0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFige – izjemno okusen sadež, ki pomaga celo pri preprečevanju raka

Fige – izjemno okusen sadež, ki pomaga celo pri preprečevanju raka

MORDA VAS ZANIMA

Sezona fig se počasi izteka, zato je pametno, da izkoristite še zadnjo priložnost, da se naužijete tega izjemno okusnega, hkrati pa tudi zelo zdravega sadeža, ki uspeva predvsem v krajih z milejšim podnebjem. Pri nas to seveda pomeni predvsem Primorsko, kjer so razmere za uspevanje fig najugodnejše. Če pa vam ne uspe priti do svežih sadežev, vam še vedno ostajajo suhe fige. V tem primeru bodo vitamini in minerali še bolj koncentrirani, seveda pa morate pri tem upoštevati, da suhe fige vsebujejo precej več kalorij na 100 gramov kot sveže.

- Oglas -

Hranilna sestava fig

Sveže fige v povprečju vsebujejo približno 74 kalorij na 100 gramov teže, enaka količina suhih fig pa vsebuje približno 249 kalorij. Obe različici sta bogati z vlakninami, po drugi strani pa vsebujeta zelo malo maščob. Med minerali, ki jih najdemo v figah – tako v svežih kot suhih – izstopajo predvsem kalij, mangan, magnezij in kalcij. Suhe fige so lahko tudi dober vir železa in bakra, zato so še posebej priporočljive za vegetarijance in vegane. V figah pa se seveda nahajajo tudi pomembni vitamini, med drugim vitamini K, A, C in B6.

Zakladnica antioksidantov in protirakavi učinki

Z uživanjem fig telo oskrbimo s številnimi antioksidanti, predvsem s polifenoli, ki preprečujejo oksidativni stres v telesu, s tem pa zmanjšujejo tveganje za številne bolezni. Obstajajo celo znanstvene študije, ki dokazujejo, da se v figah nahajajo snovi, ki pomagajo pri uničevanju rakavih celic. Zaradi obilja antioksidantov, ki jih vsebujejo, lahko uživanje fig zmanjša nevarnost, da bi se rak sploh razvil, podobno pa velja tudi za različna srčno-žilna obolenja. Kot že omenjeno, pa so predvsem suhe fige dober dodatek prehrani za preprečevanje anemije.

Izvleček fig lahko uniči bakterije in glivice

Fige lahko delujejo tudi kot naravno protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Raziskovalci so na primer ugotovili, da lahko izvleček fig uniči številne škodljive bakterije v ustni votlini. Hkrati fige pripomorejo h krepitvi imunskega sistema, kar pomeni, da se naše telo lažje bori proti patogenim mikroorganizmom.

- Oglas -

Fige kot pomoč pri zaprtju

Je vaša prebava zelo počasna? Imate morda pogosto težave z zaprtjem? Tudi pri tem vam lahko uspešno pomagajo fige, in sicer predvsem zaradi dejstva, da vsebujejo veliko vlaknin, ki jih pogosto ne zaužijemo dovolj. Hrana, bogata z vlakninami, pa hkrati prispeva tudi k zaščiti srca.

Koristni tudi figovi listi

Ogromno koristnih snovi se skriva tudi v figovih listih. Izvleček iz teh listov lahko na primer pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja, prav tako pa zniža raven škodljivega holesterola v krvi. Poleg tega so izvlečki figovih listov – pa tudi samega sadeža – pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, saj upočasnjujejo proces staranja kože oziroma preprečujejo prezgodnje gubice.

.

NAJNOVEJŠE