Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
RubrikeZanimivostiAvto poveča tveganje za srce

Avto poveča tveganje za srce

MORDA VAS ZANIMA

Obsežna opazovalna raziskava INTERHEART, ki jo je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije organizirala Skupina raziskovalcev s centra za klinične raziskave v švedski Uppsali in s centra za javnozdravstvene raziskave v kanadskem Hamiltonu, je potrdila vlogo tradicionalnih dejavnikov tveganja za srčni infarkt, zlasti pri mlajših osebah, vendar je nanje pogledala z drugačnega zornega kota ter s svetovne perspektive.

- Oglas -

Avto

Izsledki so med drugim potrdili velik pomen telesne dejavnosti, ne le v prostem času, temveč tudi med delom, na zmanjšanje tveganja za pojav srčnega infarkta tako v razvitih kot nerazvitih državah ter v vseh socialno-ekonomskih razredih.

  • Lastništvo avtomobila in televizorja je bilo povezano s 27-odstotnim povečanjem tveganja za infarkt, predvsem v državah z nizkim in srednje-visokim prihodkom.
  • Osebe, ki so med delom izpostavljene blagi ali zmerni telesni dejavnosti, imajo 11 oziroma 22 odstotkov manjše tveganje, da jih doleti srčni infarkt, kot osebe s pretežno sedečim načinom dela.
  • Težko fizično delo ni bilo povezano z zmanjšanjem tveganja.
  • Blaga ali zmerna telesna dejavnost v prostem času naj bi tveganje zmanjšala za 13 oziroma 24 odstotkov.

Manjša telesna dejavnost, predvsem v prostem času, je bila značilnejša za države z nižjimi prihodki. To pripisujejo predvsem razlikam v izobrazbi, kulturi in podnebju. Ena od ugotovitev raziskave je bila, da je bilo tveganje za srčni infarkt zmanjšano celo pri tistih posameznikih, ki so bili dejavni bistveno manj, kot priporočajo trenutne smernice. INTEHEART je zajela več kot 29.000 oseb in je potekala v 262 centrih v 52 državah z vseh celin sveta. Njeni izsledki so bili predstavljeni v reviji European Heart Journal.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×