Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeIma globalno segrevanje vpliv tudi na porast diabetesa?

Ima globalno segrevanje vpliv tudi na porast diabetesa?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je bilo prelitega že ogromno črnila za podrobno razčlenjevanje številnih negativnih posledic globalnega segrevanje. Ko se nam morda že zazdi, da je bilo povedano že vse, nas vedno preseneti nova raziskava, ki izpostavi svež vidik globalnega segrevanja. Ena takšnih je zagotovo študija, ki so jo pred nedavnim izvedli na Nizozemskem. Raziskovalci so namreč ugotovili, da naj bi globalno segrevanje vplivalo celo na porast diabetesa tipa 2 po vsem svetu.

- Oglas -

Diabetes in krvni sladkor

Višje temperature, več sladkornih bolnikov

Izsledki nizozemskih znanstvenikov nakazujejo zelo visoko možnost za povezavo med globalnim segrevanjem in diabetesom. Skupaj z naraščanjem temperature je namreč vseskozi naraščalo tudi število sladkornih bolnikov. Raziskovalci so primerjali povprečne letne temperature v Združenih državah Amerike med letoma 1996 in 2009 ter število ljudi, pri katerih je bil diagnosticiran diabetes. Dvig povprečne temperaturo za eno stopinjo Celzija je pomenil tudi povečanje števila sladkornih bolnikov za 100.000.

Malo verjetno, da bi bila povezava naključna

Nizozemski raziskovalci so postavili tri možne hipoteze glede razloga za omenjeno povezavo. Njihova prva hipoteza je povezana s tem, da postane rjavo maščobno tkivo, ki naj bi porabljalo energijo in jo pretvarjalo v toploto, ob višjih zunanjih temperaturah manj aktivno. Rjavo maščobno tkivo je pravzaprav najbolj aktivno takrat, ko so zunanje temperature najnižje, saj s tem preprečuje, da bi se naša telesna temperatura nevarno znižala. Manj aktivno tkivo, ki je posledica višjih temperatur zraka, pa lahko privede do odpornosti telesnih celic na inzulin in do diabetesa.

Še ena od možnosti za povezavo med globalnim segrevanjem in porastom diabetesa je, da se ljudje zaradi povišanih temperatur manj gibajo in da manj telovadijo. Tretja hipoteza znanstvenikov pa je, da prihaja zaradi podnebnih sprememb tudi do sprememb prehranjevalnih navad, posledično pa do pogostejših težav s previsokim krvnim sladkorjem. Za zdaj je torej odkrita le visoka statistična korelacija med globalnim segrevanjem in diabetesom, ni pa še povsem jasno, ali obstaja tudi neposredna vzročno-posledična povezava. Nizozemski znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, nameravajo tako nadaljevati s svojim delom in se lotiti iskanja znanstvene razlage za povezavo, ki se nakazuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×