0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽenska umrla zaradi zdravila Ozempic. Želela je shujšati za hčerino poroko.

Ženska umrla zaradi zdravila Ozempic. Želela je shujšati za hčerino poroko.

MORDA VAS ZANIMA

Avstralka, ki je jemala Ozempic, da bi izgubila nekaj kilogramov pred poroko svoje hčerke, je umrla zaradi zapletov in bolezni prebavil – zdaj njen mož opozarja, da “sploh ni bilo vredno.”

- Oglas -

56-letni Trish Webster so predpisali zdravilo Ozempic, saj si je nadvse želela obleči v svojo sanjsko obleko za hčerino poroko. Ozempic je zdravilo, ki ga je ameriška uprava za hrano in zdravila odobrila za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 – po vsem svetu se pogosto uporablja kot zdravilo za hujšanje. Zdravilo deluje tako, da posnema naravni hormon GLP-1, ki upočasni prehajanje hrane skozi želodec in črevesje, zaradi česar se ljudje dlje počutijo siti.

Upočasnjen želodec in blokada črevesja

Težave nastanejo, če zdravilo preveč upočasni želodec ali zablokira črevesje. FDA je do konca septembra prejela 18 poročil o podobnih simptomih pri ljudeh, ki so jemali Ozempic.

Websterjeva je jemala Ozempic skupaj z injekcijo Saxenda na recept in po poročanju lokalnih medijev v petih mesecih izgubila približno 16 kilogramov. Medtem, ko so zdravila Websterjevi pomagala hitreje shujšati, naj bi zaradi njih zelo zbolela.

- Oglas -

Našel jo je mož, vendar prepozno

Le nekaj mesecev pred hčerkino poroko, naj bi jo mož našel nezavestno, iz ust pa ji je tekla rjava tekočina. “Iz ust ji je prihajalo nekaj rjavega in ugotovil sem, da ne diha, ter začel izvajati postopke za oživljanje,” je prejšnji teden za “60 Minutes Australia” pripovedoval njen mož, Roy Webster.

Websterjeva je tisto noč umrla, za vzrok smrti pa je bila navedena akutna bolezen prebavil. “Če bi vedela, da se to lahko zgodi, zdravil ne bi vzela,” je vztrajal mož pokojne Avstralke. “Nikoli si nisem mislil, da lahko zaradi tega umreš.”

Ali so bila kriva zdravila?

Medtem ko njena smrt ni bila uradno povezana z njeno uporabo Ozempica in Saxenda, njen mož krivi zdravila. “Ne bi smela oditi.” je rekel Roy. “Samo ni vredno, sploh ni vredno.”

V izjavi za “60 Minutes Australia” je proizvajalec zdravila Ozempic, Novo Nordisk, dejal, da so o blokadi črevesja poročali šele po lansiranju zdravila na trg, kar nakazuje, da je proizvajalec zdravila izvedel za težavo šele po sprostitvi zdravila.

- Oglas -

Novo Nordisk, Eli Lilly in podjetje, ki proizvajata Mounjaro, so v ZDA v tožbi zaradi trditev, da lahko njihova priljubljena zdravila za hujšanje povzročijo hude težave s prebavili, kot je gastropareza ali “želodčna paraliza”, ki lahko povzroči smrt.

Odvetniška pisarna Morgan & Morgan je avgusta za The Post povedala, da je prejela 500 podobnih poizvedb strank iz 45 zveznih držav, skupaj s trditvami o poškodbah, ki naj bi jih povzročila druga zdravila za hujšanje, vključno z Wegovy, Rybelsus in Saxenda.

.

NAJNOVEJŠE