Včasih pa je lahko tudi znak alkoholizma.

Spremenjena barva beločnic

Rdečkasta barva beločnice je običajno znak infekcije. Praviloma izgine po nekaj dneh. Če so vaše beločnice po preteku tega obdobja še vedno obarvane v rdečkast odtenek, je lahko to znak resnejše okužbe oziroma vnetja. Simptom je lahko povezan tudi z uporabo očesnih leč. V skrajnih primerih pa gre za simptom glavkoma, ki lahko privede celo do slepote. Pozorni morate biti tudi na morebitno rumenkasto barvo beločnic. Ta je najpogosteje povezane z zlatenico, za katero so lahko krivi različni vzroki (vnetje jeter oziroma hepatitis, avtoimunska obolenja, različna zdravila, tumorji itn.).

- Oglas -

Počena žilica

Čeprav je lahko videti precej strašljivo, počena očesna žilica oziroma t. i. subkonjunktivalna krvavitev praviloma ni posebej nevarna. Večinoma je povezana s kihanjem, kašljanjem ali pretiranim naprezanjem. Običajno izgine po nekaj dneh. Vendar je lahko po drugi strani težava povezana tudi s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in motnjami strjevanja krvi.

Izbočene oči

Nenadna izbočenost oči je običajno znak nepravilnega delovanja ščitnice, predvsem bazedovke oziroma Gravesove bolezni, ki velja za najpogostejši vzrok čezmernega izločanje ščitničnih hormonov (hipertiroza). Za izbočenost pa je lahko kriv tudi tumor za očesom.

Zadebelitve in bulice

Drobna rumenkasta bulica na beločnici, znana kot pinguecula, je posledica nakopičenih maščob in beljakovin. Običajno jo je mogoče odstraniti s pomočjo kapljic, po potrebi pa je možna kirurška odstranitev. Sorodna težava je pterigij, rožnata zadebelitev beločnice. Ptergij sam po sebi ni problematičen, težava pa lahko nastane, če se razširi na roženico oziroma šarenico. V tem primeru se lahko pojavijo težave z vidom. Širjenje je na srečo precej počasno, zato je večinoma možno pravočasno ukrepanje. Obe težavi sta najverjetneje povezani s pogosto izpostavljenostjo oči sončni svetlobi oziroma ultravijoličnim žarkom. Ustrezna zaščita oči pred ultravijolično svetlobo je tako izjemno pomembna – ne glede na letni čas.

.

NAJNOVEJŠE