Fige za dobro prebavo in kulinarične užitke

  Fige lahko uživamo sveže ali pa suhe. Zaradi velike vsebnosti vlaknin delujejo rahlo odvajalno in so odličen vir kalcija, magnezija in kalija.

  Sezona fig je v polnem razmahu, zato je prav, da si tudi vi privoščite ta izvrsten sadež in se posladkate z njim.

  Fige za dobro prebavo

  Poleg tega, da imajo odličen okus, so fige znane še po številnih pozitivnih učinkih na naše zdravje.

  Najprej ne smemo mimo vlaknin – posameznik naj bi jih na dan zaužil od 25 do 50 gramov. Realnost poprečnega Američana je žal drugačna, saj na dan zaužije le borih 11 gramov vlaknin. Po raziskavi harvardske univerze je pri moških, ki na dan zaužijejo v poprečju 29 gramov vlaknin, možnost za to, da doživijo srčni napad, zmanjšanja za kar 40 % v primerjavi s tistimi, ki dnevnim potrebam po vlakninah ne zadostijo.  S prehrano, bogato z vlakninami, tudi bolj uspešno vzdržujemo enakomerno raven sladkorja v krvi, lažje pa nadzorujemo tudi svojo telesno težo.

  Fige

  Odličen vir kalcija, magnezija in kalija

  Fige vsebujejo tudi veliko kalcija. S šestimi srednje velikimi figami boste zaužili približno 80 mg kalcija in 34 g magnezija, kar je trikrat več kot s kozarcem pomarančnega soka.

  Fige so prav tako bogate s kalijem. Ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s kalijem, imajo manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja. Poleg tega je kalij tisti element, ki skrbi za zniževanje krvnega tlaka. Obstaja že vrsta raziskav, v katerih so se znanstveniki ukvarjali z vplivom kalija na zniževanje krvnega tlaka. Ameriški raziskovalci so na primer v eni od raziskav ljudem z normalnim krvnim tlakom v obliki prehrane ali prehranskih dopolnil dodali še 2340 gramov kalija. Ugotovili so, da so na ta način možnost pojava visokega krvnega tlaka znižali za kar 25 odstotkov.

  PREBERITE TUDI:  Pozitivne misli imajo velik vpliv tudi na vaše fizično zdravje!

  Kalij pa nas ne varuje le pred visokim krvnim tlakom, ampak tudi pomaga zmanjševati možnost za nastanek možganske kapi. Ljudje, ki redno uživajo hrano, bogato s kalijem, naj imeli za 40 odstotkov manj možnosti za to, da doživijo možgansko kap.

  Fige so prava kulinarična poslastica

  Fige lahko uživamo sveže ali pa se odločimo za suhe. Zaradi velike vsebnosti vlaknin fige delujejo rahlo odvajalno, zato jih naenkrat ne smemo pojesti preveč, še posebej ne suhih.
  Pri nakupu svežih sadežev moramo biti pozorni, da so ti res zreli na pogled (a ne preveč zreli), poleg tega pa morajo imeti prijeten sladkat vonj.

  Sveže fige je treba hitro pojesti, saj tudi, če jih shranjujemo v hladilniku, ne zdržijo več kot dva ali tri dni. Po drugi strani pa lahko suhe fige v hladnem in temnem prostoru hranimo tudi od šest do osem mesecev.

  Kadar uživate sveže fige, jih prej nežno operite v hladni vodi. Če boste fige pred uživanjem za nekaj časa postavili na sobno temperaturo, bodo šele zares razvile svoj okus.

  Fige so lahko odlično nadomestilo za sladkor in ostala sladila. Približno 230 gramov fig s približno pol decilitra vode zmešajte v močnem mešalniku. Dobili boste figov pire, ki ga lahko namesto sladkorja uporabite v vseh receptih.

  Fige

  Pripravite si slastno solato z mocarelo in figami

  Ta izvrstna solata bo pravo razvajanje za vaše okušalne brbončice, njena priprava pa vam bo vzela le dobrih 15 minut.

  Potrebujete:

  • 200 gramov stročjega fižola
  • 6 majhnih temnih fig
  • 1 glavo šalotke
  • zavitek mocarele (125 gramov)
  • 50 gramov nasekljanih lešnikov
  • pest svežih bazilikinih listov
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žlico figove marmelade
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  PREBERITE TUDI:  Indijska kosmulja: za jetra, proti vnetjem in mnoge druge koristi

  Priprava:
  Stročji fižol najprej skuhajte – če boste dobili zelo mlad in mehak fižol, ga v slani vreli vodi le blanširajte od 2 do 3 minute. Kuhan fižol dobro odcedite in ga nato stresite na velik krožnik, na katerem boste postregli solato. Fižol obložite s figami, nasekljano šalotko, mocarelo, lešniki in baziliko.
  V manjši posodi zmešajte figovo marmelado, balzamični kis in oljčno olje ter preliv malo solite. Dobro premešajte in pred serviranjem prelijte čez solato.

  Recept povzet po bbcgoodfood.com

  Povejte svoje mnenje - kometirajte