V zahodnem svetu se hren uporablja predvsem kot zaฤimba oziroma ลพivilo za popestritev okusa razliฤnih jedi, medtem ko je v vzhodnejลกih drลพavah zelo cenjen tudi kot zdravilna rastlina, ki lahko pomaga pri ลกtevilnih teลพavah. Hren je primeren za zmanjลกevanje tveganja za razliฤne bolezni, uporablja pa se lahko tudi kot naravna reลกitev za ublaลพitev mnogih bolezenskih simptomov.
Zdravilne lastnosti hrena so povezane predvsem z visoko vsebnostjo vitamina C in folata ter mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, cink in mangan. Koristi hrena pa so tudi posledica nekaterih encimov in olj, ki jih najdemo v njem. Kombinacija omenjenih snovi poskrbi za zelo ลกiroko uporabnost hrena tudi takrat, ko nas ne zanima le okus jedi, ampak predvsem zdravstvene koristi.
Krepitev imunskega sistema in zmanjลกevanje tveganja za raka
V hrenu najdemo ogromno koristnih hranilnih snovi in fitokemikalij. Nekatere izmed teh so ยปkriveยซ tudi za znaฤilen oster okus hrena, pogosto pa so to tudi antioksidanti, torej snovi, ki lahko izniฤijo ลกkodo, povezano z negativnim vplivom prostih radikalov na naลก organizem. Antioksidanti poskrbijo za okrepitev imunskega sistema in spodbujajo aktivnost belih krvniฤk oziroma levkocitov, ki so izjemno pomembne za naลกo naravno zaลกฤito pred ลกkodljivimi tujki.
Na zmanjลกevanje tveganja za razliฤne vrste raka vpliva predvsem sinigrin, ki spada med glukozinate, specifiฤno vrsto antioksidantov, ki prepreฤujejo razrast rakavih celic. Uลพivanje hrena lahko tako zmanjลกa moลพnost za mutacijo zdravih celic, do katere pogosto pride zaradi ลพe omenjenih prostih radikalov, stranskih produktov celiฤnega metabolizma, ki jih mora naลกe telo stalno odstranjevati.
Zniลพevanje previsokega krvnega tlaka
Uลพivanje hrena je lahko zelo koristno tudi za vse, ki imate teลพave s previsokim krvnim tlakom. Razlog za to so predvsem veฤje koliฤine kalija, ki ga najdemo v hrenu. Pogosto je namreฤ prav pomanjkanje kalija krivo za hipertenzijo, poslediฤno pa tudi za mnoge druge srฤno-ลพilne teลพave, med drugim celo za srฤni napad.
Boljลกa prebava
Doloฤene snovi, ki jih najdemo v hrenu, pospeลกujejo prebavo, zato vam lahko hren pomagat tudi ob teลพavah z zaprtjem. Fitokemikalije v hrenu spodbudijo delovanje razliฤnih ลพlez v naลกem telesu, tudi tistih, ki so povezane z izloฤanjem prebavnih sokov. K boljลกi oziroma bolj redni prebavi pa pripomorejo tudi vlaknine, ki jih vsebuje hren.
Protibakterijsko delovanje
Razliฤne raziskave so pokazale, da je lahko hren zelo uฤinkovita naravna reลกitev za prepreฤevanje razliฤnih okuลพb. Snovi, ki se nahajajo v hrenu, nas lahko namreฤ zaลกฤitijo pred ลกkodljivimi bakterijami in drugimi potencialno nevarnimi mikroorganizmi.
Razstrupljanje telesa
Hren deluje kot diuretik, kar pomeni, da spodbuja izloฤanje vode oziroma urina iz telesa. Z urinom pa se seveda izloฤijo tudi mnoge ลกkodljive snovi. Uลพivanje hrena je tako med drugim zelo koristno za vaลกe ledvice, pomaga pa vam lahko tudi pri hitrejลกem hujลกanju.
Pomoฤ pri teลพavah z dihanjem
Vonj in okus hrena se zdita nekaterim ljudem preveฤ intenzivna, vendar pa je prav s tem povezana izjemna uฤinkovitost hrena v primeru teลพav z dihali. Hren lahko namreฤ razredฤi sluz in vam s tem olajลกa dihanje. ฤe se vas loti prehlad, je hren vsekakor ena prvih izbir za pospeลกitev zdravljenja oziroma ublaลพitev neprijetnih simptomov.