Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Dom & energijaGnitje korenin – težava, ki lahko pokonča vašo ljubljeno sobno rastlino

Gnitje korenin – težava, ki lahko pokonča vašo ljubljeno sobno rastlino

MORDA VAS ZANIMA

Gnitje korenin je eden od najpogostejših razlogov za odmrtje zelenih rastlin. Razlog, zakaj je ta težava tako »smrtonosna«, je seveda povezan s tem, da gnitja korenin ne moremo zaznati neposredno. Na srečo pa obstajajo metode, s pomočjo katerih lahko ugotovimo, v kakšnem stanju so korenine, še preden si jih ogledamo. Tako lahko hitro zaznamo morebitne težave in nemudoma ukrepamo.

»Površinski znaki« gnitja korenin

- Oglas -

Podobno kot v mnogih drugih primerih je lahko tudi tu zelo koristno opazovanje listov. Ko začnejo korenine gniti, namreč listi pogosto spremenijo barvo. To običajno pomeni razbarvanje oziroma rumenkaste odtenke, včasih pa lahko postanejo listi zaradi gnijočih korenin celo črnikasti. Obenem so listi zaradi težav s koreninami pogosto zelo suhi in zgubani. Preverite tudi prst: ali opazite kakršne koli znake, ki bi lahko pričali o tem, da je zemlja preveč zalita? Prav tako pa bodi pozorni na vonj. Če se okoli vaše rastline širijo kiselkaste vonjave, značilne za proces gnitja, je vsekakor pametno, da preverite, kaj se dogaja s koreninami. Zdrave korenine so praviloma belkaste oziroma svetlejše barve, po drugi strani pa so gnijoče korenine rjave ali črne, obenem pa seveda zelo mehke oziroma zdrizaste.

Najpogostejši razlogi za gnitje korenin sobnih rastlin

Najočitnejši razlog, zaradi katerega začnejo korenine rastlin gniti, je čezmerno zalivanje. Vendar to ne pomeni nujno stalnega dovoda prevelike količine vode. Včasih je lahko celo bolj problematična kombinacija nerednega zalivanja, ki mu sledi veliko vode naenkrat. Ko je zemlja zelo suha, se namreč korenine skrčijo, hkrati pa postanejo precej bolj občutljive. Če jih nenadoma preseneti večja količina vode, je to seveda velik šok za korenine.

Pomembno je torej, da preverite, koliko vode potrebuje posamezna vrsta, nato pa ohranjate ustaljen urnik zalivanja. Po potrebi si lahko priskrbite tudi vlagomer, izdelan posebej za prst, ki vam pomaga ugotoviti, ali potrebuje vaša rastlina malce več ali malce manj vode. Zelo pomembna pa je tudi vzpostavitev učinkovitega drenažnega sistema.  Poskrbeti morate torej za to, da bodo na dnu lonca, v katerem rastejo vaše sobne rastline, vedno luknje. Tako ne smete nikoli uporabiti zgolj okrasnega lonca brez lukenj, četudi ste po dnu posuli kamenčke oziroma drenažni material. 

Kako ukrepati?

Ste se zaradi zaznavanja zgoraj opisanih znakov odločili, da preverite, kaj se dogaja s koreninami, pri tem pa ste ugotovili, da so zares začele gniti? Verjetno vas zdaj zanima, kako ukrepati oziroma ali sploh obstaja rešitev. Odgovor je odvisen od resnosti situacije. Če so deli korenin še vedno svetlejše barve in relativno močni, morda še ni vse izgubljeno. Najprej sterilizirajte vrtne škarje, in sicer s pomočjo belila, razredčenega z vodo (v razmerju 1 : 3). S pomočjo škarij nato odstranite vse rjave in črne, gnijoče dele korenin. Sterilizacija škarij je zelo pomembna, saj s tem zmanjšate nevarnost za prenos glivic na zdrave korenine.

- Oglas -

Koreninski sistem rastline nato operite pod tekočo vodo, da odstranite glivice in želatinasto snov, ki se je najverjetneje nakopičila okoli korenin. Na koncu odstranite še vse rumene ali črne liste, ki jih opazite na rastlini. Zdaj pride na vrsto sajenje rastline v opran, steriliziran lonec, ki ste ga napolnili s svežo prstjo. Če ugotovite, da so korenine preveč poškodovane oziroma nagnite za opisani postopek, pa vam svetujemo, da poskušate rastlino uporabiti vsaj za potaknjence. Tako bo sicer treba začeti znova, vendar boste v prihodnje zagotovo bolj pozorni na znake gnijočih korenin, zato bo možnost za ponovitev tovrstnih težav precej manjša.

Preberite tudi: Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×