0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaC60 – najboljši dodatek za dolgo življenje?

C60 – najboljši dodatek za dolgo življenje?

MORDA VAS ZANIMA

C60 velja za čudežno molekulo. Gre za alotropsko modifikacijo ogljika, znano tudi kot fuleren. Znanstveniki, zaslužni za odkritje te molekule, ki po obliki spominja na nogometno žogo, so bili leta 1996 nagrajeni z Nobelovo nagrado za kemijo. Osnova za sintezo molekule je sicer grafit, vendar se C60 kljub temu, da je prav tako zgrajen iz ogljikovih atomov, precej razlikuje od grafita – predvsem ko gre za možnosti uporabe. V zadnjem času se fuleren oziroma C60 omenja v povezavi s procesom staranja. Šlo naj bi namreč za dodatek z zelo izrazitim pomlajevalnim delovanjem. Prodaja se v različnih oblikah (olivno olje z dodatkom C60, kapsule ipd.).

- Oglas -

Lepša, bolj mladostna koža in zaščita pred soncem

Izdelki, ki vsebujejo C60, lahko poskrbijo za lepšo, bolj čisto kožo, obenem pa za bolj mladosten videz kože. Manjša raziskava, v kateri so sodelovale osebe, ki se spopadajo z aknami, je razkrila, da je lahko gel z dodatkom molekule C60 med drugim zelo koristen kot pomoč pri aknah. Dodatna prednost molekule pa je zaščita kože pred negativni vplivi sončnih žarkov, kar poskrbi tako za upočasnitev staranja kot za zmanjševanje tveganja za kožnega raka.

Protivnetno delovanje

Za pozitiven vpliv izdelkov, ki vsebujejo C60, na kožo je zaslužno tudi protivnetno delovanje molekule, ki je lahko posebno koristno pri spopadanju z ekcemom. Seveda pa protivnetni učinki niso omejeni samo na kožo. Tako lahko C60 pomaga tudi pri drugih težavah, ki so povezane z vnetji, na primer pri artritisu.

Upočasnjevanje procesa staranja in zmanjševanje tveganja za kronične bolezni

Ko razmišljamo o učinkih staranja, smo pogosto osredotočeni predvsem na estetski vidik (gubice, povešena koža itn.). Vendar so lahko v resnici precej bolj problematične tiste posledice staranja, ki niso vidne s prostim očesom. Staranje povečuje tveganje za najrazličnejše zdravstvene težave. Dejstvo, da lahko C60 pomaga tudi »globinsko«, je tako vsekakor zelo razveseljujoče. Zaradi protivnetnih, pa tudi antioksidativnih učinkov lahko C60 zmanjša tveganja za najrazličnejše bolezni, ki so povezane z oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji v telesu. Pri tem gre večinoma za bolezni, ki so posebno pogoste pri starostnikih.

- Oglas -

Molekula s protirakavim delovanjem?

Rezultati zgodnjih faz raziskav, povezanih z učinki molekule C60 na rakave celice, so zelo obetavni. Kot se zdi, lahko C60 spodbudi samouničevanje rakavih celic in krčenje rakavih tvorb. Molekula pa je lahko zaradi antioksidativnega delovanja koristna tudi preventivno. Abnormalna rast celic, ki lahko privede do raka, je namreč nemalokrat tesno povezana s poškodbami DNK, ki so posledica prostih radikalov oziroma oksidativnega stresa.

Več energije in hitrejša regeneracija mišic

Prosti radikali lahko upočasnijo nastajanje energije v mitohondrijih. Tako je lahko C60 koristen tudi pri spopadanju s kronično utrujenostjo. Obenem pa gre za dodatek, ki lahko pospeši regeneracijo mišic po treningih in poskrbi za večjo moč in povečano vzdržljivost med vadbo. Uporaba tega dodatka je lahko tako med drugim zelo koristna za športnike, tako rekreativne kot profesionalne.

Dodatek za lažje hujšanje in preprečevanje diabetesa

Zdi se, da je lahko C60 tudi zelo koristen dodatek za lažje in hitrejše hujšanje. Kot je znano, je eden od dejavnikov, ki vplivajo na pospešeno pridobivanje kilogramov, tudi kronično vnetje. Ublažitev vnetja lahko zato močno olajša proces hujšanja. Molekula C60 lahko obenem pomaga pri preprečevanju inzulinske rezistence, tj. odpornosti celic na inzulin. Poleg tega pa lahko neposredno zavre nastajanje maščobnih celic. Tako gre za dodatek, ki je koristen tudi za zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 in za druge težave, ki so tesno povezane s t. i. metabolnim sindromom.

.

NAJNOVEJŠE