0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaČešminove jagode: 5 koristi za zdravje in kožo

Češminove jagode: 5 koristi za zdravje in kožo

MORDA VAS ZANIMA

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je grm, na katerem zrastejo drobne kisle jagode rdeče barve z rahlo sladkastim priokusom. Iz češminovih jagod je mogoče pripraviti sokove, čaje, marmelade ipd. Jagode se lahko zaužijejo tudi v presni obliki ali dodajo solatam. Pred uporabo jih je dobro namočiti v vodi, da se malce napnejo.

- Oglas -

Češminove jagode so zelo zdrave; čeprav so drobne, vsebujejo ogromno koristnih snovi. Ena od najpomembnejših je berberin, nato pa so tu še antociani, minerali, kot so cink, mangan in baker, ter številne druge snovi, ki pripomorejo k boljšemu zdravju.

1. Naravna pomoč pri diabetesu

Berberin lahko pomaga pri uravnavanju celičnega odziva na inzulin. Tako je lahko zelo koristen za uravnavanje krvnega sladkorja, saj je ustrezen odziv celic na inzulin nujen za absorpcijo glukoze in s tem za znižanje krvnega sladkorja. Pripravki iz češminovih jagod so koristni tako za diabetike kot preventivno, torej za zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Še izrazitejše pozitivne učinke pa lahko pričakujete, če se odločite za berberin v koncentrirani obliki.

2. Boljše zdravje ustne votline

Izvleček češminovih jagod se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem. Pripravki iz češminovih jagod lahko zato med drugim pripomorejo k boljšemu zdravju ustne votline. Posebno koristni so pri spopadanju z gingivitisom (vnetje dlesni, ki je posledica kopičenje zobnih oblog). Zobna pasta, ki vsebuje izvlečke češminovih jagod, lahko poskrbi za učinkovitejše odstranjevanje zobnih oblog kot običajna zobna pasta, obenem pa za pomiritev razdraženih dlesni. Študije, povezane z vplivom izvlečkov češminovih jagod na zdravje ustne votline, ki so bile izvedene doslej, so bile sicer večinoma relativno majhne, zato bodo za natančnejše razumevanje učinkov potrebne dodatne raziskave.

- Oglas -

3. Naravna pomoč pri aknah

Češminove jagode so lahko zelo koristne tudi za osebe, ki se spopadajo z aknami. Tudi v tem primeru je za pozitivne učinke zaslužno protivnetno delovanje berberina v češminovih jagodah. Za najboljše in najhitrejše rezultate poskrbi izvleček iz posušenih češminovih jagod. V eni od raziskav, povezanih z učinki berberina na akne, so se pozitivni rezultati pokazali že po približno 4 tednih rednega, vsakodnevnega uživanja izvlečka češminovih jagod (600 mg/dan).

4. Hitra pomoč pri driski

Berberin je lahko tudi odličen naravni dodatek za odpravo driske, obenem pa lahko pomaga tudi pri drugih simptomih, ki pogosto spremljajo drisko (trebušni krči, slabost, bruhanje itn.). S pomočjo berberina je mogoče upočasniti prehajanje blata skozi črevo, posledično pa lahko pričakujete ublažitev težav z drisko. Berberin lahko pomaga celo pri driski, ki je posledica bakterijske okužbe, vključno z drisko, ki je povezana z okužbo z bakterijo E.coli. Dodajanje berberina pa je lahko koristno tudi za osebe s sindromom razdražljivega črevesja, pri katerih se omenjeni sindrom kaže predvsem v obliki driske.

5. Protirakavi učinki

Za berberin, najpomembnejšo snov v češminovih jagodah, je značilno antioksidativno delovanje. Gre torej za snov, ki jo uvrščamo med antioksidante. Kot vam je morda že znano, so antioksidanti izredno pomembni za dobro zdravje. Prav antioksidanti so zaslužni za nevtraliziranje negativnih učinkov škodljivih prostih radikalov. Če ne zaužijemo dovolj antioksidantov, se poveča nevarnost za oksidativni stres, s tem pa za najrazličnejše resne diagnoze, vključno z rakom. Uživanje češminovih jagod v različnih oblikah lahko tako pripomore k zmanjšanju tveganja za rakava obolenja. Poleg tega pa lahko berberin vpliva neposredno na rakave celice, in sicer tako, da pomaga upočasniti/zavreti njihovo razmnoževanje. Pri tem je sicer treba upoštevati, da so bili protirakavi učinki berberina doslej dokazani predvsem z laboratorijskimi študijami (in vitro), zato bodo za dokončno potrditev tovrstnega delovanja berberina potrebne dodatne študije.

.

NAJNOVEJŠE