0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaAloe vera: rastlina, ki jo odlikujejo nepreštevne koristi

Aloe vera: rastlina, ki jo odlikujejo nepreštevne koristi

MORDA VAS ZANIMA

Aloe vera je rastlina, ki spada med sukulente. Prepoznamo jo po zadebeljenih listih, v katerih se skriva dragocen gel, ki je primeren tako za zunanjo uporabo kot za uživanje. Zgodovinski viri, stari več tisočletij, pričajo o tem, da je bila aloe vera nekoč znana kot »rastlina nesmrtnosti« in da se je z njo pogosto obdarovalo faraone. Zavest o pozitivnih učinkih gela aloe vere se je ohranila vse do danes. Koristi rastline pa so bile potrjene tudi s sodobnimi znanstvenimi raziskavami.

- Oglas -

Z aloe vero do boljše prebave

V listih aloe vere se skriva snov, imenovana antrakinon, ki učinkuje kot blago naravno odvajalo. Obenem pa se v listih skriva tudi aloin, ki lahko poskrbi za posebno močan odvajalni učinek. Aloe vera je zato odlična naravna izbira za vse, ki se pogosto spopadate z zaprtjem. Pripomore k rednemu odvajanju blata, kar poskrbi za ublažitev bolečin, napihnjenosti in drugih neprijetnih simptomov, za katere je običajno krivo zaprtje. Pitje soka aloe vere lahko obenem zmanjša tveganje za želodčne razjede. Poleg tega pa je lahko gel oziroma sok aloe vere koristen pri spopadanju z zgago. Snovi, ki se skrivajo v gelu aloe vere, namreč uravnavajo izločanje želodčne kisline.

Upoštevajte, da uporaba pripravkov z aloe vero ni primerna za osebe, ki se spopadajo s Crohnovo boleznijo ali ulceroznim kolitisom (gre za najpogostejši obliki kronične vnetne črevesne bolezni).

Pomiritev kože in hitrejše celjenje po poškodbah

Gel aloe vere je odlična naravna izbira za pomiritev razdražene, poškodovane kože. Uporablja se lahko kot pomoč pri (sončnih) opeklinah, izpuščajih, manjših ranah, aknah itn. Ne le da gel aloe vere poskrbi za hipno olajšanje, ampak bo obenem spodbudil hitrejše celjenje kože. Izdelki z aloe vere pa so obenem zelo primerni za redno nego zelo suhe kože, nagnjene k luščenju.

- Oglas -

Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Sladkorna bolezen tipa 2 je ena od najpogostejših bolezni sodobnega časa. Povezana je tako z neustrezno prehrano kot s pomanjkanjem gibanja. Aloe vera seveda ne more povsem nevtralizirati negativnega vpliva slabih navad, toda zgodnje raziskave, povezane z vplivom pripravkov iz aloe vere na krvni sladkor, kažejo, da gre vsekakor za dragocene zaveznike v boju s povišanim krvnim sladkorjem. Če uporabljate zdravila za uravnavanje krvnega sladkorja, se pred morebitnim začetkom redne uporabe dodatkov z aloe vero posvetujte z zdravnikom.

Aloe vera in zdravje ustne votline

Zaradi protibakterijskega delovanja je lahko gel, ki se skriva v listih aloe vere, zelo koristen za vašo ustno votlino. Odločite se lahko na primer za zobno pasto z aloe vero ali pa pozitivne učinke rastline izkoristite tako, da sok aloe vere uporabljate podobno kot ustno vodo, torej za izpiranje ustne votline po umivanju zob. Izdelki z aloe vero lahko zmanjšajo nevarnost za okužbe, drobne razjede v ustni votlini in vnetje dlesni.

Z aloe vero nad prhljaj

Gel aloe vere se lahko pohvali tudi s protiglivičnim delovanjem, obenem pa poskrbi za izdatno navlažitev kože, vključno s kožo na lasišču. Tako gre za odlično naravno pomoč pri spopadanju s prhljajem. Gel aloe vere lahko uporabite samostojno ali v kombinaciji z drugimi sestavinami s protiglivičnim delovanjem (kokosovo olje, eterično olje čajevca ipd.).

Ublažitev bolečin v sklepih

Zaradi protivnetnega delovanja je lahko aloe vera zelo dragocena zaveznica v boju z bolečinami v sklepih – tako občasnimi kot tistimi, ki so povezane z artritisom. Redno uživanje soka aloe vere lahko ublaži vnetje, kar poskrbi za ublažitev bolečine.

.

NAJNOVEJŠE