0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaBrez klime? Ohladite se lahko tudi drugače …

Brez klime? Ohladite se lahko tudi drugače …

MORDA VAS ZANIMA

Brez klimatske naprave se lahko zdi poletna vročina povsem neobvladljiva. Toda v resnici obstaja ogromno alternativnih metod, ki vam lahko pomagajo pri tem, da se ohladite. Najočitnejša možnost so seveda ventilatorji, vendar so na voljo tudi precej preprostejše možnosti. Navidezno nepomembni ukrepi lahko v seštevku poskrbijo za precej lažje prenašanje poletne vročine.

- Oglas -

1. Milo z eteričnim oljem poprove mete

Ena od najboljših metod za hitro ohladite je nedvomno prhanje s hladno vodo. Učinek pa bo še boljši, če boste uporabili milo z eteričnim oljem poprove mete. Mentol – najpomembnejša sestavina poprove mete – namreč aktivira specifične receptorje v naših možganih. Gre za receptorje, prek katerih možgani dobijo signal, da je nekaj hladno.

2. Hlajenje vratu in zapestij

Ker bi bilo prhanje večkrat na dan seveda neekonomično, si lahko vmes pomagate s hlajenjem vratu in zapestij. Ker so žile tu najbližje koži, lahko hlajenje teh območij poskrbi za hitro ohladitev celega telesa. Zapestja lahko ohladite kar pod tekočo vodo, za vrat pa uporabite brisačo, ki ste jo potopili v hladno vodo in oželi, ali kocke ledu, zavite v brisačo.

3. Priprava hrane na vrtu ali balkonu

Če imate na voljo vrt ali vsaj balkon, je vsekakor priporočljivo, da poskusite poleti čim več obrokov pripraviti zunaj. Ne le da tako ne boste po nepotrebnem segrevali stanovanja, ampak je lahko priprava hrane tako precej prijetnejša.

- Oglas -

4. Uporaba počasnega kuhalnika in/ali cvrtnika na vroč zrak

Tudi če nimate možnosti za to, da bi kuhali zunaj, se izogibajte uporabi pečice. Toplota, ki jo oddajajo pečice, se namreč hitro razširi po prostoru. Precej boljša rešitev so aparati, pri katerih se toplota skoncentrira na enem mestu, na primer počasni kuhalnik ali cvrtnik na vroč zrak.

5. Zatemnitev stanovanja

Pomembno je, da preprečite vdiranje močnih sončnih žarkov v stanovanje. Tako je priporočljivo, da zjutraj oziroma dopoldne spustite žaluzije ali rolete. Po potrebi pa si lahko omislite tudi zatemnilne zavese, ki vam bodo prišle v spalnici prav tudi v drugih letnih časih – temnejši ko je prostor, kakovostnejši je namreč praviloma spanec.

6. Hidracija

Pozabiti ne smete niti na osnove. Poleti je zelo pomembno, da popijete več vode kot običajno. Ne le zato, ker s tem zmanjšate tveganje za dehidracijo, ampak ker se bo telo tako lažje ohladilo.

7. Zamrznjene dobrote

Lučke in druge zamrznjene dobrote so seveda poletna klasika. Olajšanje sicer ni dolgotrajno, vendar lahko zamrznjena hrana poskrbi za to, da nam je vsaj za nekaj trenutkov malce manj vroče, kot bi nam bilo sicer. Pri tem naj opozorimo, da izdelki, ki vsebujejo veliko sladkorja, niso najboljša izbira. Sladkor lahko namreč začasno pospeši metabolizem, posledično pa nam postane bolj vroče. Precej bolje je na primer izdelati domače sadne lučke brez dodanega sladkorja.

- Oglas -

8. Oblačila iz naravnih materialov

Poletna oblačila naj bodo ohlapna, obenem pa je pomembno, da so izdelana iz naravnih, zračnih materialov. Dobra izbira sta denimo lan in bombaž z nizko gostoto tkanja. Slednji je zelo primeren tudi za posteljnino (če želite, da bodo vroče poletne noči čim znosnejše, morate biti namreč previdni tudi pri izbiri posteljnine).

9. Osvežilno razpršilo

Stekleničko napolnite s hladno vodo, ki ji lahko nato dodate še dodatke po izbiri, na primer nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete. Dobro pretresite in stekleničko postavite v hladilnik. Ko boste potrebovali hitro ohladitev, stekleničko preprosto vzemite iz hladilnika in pršilo popršite po koži.

10. Prepih

Ustvarjanje prepiha je preverjena metoda za hitro ohladitev stanovanja. Tako je pametno, da zjutraj in zvečer odprete okna na nasprotnih straneh objekta – vroč, predihan zrak se bo tako hitro zamenjal s hladnejšim zrakom, kar bo omogočilo prijetnejše bivanje.

.

NAJNOVEJŠE