0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGlivične okužbe stopal: Ne prezrite opozorilnih znakov

Glivične okužbe stopal: Ne prezrite opozorilnih znakov

MORDA VAS ZANIMA

Glivične okužbe stopal so eden izmed najpogostejših dermatoloških problemov, s katerimi se sooča sodobno človeštvo. Niso le estetski problem, ampak lahko povzročijo tudi resne težave, kot so bolečina, srbenje, vnetje in nelagodje. Glivične okužbe stopal so pogosta težava, ki lahko prizadene vsakogar, ne glede na starost ali življenjski slog. Dobra novica je, da je težava lahko rešljiva, če jo pravočasno prepoznamo in zdravimo.

- Oglas -

Simptomi: Kako prepoznati glivične okužbe stopal?

Glivične okužbe stopal se običajno začnejo kot rahlo srbenje med prsti ali na podplatu. Z napredovanjem okužbe se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, kot so:

 • Rdečina ali vnetje kože
 • Luske ali razpokana koža
 • Neprijeten vonj
 • Mehurji ali razjede

Zakaj do glivičnih okužb stopal sploh pride?

Vlažno in toplo okolje je idealno za razmnoževanje glivic. Posebej poleti, ko se potimo in imamo obute nogavice, se ustvarjajo idelani pogoji za razrast glivic. Nekateri najpogostejši vzroki vključujejo:

 • Nošenje tesne in nepredušne obutve
 • Pogosto zadrževanje v vlažnih okoljih, kot so javni bazeni in savne
 • Slaba osebna higiena
 • Prekomerno potenje nog

Kako se diagnosticira glivične okužbe stopal?

Diagnoza se običajno postavi na podlagi kliničnih simptomov in morebitne mikološke preiskave. V nekaterih primerih je lahko potrebna biopsija kože.

- Oglas -

Kako se lotiti zdravljenja?

Uporaba protiglivičnih krem

Za zdravljenje glivičnih okužb stopal so običajno najučinkovitejše protiglivične kreme, ki jih lahko kupite tudi brez recepta v lekarni. Seveda je priporočeno, da se zdravljenja ne lotevate na lastno pest in najprej obiščete zdravnika.

Sprememba obutve in nogavic

Izogibajte se tesni obutvi in izberite material čevljev, ki “diha”. Nogavice naj bodo iz materialov, ki absorbirajo vlago, kot so bombaž ali volna.

Oralna zdravila

V resnejših primerih bo morda potrebno zdravljenje z oralnimi protiglivičnimi zdravili. Tovrstna zdravila imajo lahko neželene stranske učinke in je zato potrebno predhodno posvetovanje z zdravnikom.

Kako preprečiti ponovno okužbo?

 • Redno umivanje in sušenje stopal
 • Uporaba protiglivičnih sprejev v obutvi
 • Izogibanje bosi hoji na javnih prostorih, kot so bazeni in savne
 • Redna menjava obutve in nogavic

Pravočasno ukrepanje je ključ do zdravih stopal

Glivične okužbe stopal so neprijetna, a pogosto tudi zanemarjena težava. S pravočasnim prepoznavanjem simptomov in ustrezno terapijo se lahko uspešno borimo proti nadležnim glivicam. Ključnega pomena je, da se ob prvih znakih okužbe posvetujemo z zdravnikom in začnemo z ustreznim zdravljenjem. S pravilno nego in preventivnimi ukrepi lahko glivične okužbe stopal učinkovito preprečimo.

- Oglas -

Kaj pa naravni pripravki?

Naravni pripravki za glivične okužbe stopal so pogosto manj agresivni od farmacevtskih izdelkov in imajo manj stranskih učinkov. Poleg tega so lahko cenejši in enostavnejši za pripravo doma. Kateri pa so najpogosteje uporabljeni?

Čajevec (Tea Tree)

Olje čajevca je zelo učinkovito protiglivično sredstvo. Nekaj kapljic olja zmešajte z nosilnim oljem, kot je kokosovo olje, in nanesite na prizadeta območja.

Kokosovo olje

Kokosovo olje vsebuje maščobne kisline, ki učinkovito delujejo proti glivicam. Nanesite ga neposredno na prizadeta območja enkrat do dvakrat dnevno.

Jabolčni kis

Jabolčni kis je znan po svojih antibakterijskih in protiglivičnih lastnostih. Razredčen jabolčni kis lahko uporabite kot nogavico za namakanje stopal.

Česen

Česen vsebuje alicin, ki ima močne protiglivične lastnosti. Nekatere študije kažejo, da lahko česen učinkovito zdravi glivične okužbe.

Jogurt

Naravni jogurt vsebuje probiotike, ki lahko pomagajo uravnavati floro na koži in tako preprečiti rast glivic.

Kako pravilno uporabljati naravna ‘zdravila’?

Pri uporabi naravnih zdravil je pomembno, da ste dosledni in potrpežljivi. Naravna zdravila običajno potrebujejo več časa za delovanje kot medicinski pripomočki in kreme.

Odmerjanje in pogostost

Vedno sledite navodilom za odmerjanje, ki jih najdete na embalaži izdelka ali jih pridobite od strokovnjaka oziroma zeliščarja. Nekatera olja, kot je olje čajevca, lahko dražijo kožo v (pre)velikih količinah.

Opozorila in neželeni učinki

Čeprav so naravna zdravila običajno varna, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijske reakcije ali draženje. Vedno preizkusite majhno količino izdelka na koži, preden ga nanesete na večje območje.

.

NAJNOVEJŠE