0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGanglionske ciste: Naravne rešitve in pomoč

Ganglionske ciste: Naravne rešitve in pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Ganglionske ciste so drobne podkožne bulice, napolnjene s tekočino. Najpogosteje se pojavljajo v bližini sklepov. Gre za nenevarne tvorbe, ki pa lahko povzročajo rahlo bolečino in neprijeten občutek.

- Oglas -

Kaj so ganglionske ciste?

Ganglionske ciste so ena izmed najpogostejših izrastkov na rokah in zapestjih, čeprav se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa. Te benigni izrastki, polni tekočine, so večinoma neškodljivi, lahko pa povzročajo tudi nelagodje in bolečino, odvisno od njihove lokacije in velikosti.

Ganglionska cista je okrogla ali ovalna vrečka, napolnjena s prozorno ali rumenkasto viskozno tekočino, ki se običajno nahaja v bližini sklepov ali tetiv, najpogosteje na zapestju ali roki. Nastanejo lahko tudi na stopalih, gležnjih in prstih. Velikost cist se lahko razlikuje – nekatere so komaj opazne, druge pa lahko dosežejo velikost žogice za golf.

Praviloma ganglionske ciste izginejo same od sebe, vendar lahko ta proces nekoliko pospešite z naravnimi pripravki. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj najučinkovitejših možnosti oziroma pripravkov za odstranjevanje ganglionskih cist in/ali za ublažitev vnetja ter bolečine.

- Oglas -

Simptomi in prepoznavanje

Čeprav so ganglionske ciste pogosto neboleče, lahko pritiskajo na okoliške živce, kar povzroča bolečino, šibkost ali otrplost v prizadetem območju. Nekatere ciste so vidne pod kožo kot mehke izbokline, medtem ko so druge manj opazne. Simptomi se lahko poslabšajo pri določenih aktivnostih, ki povečajo pritisk na cisto, kot je intenzivno tipkanje ali športne aktivnosti.

Naravna pomoč in rešitve

Diagnoza ganglionske ciste običajno vključuje fizični pregled in lahko tudi slikovne preiskave. V mnogih primerih ciste ne potrebujejo zdravljenja, še posebej, če ne povzročajo bolečin ali drugih simptomov. Obstajajo pa tudi različne naravne možnosti pomoči pri tej težavi.

Gel aloe vere

Gel, ki se skriva v listih aloe vere, ni uporaben samo za nego opeklin. Med drugim lahko pomaga tudi pri ganglionskih cistah. Gel učinkuje protivnetno in protibolečinsko, obenem pa ga odlikuje tudi protimikrobno delovanje. Tako lahko zmanjša tveganje za okužbe na območju ganglionske ciste. Najbolje je uporabiti svež gel iz lista, če pri roki nimate aloe vere, pa si lahko seveda pomagate tudi s kupljenim gelom (pri tem pazite, da boste izbrali 100-odstotni gel brez dodatkov). Gel preprosto nanesite na območje, na katerem so se pojavile ganglionske ciste, in počakajte približno 15–20 minut. Postopek lahko ponovite večkrat dnevno.

Ganglionske ciste

Topel obkladek

Toplota poskrbi za pospešitev prekrvavitve in hitro izsuševanje ganglionske ciste: tekočina odteče, kar ublaži vnetje. Uporabite lahko kar čisto brisačo, ki jo najprej zmočite z vročo vodo, nato pa jo ožemite in za približno 10 minut ovijte okoli predela, na katerem ste zaznali ganglionske ciste.

- Oglas -

Eterično olje čajevca

Eterično olje čajevca učinkuje antiseptično, obenem pa je bogato z antioksidanti. Tako lahko poskrbi za ublažitev vnetja in za zaščito pred sekundarnimi infekcijami. Prizadeto območje dvakrat dnevno zmasirajte s kokosovim oljem, ki ste mu dodali nekaj kapljic eteričnega olja čajevca.

Ingverjev čaj

V ingverju se skriva izjemno učinkovita protivnetna snov gingerol, ki obenem spada med močne antioksidante. Poleg ingverjevih pripravkov za zunanjo uporabo je pri spopadanju z ganglionskimi cistami zelo koristno tudi pitje ingverjevega čaja. Gingerol lahko poskrbi celo za blokado signalov za bolečino, in sicer tako, da zavira delovanje encima, imenovanega ciklooksigenaza 2 (COX-2).

Pasta iz kurkume

Za hitrejšo odpravo ganglionskih cist ter za ublažitev bolečine in vnetja lahko poskrbi tudi kurkumina pasta, ki jo pripravite tako, da kurkumo zmešate z manjšo količino vode. Za blagodejne učinke je zaslužen kurkumin, ki zavira delovanje encimov, vpletenih v vnetni odziv.

Kopel z grenko soljo

Grenka sol je drugo ime za magnezijev sulfat, kar pomeni, da gre za sol, ki je odličen vir magnezija. Tudi magnezij lahko pomaga pri blaženju bolečine in vnetja, zato so kopeli z dodatkom grenke soli odlična naravna pomoč pri spopadanju z ganglionskimi cisti. Če nimate časa za kopel, lahko zmešate 250 mililitrov vode in nekaj žlic grenke soli, nato pa v mešanico potopite košček bombažne vate, ki ga za približno 15–20 minut položite na prizadeto območje.

Eterično olje kadilne bosvelije

Podobno kot eterično olje čajevca je tudi eterično olje kadilne bosvelije bogato z antioksidanti, obenem pa ga odlikuje protivnetno delovanje. Tako lahko pomaga »skrčiti« ganglionske ciste. Potrebujete 1 žličko kokosovega olja, ki mu dodajte 2–3 kapljice eteričnega olja kadilne bosvelije. Mešanico nato nanesite na območje, na katerem ste zaznali ganglionsko cisto.

Jabolčni kis

Jabolčni kis vsebuje ocetno, mlečno in jabolčno kisline. Vse tri kisline se lahko pohvalijo s protivnetnim učinkovanjem. Jabolčni kis lahko zato ublaži otekanje in bolečino, ki sta povezana z ganglionskimi cistami. Zmešajte žlico vode in nekaj kapljic jabolčnega kisa. V mešanico nato pomočite košček vate, ki ga položite nad cisto. Vato lahko nato fiksirate z obližem in pustite, da jabolčni kis učinkuje čez noč. Ponavljajte vsak večer, dokler ganglionska cista ne izgine.

NAJNOVEJŠE