Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeIma globalno segrevanje vpliv tudi na porast diabetesa?

Ima globalno segrevanje vpliv tudi na porast diabetesa?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je bilo prelitega že ogromno črnila za podrobno razčlenjevanje številnih negativnih posledic globalnega segrevanje. Ko se nam morda že zazdi, da je bilo povedano že vse, nas vedno preseneti nova raziskava, ki izpostavi svež vidik globalnega segrevanja. Ena takšnih je zagotovo študija, ki so jo pred nedavnim izvedli na Nizozemskem. Raziskovalci so namreč ugotovili, da naj bi globalno segrevanje vplivalo celo na porast diabetesa tipa 2 po vsem svetu.

- Oglas -

Diabetes in krvni sladkor

Višje temperature, več sladkornih bolnikov

Izsledki nizozemskih znanstvenikov nakazujejo zelo visoko možnost za povezavo med globalnim segrevanjem in diabetesom. Skupaj z naraščanjem temperature je namreč vseskozi naraščalo tudi število sladkornih bolnikov. Raziskovalci so primerjali povprečne letne temperature v Združenih državah Amerike med letoma 1996 in 2009 ter število ljudi, pri katerih je bil diagnosticiran diabetes. Dvig povprečne temperaturo za eno stopinjo Celzija je pomenil tudi povečanje števila sladkornih bolnikov za 100.000.

Malo verjetno, da bi bila povezava naključna

Nizozemski raziskovalci so postavili tri možne hipoteze glede razloga za omenjeno povezavo. Njihova prva hipoteza je povezana s tem, da postane rjavo maščobno tkivo, ki naj bi porabljalo energijo in jo pretvarjalo v toploto, ob višjih zunanjih temperaturah manj aktivno. Rjavo maščobno tkivo je pravzaprav najbolj aktivno takrat, ko so zunanje temperature najnižje, saj s tem preprečuje, da bi se naša telesna temperatura nevarno znižala. Manj aktivno tkivo, ki je posledica višjih temperatur zraka, pa lahko privede do odpornosti telesnih celic na inzulin in do diabetesa.

Še ena od možnosti za povezavo med globalnim segrevanjem in porastom diabetesa je, da se ljudje zaradi povišanih temperatur manj gibajo in da manj telovadijo. Tretja hipoteza znanstvenikov pa je, da prihaja zaradi podnebnih sprememb tudi do sprememb prehranjevalnih navad, posledično pa do pogostejših težav s previsokim krvnim sladkorjem. Za zdaj je torej odkrita le visoka statistična korelacija med globalnim segrevanjem in diabetesom, ni pa še povsem jasno, ali obstaja tudi neposredna vzročno-posledična povezava. Nizozemski znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, nameravajo tako nadaljevati s svojim delom in se lotiti iskanja znanstvene razlage za povezavo, ki se nakazuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×