0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeIgralka, ki je zbolela za rakom se je odločila za evtanazijo v...

Igralka, ki je zbolela za rakom se je odločila za evtanazijo v Švici

MORDA VAS ZANIMA

58-letna igralka in režiserka Sibilla Barbieri, bolnica z rakom v terminalni fazi, je julija lani sprožila postopek, s katerim bi končala svoje trpljenje doma, v Rimu, skupaj s svojimi najdražjimi.

- Oglas -

Ker so v Italiji zavrnili njeno željo, se je na postopek evtanazije odpravila v Švico, da bi končala trpljenje, ki ji ga je povzročal tumor. Režiserka Sibilla Barbieri iz Rima je umrla v švicarski kliniki po samoinjiciranju smrtonosnega zdravila.

Bila je terminalna bolnica z rakom in generalna svetnica združenja Luca Coscioni, lanskega julija pa se je odločila za postopek za dostop do pomoči pri samomoru. Obrnila se je na zdravstvene ustanove, da bi preverila pogoje, ki jih določa zakonodaja (biti popolnoma sposoben sprejemati svobodne in ozaveščene odločitve, trpeti zaradi neozdravljive patologije, ki je vir nevzdržnega trpljenja in ki ga ohranjajo pri življenju z zdravljenjem za vzdrževanje življenja) za dostop do pomoči pri samomoru v svojem domu v Rimu, poleg svojih najdražjih.

Toda sredi septembra je prejela sporočilo, da zdravniška ekipa meni, da bolnica ni bila odvisna od zdravljenja za vzdrževanje življenja in da zato pogoji, ki jih je določilo ustavno sodišče, niso bili izpolnjeni. Sibilla Barbieri pa je bila popolnoma odvisna od terapije s kisikom in zdravil proti bolečinam, ki bi, če bi jo prekinila, hitro povzročila bolečo smrt.

- Oglas -

Sibillo sta v Švico pospremila njen sin in Marco Perduca, nekdanji radikalni senator, iz združenja Luca Coscioni in član združenja za civilno pomoč, ki danes šteje več kot 50 ljudi, pripravljenih prevzeti tveganje kaznivih dejanj, da bi pomagali bolnim ljudem narediti konec njihovemu trpljenju. Sinu Sibille Barbieri in Perducu grozi do 12 let zapora, zato se bosta sama predala policiji. To bo storil tudi Marco Cappato kot pravni zastopnik Civilne reševalne zveze, ki je organizirala in podprla potovanje Sibille Barbieri v Švico. Spremljala jih bo tudi Filomena Gallo, pravna zagovornica in nacionalna sekretarka združenja Luca Coscioni ter koordinatorka pravne fakultete in fakultete za obrambo.

»Zavrnitvi ni bilo priloženo zdravniško poročilo niti mnenje pristojne etične komisije – dokumenti, ki smo jih zahtevali,« je pojasnila odvetnica Filomena Gallo. »Po preverjanju pri dr. Maria Riccia iz medicinske dokumentacije, ki jo je pripravila Sibilla Barbieri, se je izkazalo, da bi bila Barbierijeva namesto željene evtanazije podvržena številnim oblikam vzdrževanja življenja. Zato smo zavrnitvi nasprotovali in vodstvo zdravstvenega podjetja obvestili, da se je naša klientka lotila tudi postopka za odhod v Švico, a da bi nekaj dni rada zaključila s svojimi najdražjimi v Italiji, a nismo dobili odgovora. Šele v petek, 3. novembra (ko je Barbierijeva že končala svoje življenje), smo prejeli mnenje etične komisije, ki za Sibillo Barbieri potrjuje obstoj zahtev, ki jih je navedlo Ustavno sodišče.

Sibilla Barbieri je pred smrtjo tudi posnela sporočilo za javnost v obliki videa.

Preberite tudi: Izbrala je evtanazijo še preden je izgubila bitko z demenco

.

NAJNOVEJŠE