0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastDepresija med mamami, ki ostanejo doma z otroki

Depresija med mamami, ki ostanejo doma z otroki

MORDA VAS ZANIMA

Odločitev, da ostanete doma z otroki, ima lahko veliko prednosti, vendar se morate po drugi strani zavedati tudi določenih nevarnosti. Ena izmed njih je povečano tveganje za depresijo.

- Oglas -

To nikakor ne pomeni, da se morate tej ideji odpovedati. Pomembno je predvsem to, da ozavestite tveganje in znate pravočasno prepoznati simptome depresije. Hkrati pa je zelo priporočljivo, da s preventivnimi ukrepi zmanjšate tveganje za tovrstne težave.

Opozorilni znaki, na katere morate biti pozorni

Depresija pogosto vpliva na apetit (izguba apetita ali prenajedanje). Pojavijo se lahko tudi težave s spanjem (nespečnost ali zelo dolgi cikli spanja, po katerih se zbujate utrujeni). Med pogoste znake depresije spada tudi pomanjkanje energije in motivacije. Mame, ki ostanejo doma z otroki, se nemalokrat spopadajo z občutki krivde, ki so povezani z občutki, da bi morale biti popolne mame. Včasih se lahko depresija kaže tudi v izbruhih jeze. Pojavi se lahko tudi obžalovanje, povezano z odločitvijo za otroke, kar lahko okrepi občutke krivde. V skrajnih primerih pa lahko depresija privede tudi do samopoškodovalnega vedenja in samomorilnih misli. Če pri sebi ali pri nekom, ki vam je blizu, opažate naštete simptome, je nujno, da čim prej poiščete pomoč.

Nasveti za preprečevanje depresije med mamami, ki ostanejo doma

Ukrepanje seveda ni smiselno samo takrat, ko so težave že zelo resne. Mame, ki ostanejo doma z otroki, bi se morale že od samega začetka zavedati povečanega tveganja za depresijo in s preventivnimi ukrepi zmanjšati nevarnost za to, da tovrstne težave doletijo tudi njih. Tako bodo lahko v polnosti izkoristile čas z otroki.

- Oglas -

Upoštevajte, da potrebujete tudi družbo odraslih

Druženje z otroki je lahko zelo izpopolnjujoče, vendar ne more povsem nadomestiti družbe odraslih. Pomembno je, da svoje identitete ne zreducirate samo na vlogo mame, saj se s tem poveča tveganje za depresijo. Obudite stara prijateljstva ali poiščite nove prijatelje – morda med mamami, ki so se prav tako odločile, da ostanejo doma z otroki.

Otresite se občutkov krivde in perfekcionizma

Pritisk na starše – posebno na mame – je danes ogromen. Pogosto smo obkroženi z idiličnimi podobami starševstva, ki prikrivajo temnejšo plat. Mame, ki ostanejo doma z otroki, se posebno pogosto spopadajo z občutki krivde, saj se jim zdi, da bi morale za svoje otroke narediti še več. Neskladje med realnostjo in ideali lahko prispeva k depresiji, zato je pomembno, da ozavestite, da popoln starš ne obstaja. Vsi starši se spopadajo z ovirami in težkimi dnevi, zato bodite prizanesljivi do sebe in se redno opominjajte, da popolnost ni dosegljiva.

Poskrbite za dovolj gibanja na svežem zraku

Kombinacija svežega zraka, zelenja, sončne svetlobe in telesne aktivnosti poskrbi za hitro izboljšanje razpoloženja, več energije in zmanjšanje tveganja za depresijo. Redno gibanje na svežem zraku bo koristilo tako vam kot vašim otrokom, zato je vsekakor priporočljivo, da čim več časa preživite zunaj.

Vzemite si »dopust«

O mamah, ki ostanejo doma z otroki, se pogosto govori kot o osebah, ki »ne delajo«. Vendar je resnica diametralno nasprotna. Njihov delavnik je praktično neprekinjen – 24 ur na dan, 7 dni v tednu, vse dni v letu. Bolniška in dopust zanje ne obstajata. Tako ni presenetljivo, da lahko tovrsten tempo hitro privede do izgorelosti in/ali do depresije. Tudi če ne hodite v službo v klasičnem pomenu besede, je zato zelo pomembno, da si občasno vzamete »dopust«, torej čas, ki bo namenjen samo vam in ko skrb za otroke ne bo vaša odgovornost.

Olajšajte si pripravo obrokov

Priporočamo vam, da daste prednost zdravim obrokom, primernim za zamrzovanje. Skuhajte večjo količino posameznih jedi in del zamrznite. Tako boste imeli vedno pri roki zdrav obrok, ne da bi bilo potrebno vsakodnevno kuhanje. To vam lahko prihrani precej časa in energije. Obenem pa se zmanjša nevarnost za to, da bi vi in vaši otroci prepogosto posegali po nezdravih prigrizkih.

- Oglas -

Ne skrivajte svojega počutja

Žalost, utrujenost, naveličanost in podobni občutki niso nekaj, česar bi se morali sramovati. Bolj ko skrivate, da vam je težko, težje vam postaja. Bodite odkriti ter s svojimi bližnjimi in/ali s terapevtom spregovorite o tem, kar doživljate. Že ubeseditev občutij lahko poskrbi za precejšnje olajšanje. Obenem pa to omogoča, da vam vaša podporna mreža priskoči na pomoč. Dokler vaši bližnji ne vedo, kaj se v resnici dogaja z vami, vam namreč težko pomagajo.

.

NAJNOVEJŠE