Zdravje & prehranaHiperbarična kisikova terapija za boljše zdravje

Hiperbarična kisikova terapija za boljše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Brez kisika ni življenja. Zrak, ki ga dihamo, vsebuje približno 21 odstotkov kisika, medtem ko se pri hiperbarični kisikovi terapiji, ki jo je že davnega leta 1891 razvil dr. J. L. Corning, uporablja 100-odstotni kisik v kombinaciji z visokim tlakom, ki izboljša absorpcijo kisika. To poskrbi za posebej izrazite pozitivne učinke.

Najpomembnejše koristi hiperbarične kisikove terapije

- Oglas -

Hiperbarična kisikova terapija lahko poskrbi za izboljšano oskrbo delov telesa s kisikom. Pripomore k obnovi krvnih žil in k boljši prekrvavitvi, obenem pa je zelo koristna za blaženje vnetij v telesu. Priporoča se tudi pri težavah z otekanjem in za izboljšanje pretoka limfe.

Poleg tega naj bi hiperbarična kisikova terapija stimulirala nastajanje matičnih celic. Tudi nasploh gre za metodo, ki lahko izboljša delovanje naših celic, vključno z delovanjem mitohondrijev.

Zelo pomemben pa je tudi vpliv terapije na bakterije. Hiperbarična kisikova terapija namreč uniči škodljive anaerobne bakterije, posledično pa lahko pomaga pri preprečevanju in hitrejšem premagovanju okužb. Pri tem morate upoštevati, da večino bakterij, ki živijo v našem črevesju, predstavljajo prav anaerobne bakterije. To pomeni, da lahko hiperbarična kisikova terapija uniči tudi precej koristnih bakterij, ki so nujne za dobro zdravje, zato se običajno priporoča, da se terapija kombinira z uporabo kakovostnega probiotičnega prehranskega dopolnila.

Metoda se med drugim uporablja kot pomoč pri anemiji, za pospeševanje celjenja ran, za lajšanje težav s prekrvavitvijo, kot pomoč pri kronični utrujenosti in za krepitev imunskega sistema. Hiperbarične komore pa lahko včasih celo rešijo življenje, na primer v primeru zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Znanstveniki odkrivajo nove možnosti uporabe

- Oglas -

Za uporabo hiperbarične komore se zdravniki včasih odločijo tudi pri rakavih bolnikih, na primer v kombinaciji s kemoterapijo ali z obsevanjem. Hiperbarična kisikova terapija pa lahko obenem pomaga tudi pri artritisu, neplodnosti, depresiji, sezonski razpoloženjski motnji, Parkinsonovi bolezni in fibromialgiji.

Spisek (potencialnih) koristi hiperbarične kisikove terapije ni popoln, saj raziskovalci praktično vsakodnevno odkrivajo nove možnosti aplikacije te metode. Seveda pa je treba pri tem upoštevati, da so pozitivni učinki hiperbarične kisikove terapije pri specifičnih diagnozah vsaj za zdaj relativno slabo raziskani – oziroma bistveno slabše kot pri drugih. Pri manj konvencionalnih oblikah uporabe hiperbaričnih komor je zato potrebna posebna previdnost.

Pred začetkom terapije se priporoča posvet z zdravnikom

Hiperbarična kisikova terapija se pogosto izvaja v zdravstvenih centrih, kar pomeni, da zanjo ne potrebujete napotnice, vendar se je pred odločitvijo za tovrstno terapijo kljub temu pametno posvetovati z zdravnikom, ki bo na podlagi vaše zdravstvene kartoteke ocenil, ali je ta metoda resnično primerna za vas.

Hiperbarična kisikova terapija je sicer praviloma relativno varna, vendar je treba pri tem upoštevati, da lahko škoduje tudi preveč dobrega. Posamezna seansa v hiperbarični komori torej ne sme trajati predolgo (standardna seansa traja 90 minut + 10 minut na začetku in 10 minut na koncu za postopno povečevanje/zmanjševanje tlaka).

Kdaj hiperbarična kisikova terapija morda ni najboljša ideja?

Posebna previdnost je potrebna pri osebah z boleznimi pljuč in z različnimi oblikami ponavljajočih se napadov (epilepsija ipd.). Podobno velja za osebe, ki so bile pred nedavnim udeležene v resnejši nesreči. V tovrstnih primerih je treba pred morebitno seanso v hiperbarični komori izključiti prisotnost zračnih mehurčkov v pljučih.

Zelo previdne pa morajo biti tudi osebe, ki jih pogosto mučijo težave z ušesi. Če so vaša ušesa nadpovprečno občutljiva, je lahko namreč hiperbarična kisikova terapija zaradi velikega tlaka, ki se uporablja, za vas nevarna. Kot omenjeno, bo o varnosti in smiselnosti hiperbarične kisikove terapije v vašem specifičnem primeru najlažje presodil vaš osebni zdravnik.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×