Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaFige – izjemno okusen sadež, ki pomaga celo pri preprečevanju raka

Fige – izjemno okusen sadež, ki pomaga celo pri preprečevanju raka

MORDA VAS ZANIMA

Sezona fig se počasi izteka, zato je pametno, da izkoristite še zadnjo priložnost, da se naužijete tega izjemno okusnega, hkrati pa tudi zelo zdravega sadeža, ki uspeva predvsem v krajih z milejšim podnebjem. Pri nas to seveda pomeni predvsem Primorsko, kjer so razmere za uspevanje fig najugodnejše. Če pa vam ne uspe priti do svežih sadežev, vam še vedno ostajajo suhe fige. V tem primeru bodo vitamini in minerali še bolj koncentrirani, seveda pa morate pri tem upoštevati, da suhe fige vsebujejo precej več kalorij na 100 gramov kot sveže.

- Oglas -

Figa

Hranilna sestava fig

Sveže fige v povprečju vsebujejo približno 74 kalorij na 100 gramov teže, enaka količina suhih fig pa vsebuje približno 249 kalorij. Obe različici sta bogati z vlakninami, po drugi strani pa vsebujeta zelo malo maščob. Med minerali, ki jih najdemo v figah – tako v svežih kot suhih – izstopajo predvsem kalij, mangan, magnezij in kalcij. Suhe fige so lahko tudi dober vir železa in bakra, zato so še posebej priporočljive za vegetarijance in vegane. V figah pa se seveda nahajajo tudi pomembni vitamini, med drugim vitamini K, A, C in B6.

Zakladnica antioksidantov in protirakavi učinki

Z uživanjem fig telo oskrbimo s številnimi antioksidanti, predvsem s polifenoli, ki preprečujejo oksidativni stres v telesu, s tem pa zmanjšujejo tveganje za številne bolezni. Obstajajo celo znanstvene študije, ki dokazujejo, da se v figah nahajajo snovi, ki pomagajo pri uničevanju rakavih celic. Zaradi obilja antioksidantov, ki jih vsebujejo, lahko uživanje fig zmanjša nevarnost, da bi se rak sploh razvil, podobno pa velja tudi za različna srčno-žilna obolenja. Kot že omenjeno, pa so predvsem suhe fige dober dodatek prehrani za preprečevanje anemije.

Izvleček fig lahko uniči bakterije in glivice

Fige lahko delujejo tudi kot naravno protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Raziskovalci so na primer ugotovili, da lahko izvleček fig uniči številne škodljive bakterije v ustni votlini. Hkrati fige pripomorejo h krepitvi imunskega sistema, kar pomeni, da se naše telo lažje bori proti patogenim mikroorganizmom.

Fige kot pomoč pri zaprtju

- Oglas -

Je vaša prebava zelo počasna? Imate morda pogosto težave z zaprtjem? Tudi pri tem vam lahko uspešno pomagajo fige, in sicer predvsem zaradi dejstva, da vsebujejo veliko vlaknin, ki jih pogosto ne zaužijemo dovolj. Hrana, bogata z vlakninami, pa hkrati prispeva tudi k zaščiti srca.

Koristni tudi figovi listi

Ogromno koristnih snovi se skriva tudi v figovih listih. Izvleček iz teh listov lahko na primer pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja, prav tako pa zniža raven škodljivega holesterola v krvi. Poleg tega so izvlečki figovih listov – pa tudi samega sadeža – pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, saj upočasnjujejo proces staranja kože oziroma preprečujejo prezgodnje gubice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×