0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFMD - 5-dnevna dieta s krinko postenja: Hujšanje, ki daje rezultate

FMD – 5-dnevna dieta s krinko postenja: Hujšanje, ki daje rezultate

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo se znajde v trdovratni bitki za izgubo odvečnih kilogramov. Ti se hočeš nočeš nakopičijo navadno med zimskim časom, ko je večina premalo telesno aktivnih, poleg tega pa je okoli nas tudi vse več skušnjav nezdravega konzumiranja živil (v prvi vrsti hitre hrane). Žal omenjene skušnjave med drugim pogojuje moderni življenjski slog z nenehnim hitenjem oz. pomanjkanjem vedno bolj dragocenega časa. Ob spogledovanju z mnogimi bolj ali manj priljubljenimi shujševalnimi kurami in metodami se še vedno pojavljajo nove, med katerimi so nekatere še posebej izzivalne. Med njimi velja omeniti t. i. »dieto s krinko postenja«, ki že sodeč po poimenovanju vzbuja nekoliko več radovednosti.

- Oglas -

Kaj je dieta s krinko postenja (ang. Fasting Mimicking Diet ali FMD)

Dieta s krinko postenja se je nedavno (kot že številne pred njo) razvila na ameriških tleh, zato velja za eno modernejših, bolj znana je tudi kot »Fasting Mimicking Diet« ali FMD. Velja za svojevrsten izum na področju dietetike, ki so ga razvili in klinično testirali znanstveniki in raziskovalci z »Inštituta za dolgo, vitalno življenje« (The Longevity Institute) na Univerzi v južni Kaliforniji. Celoten projekt je vodil dr. Valter Longo. Dieta FMD je oblika adaptiranega postenja, pri kateri se za razliko od popolnega odrekanja hrani, kot je to značilno za klasični post, hrana v zmanjšanih vnosih kljub temu  uživa na način, ki na organizem deluje pozitivno oz. terapevtsko. Poenostavljeno rečeno gre za nekakšno krinko postenja s hrano, ker organizem, ki je sicer v stadiju postenja, hrane ne zaznava kot take. 

dr. Valter Longo
dr. Valter Longo

Dieta temelji na 5-dnevnem modelu postenja in upošteva osnovno strategijo vnosa živil z manj ogljikovih hidratov, beljakovin in visokokaloričnih živil z veliko maščob. Priporočljiva kalorična vrednost zaužitih snovi naj bi bila v razmerju okoli 40 % od običajnega dnevnega vnosa, s čimer se organizem oskrbuje z zadostno količino hranljivih snovi in elektrolitov, samo postenje pa povzroča manj stresnih reakcij kot pri klasičnih dietah. Kot vemo, so posledice dolgotrajnih postenj z omejevanjem vnosa kalorij za organizem lahko tudi zelo škodljive, kratka, 5-dnevna metoda FMD diete pa je, kot zagotavljajo strokovnjaki, veliko varnejša, pa tudi učinkovitejša, ker prinaša več vsestranskih koristi. 

FMD in klasični post

Pri tradicionalnih oblikah postenja z občasnimi prekinitvami kroži veliko mitov, kako nevarne so le-te za organizem, in sicer zaradi tveganja, da lahko posameznik izgubi preveč mišične mase, uniči svoj metabolizem in kvarno vpliva na splošno slabo počutje. Iz zanesljivih virov vemo, da so tovrstni strahovi upravičeni v primerih, ko oseba resnično »strada« bodisi tedne, mesece ali celo daljša obdobja oz. se posti na način postenja ob vodi. Opisane metode neposredno vplivajo na posameznikov metabolizem in imajo negativne posledice predvsem na bolnike z določenimi pridruženimi bolezenskimi stanji oz. osebe, ki so že sicer šibkega zdravja.

- Oglas -

Kot zatrjujejo strokovnjaki, je z dieto FMD precej drugače, saj zaradi kratkotrajne oblike prilagojenega posta ne prinaša omenjenih negativnih stranskih učinkov. Vnos kalorij v telo je omejen le 5 dni v mesecu, za boljše počutje in vitalen življenjski slog pa se dieta lahko periodično izvaja celo vsak mesec, ne da bi bilo to za telo kakorkoli škodljivo. Kot dodajajo strokovnjaki, jo je za optimalen učinek priporočljivo izvajati vsaj dvakrat letno.

