Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
RubrikeZanimivostiAvto poveča tveganje za srce

Avto poveča tveganje za srce

MORDA VAS ZANIMA

Obsežna opazovalna raziskava INTERHEART, ki jo je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije organizirala Skupina raziskovalcev s centra za klinične raziskave v švedski Uppsali in s centra za javnozdravstvene raziskave v kanadskem Hamiltonu, je potrdila vlogo tradicionalnih dejavnikov tveganja za srčni infarkt, zlasti pri mlajših osebah, vendar je nanje pogledala z drugačnega zornega kota ter s svetovne perspektive.

- Oglas -

Avto

Izsledki so med drugim potrdili velik pomen telesne dejavnosti, ne le v prostem času, temveč tudi med delom, na zmanjšanje tveganja za pojav srčnega infarkta tako v razvitih kot nerazvitih državah ter v vseh socialno-ekonomskih razredih.

  • Lastništvo avtomobila in televizorja je bilo povezano s 27-odstotnim povečanjem tveganja za infarkt, predvsem v državah z nizkim in srednje-visokim prihodkom.
  • Osebe, ki so med delom izpostavljene blagi ali zmerni telesni dejavnosti, imajo 11 oziroma 22 odstotkov manjše tveganje, da jih doleti srčni infarkt, kot osebe s pretežno sedečim načinom dela.
  • Težko fizično delo ni bilo povezano z zmanjšanjem tveganja.
  • Blaga ali zmerna telesna dejavnost v prostem času naj bi tveganje zmanjšala za 13 oziroma 24 odstotkov.

Manjša telesna dejavnost, predvsem v prostem času, je bila značilnejša za države z nižjimi prihodki. To pripisujejo predvsem razlikam v izobrazbi, kulturi in podnebju. Ena od ugotovitev raziskave je bila, da je bilo tveganje za srčni infarkt zmanjšano celo pri tistih posameznikih, ki so bili dejavni bistveno manj, kot priporočajo trenutne smernice. INTEHEART je zajela več kot 29.000 oseb in je potekala v 262 centrih v 52 državah z vseh celin sveta. Njeni izsledki so bili predstavljeni v reviji European Heart Journal.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×