Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaKokosova voda – napitek, ki lahko zelo koristi vašemu zdravju

Kokosova voda – napitek, ki lahko zelo koristi vašemu zdravju

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je postala kokosova voda zelo priljubljena. To ni le še eden izmed naključnih trendov, ampak je uživanje kokosove vode zelo koristno za zdravje, kar potrjujejo tudi mnoge študije. Poleg tega pa je kokosova voda tudi zelo okusna. V nadaljevanju lahko preberete, pri čem vse vam lahko pomaga kokosova voda oziroma zakaj je tako koristna.

- Oglas -

Kokosova voda

Kokosova voda je vir številnih pomembnih hranilnih snovi

Z uživanjem kokosove vode, ki je ne smete zamenjevati s kokosovim mlekom (slednje vsebuje precej več maščob), boste svoje telo oskrbeli z vlakninami in vitaminom C, kokosova voda pa je tudi dober vir različnih mineralov. Mednje med drugim sodijo magnezij, mangan, kalij, natrij in kalcij. Vse omenjene snovi lahko zaužijete, ne da bi pri tem hkrati zaužili tudi veliko kalorij, saj je kalorična vrednost kokosove vode zelo nizka.

Antioksidanti, ki zmanjšajo tveganje za različne bolezni

Prosti radikali, stranski produkt celičnega metabolizma, so zelo nevarni za naš organizem. Kadar jih je v telesu preveč, govorimo o t. i. oksidativnem stresu, ki predstavlja nevarnost za poškodbo celic in s tem za povečano tveganje za mnoge nevarne bolezni, med drugim tudi za raka. Uživanje kokosove vode je tako smiselno tudi zato, ker v njej najdemo močne antioksidante, ki lahko izničijo negativen vpliv prostih radikalov.

Preprečevanje diabetesa

Izsledki študij nakazujejo, da lahko kokosova voda zniža raven krvnega sladkorja in tako zmanjša tveganje za diabetes. Pozitivno pa lahko vpliva tudi na tiste, ki že imate diabetes in bi želeli zajeziti simptome. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov je lahko kokosova voda tudi del prehrane  sladkornih bolnikov. Ker je kokosova voda tudi dober vir magnezija, lahko poveča občutljivost na inzulin.

Manjše možnosti za ledvične kamne

- Oglas -

Eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje ledvičnih kamnov je ta, da popijemo dovolj tekočine. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi bila kokosova voda celo boljša izbira od navadne vode. Kokosova voda naj bi namreč preprečevala, da se mineralni kristali oziroma kamni oprimejo ledvic in drugih delov sečil.

Vzdrževanje zdravega srčno-žilnega sistema

Pitje kokosove vode bo zmanjšalo tudi tveganje za srčno-žilne bolezni. To je povezano predvsem s tem, da lahko kokosova voda zniža raven slabega holesterola v krvi, obenem pa tudi raven trigliceridov. Pozitiven vpliv kokosove vode na srce in žile pa je mogoče pripisati tudi vlakninam, ki jih najdemo v njej.

Zniževanje krvnega tlaka

Kokosova voda lahko koristi tudi vsem, ki imate težave s previsokim krvnim tlakom. Pomemben razlog za to je predvsem visoka vsebnost kalija, ki je še posebej pomemben pri hipertenziji. Rezultati ene izmed raziskav, povezanih z učinki kokosove vode na naše zdravje, pa nakazujejo, da lahko redno uživanje kokosove vode med drugim tudi močno zmanjša tveganje za nastajanje krvnih strdkov. Krvni strdki so izjemno nevarni, v določenih primerih pa celo usodni, zato kokosova voda ni samo izjemno zdrava, ampak bi jo bilo mogoče imenovati kar eliksir življenja! Če je doslej še niste poskusili, je skrajni čas, da to storite čim prej.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×