0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽelite shujšati? Pišite dnevnik.

Želite shujšati? Pišite dnevnik.

MORDA VAS ZANIMA

Ženska, ki želi shujšati, naj redno vodi dnevnik zaužitih živil, ne spušča obrokov in naj se čim redkeje prehranjuje v restavracijah, pravijo raziskovalci z inštituta za raziskave raka Fred Hutchinson, ki se opirajo na izsledke raziskave, v kateri je sodelovalo 123 pretežkih do debelih žensk iz Seattla in okolice, starih 50 do 75 let.

- Oglas -

Dnevnik

  • Ženske, ki so redno vodile dnevnik prehranjevanja, so izgubile okrog tri kilograme več kot tiste, ki si niso beležile, kaj so pojedle.
  • Tiste, ki so izpuščale obroke, so shujšale za približno štiri kilograme manj kot ostale, ki so skrbele za redno prehranjevanje.
  • Ženske, ki so vsaj enkrat na teden pojedle kosilo izven doma, pa so v povprečju izgubile 2,5 kilograma manj kot ostale.

Sodelujoče v raziskavi so dobile natančna navodila glede tega, kako voditi dnevnik. Pomembno je bilo predvsem, da so bile pri vnašanju podatkov natančne, poštene in dosledne. Beležiti so morate, kaj so pojedle, kakšne so bile porcije, kako je bila hrana pripravljena, kakšna je bila njena hranilna vrednost. Izpolniti so morale tudi vprašalnik s 120 vprašanji o pogostnosti uživanja živil z namenom oceniti spremembe v načinu prehranjevanja od vključitve v študijo pa do njenega konca. Ob zaključku raziskave so udeleženke obe študijskih skupin, tudi kontrolne, v povprečju izgubile 10 kilogramov izhodiščne telesne teže.

.

NAJNOVEJŠE