Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaHoja odlična za diabetike, a pri tem upoštevajte nekaj osnovnih napotkov

Hoja odlična za diabetike, a pri tem upoštevajte nekaj osnovnih napotkov

MORDA VAS ZANIMA

Pri sladkorni bolezni je redna telesna aktivnost zelo pomembna. Pomaga namreč pri ohranjanju normalne ravni sladkorja v krvi in s tem zmanjša tveganje za resnejše zaplete, pogoste pri sladkornih bolnikih, na primer za težave z ledvicami in poškodbe živcev. Odlična izbira je lahko hoja, ki je ni težko vključiti v vsakdanjo rutino. Še posebej koristen je sprehod po obroku. Priporoča se, da si čas za hojo vzamete vsaj petkrat tedensko, sprehod pa naj traja najmanj pol ure. Čeprav je hoja načeloma povsem varna oblika telesne dejavnosti, pa morate kot diabetiki upoštevati nekaj osnovnih navodil …

- Oglas -

diabetes in hoja - na kaj moramo biti pozorni?

Pred sprehodom si izmerite raven sladkorja v krvi

Predvsem v primeru, da prejemate inzulin, si morate pred telesno aktivnostjo vedno izmeriti krvni sladkor. S tem se namreč izognete tveganju, da bi prišlo med sprehodom do hipoglikemije. Če ugotovite, da je vaš krvni sladkor nizek, pojejte manjši kos sadja (oziroma prigrizek, ki vsebuje približno 15 gramov ogljikovih hidratov). V primeru večjih odstopanj – če je torej raven sladkorja v krvi zelo visoka ali zelo nizka – pa s sprehodom raje malce počakajte.

Izberite primerno obutev in nogavice

Verjetno veste, da so pri diabetikih stopala eden najbolj izpostavljenih delov telesa. Hitro se lahko pojavijo razjede, zato morate biti pri izbiri primerne obutve še posebej previdni. Če gre za novo obutev, jo vedno najprej preizkusite na krajših razdaljah, da se prepričate, ali vas ne tišči oziroma žuli in ali je zagotovljena dobra podpora stopala. Čevlji se morajo povsem prilegati. Smiselno je razmisliti tudi o uporabi posebne ortopedske obutve. Seveda ni vseeno niti, kakšne nogavice izberete. Izberite zračne materiale, ki ne zadržujejo vlage, da zaradi znojenja ne bi prihajalo do žuljev.

Sladkorna bolezen in gibanje

Pri sebi imejte vedno vodo in prigrizke

- Oglas -

Poskrbite, da boste dobro hidrirani, preden se odpravite na sprehod. Poleg tega je zelo priporočljivo, da s seboj vzamete stekleničko z vodo in manjši prigrizek za vsak slučaj, če bi prišlo do prehitrega upada ravni sladkorja v krvi. Če se odpravljate nekam, kjer ni veliko ljudi, imejte pri sebi tudi mobilni telefon.

Vsakodnevno pregledujte stopala

Morda večkrat ne najdete časa, da bi redno pregledovali stopala, vendar je to nekaj, česar v primeru sladkorne bolezni ni smiselno preskočiti. Že manjši žulji lahko privedejo do velikih težav, če se razvije infekcija in se koža ne zaceli pravilno. Preverite vse dele stopala, tudi predele med nožnimi prsti. Če opazite kar koli nenavadnega, o tem čim prej obvestite zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×