Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaHoja odlična za diabetike, a pri tem upoštevajte nekaj osnovnih napotkov

Hoja odlična za diabetike, a pri tem upoštevajte nekaj osnovnih napotkov

MORDA VAS ZANIMA

Pri sladkorni bolezni je redna telesna aktivnost zelo pomembna. Pomaga namreč pri ohranjanju normalne ravni sladkorja v krvi in s tem zmanjša tveganje za resnejše zaplete, pogoste pri sladkornih bolnikih, na primer za težave z ledvicami in poškodbe živcev. Odlična izbira je lahko hoja, ki je ni težko vključiti v vsakdanjo rutino. Še posebej koristen je sprehod po obroku. Priporoča se, da si čas za hojo vzamete vsaj petkrat tedensko, sprehod pa naj traja najmanj pol ure. Čeprav je hoja načeloma povsem varna oblika telesne dejavnosti, pa morate kot diabetiki upoštevati nekaj osnovnih navodil …

- Oglas -

diabetes in hoja - na kaj moramo biti pozorni?

Pred sprehodom si izmerite raven sladkorja v krvi

Predvsem v primeru, da prejemate inzulin, si morate pred telesno aktivnostjo vedno izmeriti krvni sladkor. S tem se namreč izognete tveganju, da bi prišlo med sprehodom do hipoglikemije. Če ugotovite, da je vaš krvni sladkor nizek, pojejte manjši kos sadja (oziroma prigrizek, ki vsebuje približno 15 gramov ogljikovih hidratov). V primeru večjih odstopanj – če je torej raven sladkorja v krvi zelo visoka ali zelo nizka – pa s sprehodom raje malce počakajte.

Izberite primerno obutev in nogavice

Verjetno veste, da so pri diabetikih stopala eden najbolj izpostavljenih delov telesa. Hitro se lahko pojavijo razjede, zato morate biti pri izbiri primerne obutve še posebej previdni. Če gre za novo obutev, jo vedno najprej preizkusite na krajših razdaljah, da se prepričate, ali vas ne tišči oziroma žuli in ali je zagotovljena dobra podpora stopala. Čevlji se morajo povsem prilegati. Smiselno je razmisliti tudi o uporabi posebne ortopedske obutve. Seveda ni vseeno niti, kakšne nogavice izberete. Izberite zračne materiale, ki ne zadržujejo vlage, da zaradi znojenja ne bi prihajalo do žuljev.

Sladkorna bolezen in gibanje

Pri sebi imejte vedno vodo in prigrizke

- Oglas -

Poskrbite, da boste dobro hidrirani, preden se odpravite na sprehod. Poleg tega je zelo priporočljivo, da s seboj vzamete stekleničko z vodo in manjši prigrizek za vsak slučaj, če bi prišlo do prehitrega upada ravni sladkorja v krvi. Če se odpravljate nekam, kjer ni veliko ljudi, imejte pri sebi tudi mobilni telefon.

Vsakodnevno pregledujte stopala

Morda večkrat ne najdete časa, da bi redno pregledovali stopala, vendar je to nekaj, česar v primeru sladkorne bolezni ni smiselno preskočiti. Že manjši žulji lahko privedejo do velikih težav, če se razvije infekcija in se koža ne zaceli pravilno. Preverite vse dele stopala, tudi predele med nožnimi prsti. Če opazite kar koli nenavadnega, o tem čim prej obvestite zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×