Zdravje & prehranaGlavni vzroki za pretirano razrast kandide

Glavni vzroki za pretirano razrast kandide

MORDA VAS ZANIMA

Kandida (Candida albicans) spada med enocelične organizme, natančneje med kvasovke. Prisotnost teh kvasovk v telesu je povsem normalna, težava pa se pojavi, kadar se pretirano razmnožijo, saj lahko to privede do številnih zdravstvenih zapletov. V tem primeru govorimo o kandidozi, za katero so značilni simptomi, kot so diareja, napihnjenost, vetrovi, pridobivanje telesne teže in stalen občutek lakote, v ustih pa se lahko pojavijo tudi afte. Tipični znaki kandidoze oziroma pretirane razmnožitve kandide so še slabost, bolečine v sklepi, kronično vnetje sinusov in alergije.

- Oglas -

Kandida

Kandidozo pogosto spremljajo tudi psihične težave, predvsem hitro spreminjanje razpoloženja, zmeda in depresivni občutki. Vsi našteti simptomi so sicer lahko tudi znak drugih bolezni, zato je v primeru suma, da gre za kandidozo, najzanesljivejša možnost poseben test, na katerega vas napoti zdravnik. Če je diagnoza potrjena, se pacientu predpiše tudi posebna terapija. Poleg tega, kako ukrepati v primeru kandidoze, pa je seveda dobro vedeti, kaj sploh vpliva na pretirano razmnožitev kandide. Tako lahko preprečite, da bi do težav sploh prišlo.

(Pre)pogosto jemanje antibiotikov

Glavna težava različnih vrst antibiotikov je ta, da ne uničujejo le slabih, ampak tudi mnoge koristne bakterije. Med drugim lahko jemanje antibiotikov, še posebej če je to zelo pogosto, uniči tudi bakterije, ki preprečujejo prekomerno razmnoževanje kandide. Kadar je torej to le mogoče, se poskusite izogniti uživanju antibiotikov.

Neustrezna prehrana

Hrana, ki jo uživate, ima velik vpliv na številna bolezenska stanja, velik delež pa ima lahko tudi pri razraščanju kandide. Uživanje živil, ki vsebujejo veliko sladkorja in bele moke, povečuje možnost za kandidozo, podobno pa velja tudi za uživanje procesirane hrane. Sladkor je seveda idealna hrana za kvasovke, poleg tega pa lahko oslabi naravni imunski odziv, zaradi česar bo vaš organizem težje zajezil pretirano razmnoževanje kandide.

Povišana raven stresa

- Oglas -

H kandidozi lahko pripomore tudi pogosta izpostavljenost stresnim dejavnikom, predvsem v kombinaciji s pomanjkanjem spanja, zaradi česar pride do povečanega izločanja kortizola, »stresnega hormona«. Visoke ravni kortizola lahko oslabijo imunski sistem in vplivajo na dvig krvnega sladkorja, zaradi česar dobiva kandida več hrane kot običajno.

Strupene snovi iz okolja

Eden od možnih razlogov oziroma dejavnikov, ki vplivajo na pojav kandidoze, je lahko tudi izpostavljenost strupom iz okolja, ki vstopijo v vaš organizem. Te strupene snovi namreč uničijo koristne bakterije, zato za kandido praktično ni več nobenih ovir. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je filtriranje vode eden glavnih preventivnih ukrepov, če želite preprečiti prekomerno rast kandide.

Kontracepcijske tabletke

Jemanje kontracepcijskih tabletk ima lahko kar nekaj nezaželenih stranskih učinkov. Včasih lahko prav kontracepcijske tabletke uničijo koristne bakterije v črevesju in posledično spodbudijo razmnoževanje kvasovk. To je pravzaprav precej logično, saj je glavna sestavina kontracepcijskih tabletk estrogen, ki spodbuja rast kvasovk, torej tudi kandide.

Kako se znebiti kandide si lahko preberete v naši aprilski številki tiskane revije Bodi eko >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×