Zdravje & prehranaGobe - čudež narave

Gobe – čudež narave

MORDA VAS ZANIMA

Gobe se pojavljajo v vseh letnih časih in v vseh vremenskih razmerah. Gliva pravimo celotnemu organizmu, tisto kar je očem vidno pa je goba. Gobo sestavlja še podobje (micelij), ki je ponavadi skrit v zemlji.

- Oglas -

Gobe

V nasprotju z rastlinami , gobe ne izvajajo fotosinteze in ne pridelujejo hrane, ampak jo prek micelija pridobivajo iz gozdnih tal in so tako rekoč povezane z vsem. Uvrščamo jih v kraljestvo gliv (fungi). To je kraljestvo živih bitij, ki jih najdemo vsepovsod, na kopnem in v vodah. Ti neverjetni organizmi imajo neverjetne učinke na naše zdravje.

Najbolj obsežen organizem v naravi

Čeprav morda najprej pomislimo na kita ali slona, je največji organizem ravno gliva. Črnomekinasta mraznica, Armillaria ostoyae se nahaja se v Oregonu in je velika okoli 890 hektarjev. Ocenjuje se, da je oranizem star okoli 2500 let. Velikost in starost sta odvisna od njegovega micelija, ki se je tekom let znal prilagoditi na najrazličnejše razmere.

Naravni filter vode

Gobe lahko filtrirajo bakterije iz vode in jih celo uporabijo, kot vir hrane. Micelij naj bi lahko iz vode filtriral tudi bakterijo E. coli.

Odstranjevanje ogljika

- Oglas -

Medtem ko se naše okolje segreva, mislimo da drevesa nase vežejo večji del CO2, v resnici pa gobe igrajo najpomembnejšo vlogo, saj te dovajajo CO2 njihovim koreninam in tudi če drevesa posekajo, ga večji del še ostane v koreninah.

Duševno zdravje

Resasti bradovec, znan tudi kot levja glava se je izkazal za odličnega pri zdravljenju Alzhimerjeve bolezni, depresije in anksioznosti.

Naravni internet

Miceliju, delu gobe bi lahko rekli kar naravni internet, ker ima možnost pošiljanja »sporočil« iz ene k drugi rastlini. Če kakšna od rastlin umre zaradi določene bolezni, se prenese nekakšno opozorilno sporočilo h drugim, da se lahko prilagodijo in napadalca spreobrnejo v vir svojih hranil.

Fizično zdraje

Zaradi veliko hranilnih snovi, so odlične v boju proti raku.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×