0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKokosova voda – napitek, ki lahko zelo koristi vašemu zdravju

Kokosova voda – napitek, ki lahko zelo koristi vašemu zdravju

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je postala kokosova voda zelo priljubljena. To ni le še eden izmed naključnih trendov, ampak je uživanje kokosove vode zelo koristno za zdravje, kar potrjujejo tudi mnoge študije. Poleg tega pa je kokosova voda tudi zelo okusna. V nadaljevanju lahko preberete, pri čem vse vam lahko pomaga kokosova voda oziroma zakaj je tako koristna.

- Oglas -

Kokosova voda

Kokosova voda je vir številnih pomembnih hranilnih snovi

Z uživanjem kokosove vode, ki je ne smete zamenjevati s kokosovim mlekom (slednje vsebuje precej več maščob), boste svoje telo oskrbeli z vlakninami in vitaminom C, kokosova voda pa je tudi dober vir različnih mineralov. Mednje med drugim sodijo magnezij, mangan, kalij, natrij in kalcij. Vse omenjene snovi lahko zaužijete, ne da bi pri tem hkrati zaužili tudi veliko kalorij, saj je kalorična vrednost kokosove vode zelo nizka.

Antioksidanti, ki zmanjšajo tveganje za različne bolezni

Prosti radikali, stranski produkt celičnega metabolizma, so zelo nevarni za naš organizem. Kadar jih je v telesu preveč, govorimo o t. i. oksidativnem stresu, ki predstavlja nevarnost za poškodbo celic in s tem za povečano tveganje za mnoge nevarne bolezni, med drugim tudi za raka. Uživanje kokosove vode je tako smiselno tudi zato, ker v njej najdemo močne antioksidante, ki lahko izničijo negativen vpliv prostih radikalov.

- Oglas -

Preprečevanje diabetesa

Izsledki študij nakazujejo, da lahko kokosova voda zniža raven krvnega sladkorja in tako zmanjša tveganje za diabetes. Pozitivno pa lahko vpliva tudi na tiste, ki že imate diabetes in bi želeli zajeziti simptome. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov je lahko kokosova voda tudi del prehrane  sladkornih bolnikov. Ker je kokosova voda tudi dober vir magnezija, lahko poveča občutljivost na inzulin.

Manjše možnosti za ledvične kamne

Eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje ledvičnih kamnov je ta, da popijemo dovolj tekočine. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi bila kokosova voda celo boljša izbira od navadne vode. Kokosova voda naj bi namreč preprečevala, da se mineralni kristali oziroma kamni oprimejo ledvic in drugih delov sečil.

Vzdrževanje zdravega srčno-žilnega sistema

Pitje kokosove vode bo zmanjšalo tudi tveganje za srčno-žilne bolezni. To je povezano predvsem s tem, da lahko kokosova voda zniža raven slabega holesterola v krvi, obenem pa tudi raven trigliceridov. Pozitiven vpliv kokosove vode na srce in žile pa je mogoče pripisati tudi vlakninam, ki jih najdemo v njej.

Zniževanje krvnega tlaka

Kokosova voda lahko koristi tudi vsem, ki imate težave s previsokim krvnim tlakom. Pomemben razlog za to je predvsem visoka vsebnost kalija, ki je še posebej pomemben pri hipertenziji. Rezultati ene izmed raziskav, povezanih z učinki kokosove vode na naše zdravje, pa nakazujejo, da lahko redno uživanje kokosove vode med drugim tudi močno zmanjša tveganje za nastajanje krvnih strdkov. Krvni strdki so izjemno nevarni, v določenih primerih pa celo usodni, zato kokosova voda ni samo izjemno zdrava, ampak bi jo bilo mogoče imenovati kar eliksir življenja! Če je doslej še niste poskusili, je skrajni čas, da to storite čim prej.

.

NAJNOVEJŠE