Kako doseči, da bo rezano cvetje ohranilo svežino dlje časa?

  Šopek cvetja, ki ste ga dobili v dar je prečudovit, a žal zelo hitro veni – kaj storiti, če želite še nekaj dni uživati ob pogledu na prekrasne cvetlice? Predstavljamo vam nekaj trikov, s pomočjo katerih lahko podaljšate »rok trajanja« rezanega cvetja.

  Rezano cvetje

  Gazirane pijače

  Zanimivo je, da so sladke gazirane pijače za ljudi vse prej kot zdrave, po drugi strani pa lahko dobro denejo rezanemu cvetju. Potrebovali boste približno pol decilitra poljubne gazirane pijače, ki jo dodajte vodi v vazi, nato pa dajte vanjo rože. Zaradi sladkorja v gaziranih pijačah bo ostalo rezano cvetje v vazi sveže precej dlje, kot bi sicer.

  Jabolčni kis in sladkor

  Vodi v vazi lahko dodate tudi 2 žlici jabolčnega kisa in 2 žlici sladkorja. Tudi ta trik namreč zagotavlja, da bo ostal šopek svež nekaj dni dlje kot sicer. Poskrbite le, da boste vodo zamenjali vsak dan ter vanjo vedno dodali tudi svež kis in sladkor.

  Alkohol

  Za ohranjanje svežine rezanega cvetja je najpomembneje, da upočasnimo razraščanje bakterij v vodi in da cvetju hkrati zagotovimo tudi čim več hrane, za katero je bilo prikrajšano s tem, ko je bilo porezano. Priporočamo vam, da vodi dodate nekaj kapljic vodke ali katerega koli drugega alkohola, kar bo poskrbelo za uničevanje bakterij. Poleg alkohola pa v vodo vmešajte še žličko sladkorja. Tudi v tem primeru morate vsak dan zamenjati vodo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte
  Deli
  Karmen Jordan
  Karmen Jordan, diplomirana slovenistka in literarna komparativistka, podiplomska študentka; njen vsakdan je prepreden z branjem in pisanjem. Dolgi sprehodi brez cilja, s katerimi občasno prekine svojo običajno rutino, ji pomagajo, da zbistri misli in si nabere novih moči.