0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSpoznajte izjemne zdravilne lastnosti hrena

Spoznajte izjemne zdravilne lastnosti hrena

MORDA VAS ZANIMA

V zahodnem svetu se hren uporablja predvsem kot začimba oziroma živilo za popestritev okusa različnih jedi, medtem ko je v vzhodnejših državah zelo cenjen tudi kot zdravilna rastlina, ki lahko pomaga pri številnih težavah. Hren je primeren za zmanjševanje tveganja za različne bolezni, uporablja pa se lahko tudi kot naravna rešitev za ublažitev mnogih bolezenskih simptomov.

- Oglas -

Zdravilne lastnosti hrena so povezane predvsem z visoko vsebnostjo vitamina C in folata ter mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, cink in mangan. Koristi hrena pa so tudi posledica nekaterih encimov in olj, ki jih najdemo v njem. Kombinacija omenjenih snovi poskrbi za zelo široko uporabnost hrena tudi takrat, ko nas ne zanima le okus jedi, ampak predvsem zdravstvene koristi.

Hren

Krepitev imunskega sistema in zmanjševanje tveganja za raka

V hrenu najdemo ogromno koristnih hranilnih snovi in fitokemikalij. Nekatere izmed teh so »krive« tudi za značilen oster okus hrena, pogosto pa so to tudi antioksidanti, torej snovi, ki lahko izničijo škodo, povezano z negativnim vplivom prostih radikalov na naš organizem. Antioksidanti poskrbijo za okrepitev imunskega sistema in spodbujajo aktivnost belih krvničk oziroma levkocitov, ki so izjemno pomembne za našo naravno zaščito pred škodljivimi tujki.

- Oglas -

Na zmanjševanje tveganja za različne vrste raka vpliva predvsem sinigrin, ki spada med glukozinate, specifično vrsto antioksidantov, ki preprečujejo razrast rakavih celic. Uživanje hrena lahko tako zmanjša možnost za mutacijo zdravih celic, do katere pogosto pride zaradi že omenjenih prostih radikalov, stranskih produktov celičnega metabolizma, ki jih mora naše telo stalno odstranjevati.

Zniževanje previsokega krvnega tlaka

Uživanje hrena je lahko zelo koristno tudi za vse, ki imate težave s previsokim krvnim tlakom. Razlog za to so predvsem večje količine kalija, ki ga najdemo v hrenu. Pogosto je namreč prav pomanjkanje kalija krivo za hipertenzijo, posledično pa tudi za mnoge druge srčno-žilne težave, med drugim celo za srčni napad.

Boljša prebava

Določene snovi, ki jih najdemo v hrenu, pospešujejo prebavo, zato vam lahko hren pomagat tudi ob težavah z zaprtjem. Fitokemikalije v hrenu spodbudijo delovanje različnih žlez v našem telesu, tudi tistih, ki so povezane z izločanjem prebavnih sokov. K boljši oziroma bolj redni prebavi pa pripomorejo tudi vlaknine, ki jih vsebuje hren.

Protibakterijsko delovanje

Različne raziskave so pokazale, da je lahko hren zelo učinkovita naravna rešitev za preprečevanje različnih okužb. Snovi, ki se nahajajo v hrenu, nas lahko namreč zaščitijo pred škodljivimi bakterijami in drugimi potencialno nevarnimi mikroorganizmi.

Razstrupljanje telesa

Hren deluje kot diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje vode oziroma urina iz telesa. Z urinom pa se seveda izločijo tudi mnoge škodljive snovi. Uživanje hrena je tako med drugim zelo koristno za vaše ledvice, pomaga pa vam lahko tudi pri hitrejšem hujšanju.

- Oglas -

Pomoč pri težavah z dihanjem

Vonj in okus hrena se zdita nekaterim ljudem preveč intenzivna, vendar pa je prav s tem povezana izjemna učinkovitost hrena v primeru težav z dihali. Hren lahko namreč razredči sluz in vam s tem olajša dihanje. Če se vas loti prehlad, je hren vsekakor ena prvih izbir za pospešitev zdravljenja oziroma ublažitev neprijetnih simptomov.

.

NAJNOVEJŠE