Glavne prednosti diete FMD   

Ob tem, da dieta FMD človeka bistveno ne prikrajša v eni najosnovnejših človeških potreb – hrani, ki je obenem tudi vir ugodja in užitka – ter mu zato ne povzroči še dodatnega nepotrebnega stresa, saj se je odreči hrani nekaj najtežjega, obenem pa je časovno omejena na razumno in sprejemljivo časovno obdobje – 5-dnevni post –, prinaša še številne druge koristi. Dr. Valter Longo z Univerze v južni Kaliforniji izpostavlja zlasti naslednje prednosti:

  • aktivira celično obnovo organizma,
  • pripomore k zmanjšanju telesne teže in odvečnih maščob, ne da bi povzročila izgubo mišične mase,
  • vzdržuje zdrave ravni glukoze, holesterola in ne vpliva na krvni tlak,
  • rezultati so vidni že po 5 dneh, pri čemer se organizem ponovno vrne v ustaljeni ritem,
  • izboljša imunsko odpornost organizma,
  • ima pozitiven učinek na možganske funkcije,
  • zmanjša tveganje za pojav določenih kroničnih obolenj,
  • upočasni procese staranja,
  • primerna je tudi za diabetike.

Kako se lotiti postenja s krinko

Ob predstavljeni dieti je normalno, da se vprašamo, kako sploh začeti in kaj jesti? Kot navaja dr. Valter Longo, se prvi dan postenja vnos kalorij s hrano zmanjša na vrednost 1100 kcal, v preostalih 4 dneh skupnega 5-dnevnega posta pa je priporočljiv vnos do 800 kcal dnevno. Pri tem poudarja, da ni ključnega pomena strogo seštevanje in računanje vnosa kalorij, ki lahko privede do obsesije in nepotrebnega stresa, temveč predvsem to, da zna posameznik pravilno izbirati med živili, ki jih zaužije. Najosnovnejši vzorec, ki se je v številnih primerih izkazal tudi za najprimernejšega, temelji na vnosu 34 % ogljikovih hidratov, 10 % beljakovin in 56 % maščob, ki jih oseba zaužije prvi dan postenja. V naslednjih 4 dneh naj bi se ta vzorec malenkostno spremenil, in sicer naj bi zaužili 47 % ogljikovih hidratov, 9 % beljakovin in 44 % maščob na dan. Kot še dodaja, nekateri nutricionisti, tudi glede na različne individualne primere kandidatov in njihovo telesno konstitucijo, priporočajo višji vnos maščob – celo do 80 % dnevno –, 10 % beljakovin in 10 % ogljikovih hidratov.

Fasting Mimicking Diet ali FMD

Katera živila so najbolj zaželena

Nutricionisti dajejo v okviru kratke, 5-dnevne diete FMD prednost predvsem raznolikim in polnovrednim živilom, ki temeljijo na svežem sadju in zelenjavi, ter uživanju zadostne količine tekočin, v prvi vrsti vode in zeliščnih čajev. Pri tem dajejo nekoliko več poudarka vrsti maščob; ki naj bi bile v prvi vrsti rastlinskega izvora. V času 5-dnevnega postenja se je priporočljivo izogibati alkoholnim pijačam in pretiranemu pitju kave, črnega čaja ipd. Prav tako se v teh dneh odsvetujejo intenzivnejše oblike telesne rekreacije, da se telo fizično ne bi preveč izčrpalo.  

- Oglas -

Kaj o dieti FMD meni znanost

Po besedah snovalca diete FMD dr. Longa je bilo v okviru znanstvenih raziskav o pozitivnih učinkih zmanjševanja vnosa kalorij na življenjsko dobo sesalcev do nedavnega znanega predvsem iz raziskav, ki so jih delali na živalih. Pojasnjuje, da je nedavna študija na Univerzi v južni Kaliforniji potrdila zanimiva spoznanja o pozitivnih učinkih prilagojenega vnosa kalorij v telo, tudi na pričakovano življenjsko dobo ljudi.

V raziskavi, ki so jo izvedli, je sodelovalo 100 zdravih oseb, pri čemer jih je polovica izvajala 5-dnevno postenje po metodi FMD, tri mesece zapored, ob upoštevanju priporočene diete in vnosa živil. Po treh mesecih je večina izgubila nekaj odvečne teže (vključujoč podkožno maščevje), nekateri so poročali tudi o znižanju krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter zmanjšanju simptomov določenih vnetnih procesov v organizmu. Kot še dodaja dr. Longo, je presenetljivo zlasti to, da so pri nekaj osebah ugotovili zmanjšano raven rastnega hormona (IGF 1), ki velja za biomarker v napredovalih oblikah rakavih obolenj, saj ima pomembno vlogo pri delitvi in obnovi celic. Dr. Longo za zaključek poudarja, da dieta FMD ni primerna za nosečnice in doječe matere, kakor tudi ne za starejše ali fizično izčrpane ljudi. Kot pred vsako dieto ali postom pa se je tudi v primeru diete postenja s krinko vsekakor pametno posvetovati z zdravnikom oz. nutricionistom.

Morda vas zanima tudi:

.

NAJNOVEJŠE