Grah je za botanike sicer sadje, uลพivamo pa ga kot zelenjavo. Grahova zrna lahko jemo kar sama, lahko pa jih pripravimo v kombinaciji s ลกtevilnimi drugimi ลพivili. Sicer grah izvira iz Sredozemlja in osrednje Azije, kultivirali pa so ga v ลกtevilnih drugih kulturah. Grahova zrna so naลกli ลพe v izkopaninah iz kamene dobe, pa tudi v starogrลกkih grobovih. Posuลกeni grah se v Evropi sicer uporablja od srednjega veka, srednjega pa so zaฤeli uลพivati ลกele konec 17. stoletja, ko je postal prava gurmanska poslastica.
Uลพitni del rastline so mlada sveลพa zrna in stroki. Ko izbiramo mladi grah, posezimo po svetlo zelenih strokih, ki so brez gub ali madeลพev. Ti morajo biti debeli, zrna v stroku pa naj se ne razloฤijo.
Grah je hranilno bogata zelenjava
Grah je odliฤen vir vitaminov A, B6, C in K ter folata, vsebuje veliko prehranskih vlaknin, beljakovin (100 gramov sveลพega zrnja vsebuje od 3,5 do 7 gramov beljakovin), tiamina, niacina in riboflavina. V njem najdemo tudi precej ลพeleza, magnezija, bakra, kalija in cinka. Nikakor ne smemo prezreti niti antioksidantov betakarotena, alfakarotena, luteina in zeaksantina.
Tudi ฤe grah zamrznemo, ta ลกe vedno zadrลพi veliko hranilnih snovi, ลกe posebej, ฤe ga po odmrzovanju ne izpostavljamo dolgotrajnemu kuhanju in namakanju. Grah je ena redkih rastlin, ki ji zamrzovanje skoraj koristi. ฤe grah zamrznemo takoj po obiranju, bo ohranil svojo sladkost, takega pa lahko v zamrzovalniku hranite tudi devet mesecev.
Veliko hranilnih snovi
Grah tudi s pomoฤjo sodobnih naฤinov konzerviranja ohranja veliko hranilnih snovi. Hranilno vrednost juj in enolonฤnic bomo poveฤali (oziroma ohranili) tako, da bomo grah dodali proti koncu kuhanja.
Uลพivanje graha koristi zdravju
Grah in druge stroฤnice pomagajo uravnavati raven holesterola v krvi, zdravju srca pa koristijo predvsem folat, vitamin B6, prehranske vlaknine, kalij in karotenoidi. Prehrana, bogata z grahom in drugimi stroฤnicami naj bi opazno zniลพala tako skupni holesterol kot slabi (LDL) holesterol. Veฤ o tem si preberite tukaj.
Kako gojimo grah
Grah je zagotovo skoraj obvezna vrtnina na vsakem vrtu. Vsi vemo, kako slastni so sveลพe obrani in oluลกฤeni plodovi. Poznamo nizki in visoki grah. Nizki grah je zgodnejลกi in navadno dozori soฤasno, srednje visoke in visoke sorte graha pa obiramo dalj ฤasa. Poznamo tudi sladkorni grah, ki je zagotovo eden najbolj slastnih in zdravih prigrizkov.
Grah mora biti posejan na polnem soncu, in sicer na mestu, ki je zavarovano pred moฤnim vetrom. Tla, kjer raste grah, morajo biti vlaลพna, saj le tako rastlina lahko poลพene cvetove in razvije plodove. Da boste poskrbeli za zadostno zadrลพevanje vlage v prsti, v jeseni izkopljite 30 cm globok jarek in ga napolnite z dobro predelanim kompostom, kuhinjskimi odpadki in razrezanim ฤasopisnim papirjem. Jarek nekaj tednov pred setvijo ali sajenjem pokrijte s 5 cm debelo plastjo in pustite, da se naprej razgrajuje.
Nezahtevna rastlina
Grah in sladkorni grah na sploลกno nimata nekih posebnih zahtev, razen tega, da jima je treba zagotoviti oporo in izdatno koliฤino vode.
Rastline naj bodo res ves ฤas dobro zalite โ tako so tudi veliko manj obฤutljive za plesni. Grah ni le prava poslastica za ljudi, ampak si ga rade privoลกฤijo tudi ลพivali. ล e posebej pozorni bodite na ptice. V takem primeru rastline prekrijte z mreลพo in jih tako zavarujte.
Grah redno obirajmo ter ga spet redno sejte znova, saj boste tako poskrbeli, da boste imeli sveลพ pridelek prav vse poletje. Grah sejemo neposredno na stalno mesto. Z razliko od fiลพola zelo uspeลกno kali tudi pri nizkih temperaturah. Zelo pomembno je, da mlade stroke trgamo sproti, saj bomo tako zagotovili, da bo rastlina cvetela in rodila naprej.